Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Η οργή της πλατείας και η πρόβα με το ελικόπτερο

φωτογραφία Angel kkakmisa (πηγή)
του Γρηγόρη Ρουμπάνη
πηγή EcoLeft 
α' δημοσίευση:ripes 30/5 

Όταν μιλούν οι πλατείες, η πολιτική απάτη παραμερίζει, συσκέπτεται, προβληματίζεται και αναλογίζεται αν μπορεί να πάει παραπέρα.

Η πλατεία Συντάγματος έγινε χτες το ηχείο της αγανάκτησης ενός κόσμου που αρνείται να περάσει από την ελευθερία στη δουλεία. Το σύνθημα «ουστ» ήταν το συντομότερο και περιεκτικότερο των διαθέσεων των πολιτών. 

Κάτω, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών και πολιτικών προτιμήσεων-οι περισσότεροι που μαζεύτηκαν μέχρι τώρα στην πλατεία των αγανακτισμένων- εξέφραζαν με ευρηματικούς τρόπους τα συναισθήματά τους.

Πάνω, στο ρετιρέ του αμαρτωλού υπουργείου Οικονομικών, ο λίγος Γιώργος Παπακωνσταντίνου με την τρόικα έγραφαν κι έσβηναν συνταγές οικονομικής παράλυσης της κοινωνίας. Την ίδια ώρα, ο Γιώργος Παπανδρέου κάνοντας πρόβα στο ταξίδι με ελικόπτερο, επέστρεφε από τα Καλάβρυτα -όπου κι εκεί δοκίμασε την αποδοκιμασία των κατοίκων- κι έδινε εντολή για αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ μέχρι νεωτέρας, μια και η «συμμετοχική δημοκρατία» δεν συμφέρει όταν δεν αποδίδει τα προσδοκώμενα. Αντιθέτως, ο Αντώνης Σαμαράς συγκαλούσε εκτάκτως την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ δείχνοντας ποιος έχει πια την πρωτοβουλία των πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στην πιο επικίνδυνη στροφή της καριέρας του. Παρεκτροπή και εκτροπή είναι μπροστά του. Δεν είναι μικρής σημασίας η προειδοποίηση που του απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματός του. Αναφερόμενος σε διοχετευόμενες στον Τύπο πληροφορίες για διάφορα κυβερνητικά εκτρωματικά σχήματα (τραπεζιτών, τεχνοκρατών κ.α.) έκανε λόγο για σενάρια εκτροπής και αλλοίωσης της λαϊκής εντολής, ενώ ταυτόχρονα έδινε το σύνθημα για διεύρυνση της πολιτικής παρέμβασης της Αριστεράς και πέρα από τα όρια του ΣΥΡΙΖΑ.

Η παρέα του Μαξίμου είναι απομονωμένη στους τέσσερις τοίχους και στον περίβολο του νεοκλασικού κτιρίου. Οι πραιτοριανοί αριθμούν πλέον τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, άγνωστο αριθμό μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τον πολιτικό σχηματισμό της Ντόρας Μπακογιάννη, τον αγαπημένο των ΜΜΕ Γιώργο Καρατζαφέρη και μερικούς κρυφούς υποστηρικτές της εντός των τειχών της ΝΔ. Με τέτοιες δυνάμεις όμως ο Γιώργος Παπανδρέου δεν περνάει τα νέα μέτρα από τη Βουλή. Αριθμητικά μπορεί να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των ψήφων. Πολιτικά όμως θα βουλιάξει μέσα στην αγανάκτηση και την εξέγερση της κοινωνίας. Η οποία πια δείχνει έτοιμη να αποτρέψει τέτοιου είδους εκτροπές.

Μαζί με την κοινωνία και μια σοβαρή μερίδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι αδυνατούν πλέον να προσεγγίσουν το σπίτι τους χωρίς να γίνουν αντικείμενο διαμαρτυρίας των ψηφοφόρων τους. Αυτοί οι άνθρωποι, όλο και πιο συχνά τελευταία, δείχνουν (ακόμα και με τηλεοπτικές εμφανίσεις) την απροθυμία τους να διαπομπευτούν σε λαϊκές εκρήξεις χάριν του αδικαιολογήτως χαμογελαστού πρωθυπουργού τους.

Οι πολιτικές εξελίξεις, όπως προσφάτως εκτίμησε το πρωθυπουργικό επιτελείο, θα είναι ραγδαίες. Όχι όμως προς την κατεύθυνση που διαισθάνθηκε, αλλά προς την αντίθετη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου