Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2011

Αδίστακτοι κινδυνολόγοι

σκίτσο του Γιάννη Ιωάννου
από την Αυγή

Σε αδίστακτη κινδυνολογία κατρακυλάει η κυβέρνηση, με τη συνδρομή των μιντιακών φερεφώνων της. Στόχος να στιγματίσουν τις ειρηνικές και αυθόρμητες κινητοποιήσεις των πολιτών, να στήσουν το φάντασμα της κομματικής υποκίνησης και να ξαναρίξουν την κοινωνία στον φόβο και την απάθεια. Κι όλα αυτά εν όψει της νέας πανευρωπαϊκής κινητοποίησης της Κυριακής στις πλατείες, η οποία συμπίπτει με την ανακοίνωση των σκληρών μέτρων που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα.

Δεν θα ασχοληθούμε με τον ανεκδιήγητο λοχαγό του Μνημονίου, τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος χθες, στη Βουλή, υποστήριξε ότι συγκεκριμένος πολιτικός χώρος υποδαυλίζει τους προπηλακισμούς κατά των πολιτικών. Ο κύριος αυτός είχε αντιμετωπίσει ως... "τρομοκράτες" τους γιατρούς που είχαν καταλάβει το υπουργείο Υγείας διεκδικώντας διάλογο για τα προβλήματά τους. Τη δόξα Λοβέρδου (ή μήπως τις εμμονές Πάγκαλου) εζήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, ο οποίος φέρεται να συκοφαντεί τον ΣΥΡΙΖΑ για τις εκδηλώσεις αποδοκιμασίας του στην Αργυρούπολη.

Μετά την ολιγοήμερη αμηχανία, ή και υποκριτική ανοχή, ο φιλοκυβερνητικός Τύπος ξιφουλκεί εναντίον των "αγανακτισμένων", διαβλέπει "αντικοινοβουλευτικό και αντιδημοκρατικό ρεύμα" στις πλατείες. Γράφει για επιστροφή στο "μαύρο παρελθόν". Πιο καλλιγραφικά, οργανικοί διανοούμενοι του συστήματος, που ευθύνονται για το σημερινό κατάντημα της χώρας, εμφανίζονται ως εισαγγελείς των λαϊκών κινητοποιήσεων και ζητούν στήριξη του Μνημονίου κινδυνολογώντας ότι διαφορετικά θα έρθει η καταστροφή.

Η γκρίζα προπαγάνδα σκηνοθετεί "βία". Έτσι ονομάζει τις αποδοκιμασίες πολιτικών. Πού το πηγαίνουν οι κυβερνητικοί και τα μιντιακά τους δεκανίκια; Γιατί κλιμακώνουν τις αντιδράσεις και προτρέχουν μιλώντας για "στραβή που μπορεί να 'ρθει"; Στο πλευρό τους οι συνήθεις πρόθυμοι του Μνημονίου, που τώρα πιάνουν δουλειά σιγοντάροντας την κινδυνολογία.

Πόσο απέχει όμως η κινδυνολογία από την προβοκάτσια; Ποιος έχει συμφέρον να προβοκάρει τις επίμονες λαϊκές συγκεντρώσεις στις πλατείες;

Προκαλεί εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός, κατά την πρόσφατη συνάντηση πολιτικών αρχηγών, αναφέρθηκε σε έκθεση της CIA που προβλέπει συνθήκες εμφυλίου πολέμου στη χώρα. Τι εξυπηρετεί η κίνηση του κ. Παπανδρέου να επικαλεστεί την έκθεση αυτή, εμφανιζόμενος σε μια κορυφαία πολιτική συνάντηση ως κομιστής και σχολιαστής τέτοιων ύποπτων εκθέσεων;

Η μαζική, ειρηνική και δημοκρατική κινητοποίηση των πολιτών είναι η απάντηση στην άνωθεν κλιμακούμενη κινδυνολογία. Η εμπειρία από τις ευρωπαϊκές κινητοποιήσεις δείχνει ότι η δημοκρατική περιφρούρηση είναι αναγκαία προϋπόθεση για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα υπονόμευσης, της μιας ή της άλλης μορφής, των κινητοποιήσεων. Χρειάζεται περιφρούρηση, ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση απέναντι σε πράξεις που μπορεί να προκαλέσουν απρόβλεπτες καταστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου