Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Εκ περιτροπής ενημέρωση ή κατά περίπτωση;

(πηγή)
του Κλέαρχου Τσαουσίδη
από την Αυγή

Εκ περιτροπής ενημέρωση; Γιατί όχι; Εκ περιτροπής απονομή δικαιοσύνης; Δεν ξέρω. Θα ήταν καλύτερα να ερωτηθεί η πρωτοδίκης Θεσσαλονίκης που έκρινε απαράδεκτη την απεργία των εργαζομένων στις εφημερίδες "Μακεδονία", "Θεσσαλονίκη" και "Σπορ του Βορρά".

Δε θα προσωποποιήσω το θέμα διότι εσχάτως κάθε δικαστική απόφαση που αφορά διένεξη εργαζομένων με εργοδότες προκύπτει υπέρ των δεύτερων.

Άρα: Προφανώς οι νομικοί σύμβουλοι των σωματείων και των συνδικάτων έχουν μεσάνυχτα και αφήνουν τις διοικήσεις να κηρύσσουν απεργίες που είναι παράνομες.

Υποθέτω ότι εντός ολίγου θα έχουμε αποφάσεις, αν νομοθετήσει σχετικά η πλειοψηφία της Βουλής, που θα χαρακτηρίζουν τις απεργίες και αντεθνικές, μια που αντίκεινται στην πολιτική του πατριωτικού (κατά δήλωση ΓΑΠ) σοσιαλιστικού (όπως και των Μπεν Αλί, Μουμπάρακ, Καντάφι) κόμματος που κυβερνά.


Η ιστορία της ελληνικής δικαιοσύνης (και μου μιλάτε για τις εξαιρέσεις, εξαιρέσεις είναι και μειοψηφίες) βρίθει σχετικών παραδειγμάτων.

Εκ περιτροπής στην έδρα;

Εγώ μπορώ να αντιληφθώ για παράδειγμα ότι η απονομή της Δικαιοσύνης (εδώ με κεφαλαίο δέλτα) δυσχεραίνεται αν οι δικαστικοί υπάλληλοι αρχίσουν να εργάζονται εκ περιτροπής. Θα αναγκαστούν οι δικαστές είτε να περιορίσουν στο ένα δεύτερο ή στο ένα τρίτο τις διαδικασίες ή (για να συνεισφέρουν στην εθνική προσπάθεια) να εργάζονται και αυτοί εκ περιτροπής. Θα μου πείτε: Γιατί, έχουν ωράριο, τους ελέγχει κανείς αν διεκπεραιώνουν τριακόσιες ή τρεις δικογραφίες τον χρόνο; Και όταν πάει η Πολιτεία να εξορθολογίσει τους χρόνους απονομής Δικαιοσύνης, γίνεται χαμός. Κι ας έχουμε αναλογικά πολλαπλάσιους δικαστές απ΄ ό,τι η Μεγάλη Βρετανία.

(Γνωρίζω την απάντηση: είμαστε δικομανείς).

Ειλικρινά, θα ήθελα να ρωτήσω τη δικαστίνα που κατέληξε στην απόφαση ότι η εκ περιτροπής εργασία στους δημοσιογράφους (για να μείνω στον κλάδο που κάτι γνωρίζω) είναι θεμιτή:
* Αυτός που κάνει δικαστικό ρεπορτάζ, θα πηγαίνει στον εισαγγελέα υπηρεσίας κάθε μέρα αλλά θα πληρώνεται για δυο ή τρεις τη βδομάδα, ή θα πηγαίνει μέρα παρά μέρα; Ξέρω ότι αυτό θα απαλλάξει τους δικαστικούς από ενοχλητικές ερωτήσεις, αλλά και τους πολίτες από την ενημέρωση.

* Αυτός που κάνει διεθνή κάθε πότε θα ενημερώνει για τις σφαγές στις χώρες που κυβερνούν κόμματα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (με πρόεδρο ακόμη τον κ. Παπανδρέου ή κάνω λάθος); Μια, δυο ή τρεις φορές τη βδομάδα;

* Αυτός που καλύπτει τον πρωθυπουργό στα ταξίδια του ανά την υφήλιο θα πληρώνεται για τη μια μέρα που είναι στο Τελ Αβίβ, την άλλη θα μένει ξέμπαρκος και μετά δυο μέρες θα ξαναπληρώνεται όταν ο πρωθυπουργός θα έχει φτάσει Νέα Υόρκη;

* Αυτός που κάνει αστυνομικό ρεπορτάζ θα δηλώνει «εκ περιτροπής» αμειβόμενος όταν θα γίνεται φόνος στον Βαρδάρι ξημερώματα της Πέμπτης, ενώ αυτός εργάζεται, σύμφωνα με τις βουλές της επιχείρησης, Δευτέρα και Τρίτη;
Εκ περιτροπής και ο ΠΑΟΚ;
* Τέλος, ο αθλητικός συντάκτης που καλύπτει ΠΑΟΚ αλλά κατά τις επιθυμίες της εκπροσώπου των απρόσωπων εργοδοτών πρέπει να εργάζεται δυο μέρες την εβδομάδα, τι θα κάνει αύριο; Πήγε στη Μόσχα το Σάββατο και θα πρέπει να γυρίσει Τρίτη βράδυ ή Τετάρτη πρωί. Έχει μήπως απάντηση η κ. πρωτοδίκης (που ανάγει σε δίκαιο το όποιο διευθυντικό δικαίωμα) και η κάθε ή ο κάθε πρωτοδίκης, εφέτης, αρεοπαγίτης;
Ταπεινή μου άποψη, μιας που στο σκεπτικό της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης δίνεται η δυνατότητα στον κάθε εργαζόμενο που θίγεται να προσφύγει (για να δικαιωθεί ή για να απολυθεί;): ρυθμοί δικαστών στην ενημέρωση. Και κατά περίπτωση (α λα καρτ που λένε και οι παπαγάλοι του Mega).

Έτσι κι αλλιώς, η καλή μας κυβέρνηση όπου να ‘ναι θα το θεσμοθετήσει κι αυτό. Εκ περιτροπής ενημέρωση και κατά περίπτωση (το κάνουν ήδη τα κυβερνητικά -κρατικά και ιδιωτικά- μέσα), ας γίνεται και με τη βούλα.

Θεωρώ περιττό να επιχειρηματολογήσω γιατί χωρίς -ή με επιλεκτική- ενημέρωση, η Δημοκρατία πάει περίπατο και η δικαιοσύνη επιστρέφει στις ένδοξες μέρες της περιόδου 1936 - 1976 (τουλάχιστον).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου