(πηγή) |
από την Αυγή
Η είδηση της προηγούμενης εβδομάδας σχολιάστηκε έντονα στα οικονομικά και όχι μόνο στέκια. Ένας διπλωμάτης καριέρας, ο μέχρι πρόσφατα πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, αυτός τον οποίον ενημέρωνε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για τα ζητήματα τρομοκρατίας, επέστρεψε ως μάνατζερ στην Αθήνα επειδή, όπως είπε, λατρεύει την Ελλάδα! Συγκεκριμένα, αναλαμβάνει τα ηνία της μικρής ελληνικής τράπεζας Proton Bank μετά την αποχώρηση του μεγαλομετόχου Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Όλοι ψάχνουν να βρουν τι σημαίνει αυτό το γεγονός. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ ο Λ. Λαυρεντιάδης (ή τον απέσυραν;) στο Λονδίνο, ρευστοποιώντας όλα σχεδόν τα περιουσιακά στοιχεία του στην Ελλάδα. Νωρίτερα, άνθρωποί του είχαν διαρρεύσει πως αυτό έγινε για λόγους ασφαλείας, αφήνοντας να εννοηθεί πως φοβήθηκε το τρομοκρατικό χτύπημα. Ο Λαυρέντης, λοιπόν, που έκανε εξαιρετικό παιχνίδι στο Χρηματιστήριο, κατάφερε να μεγαλώσει τη βιοτεχνική Νεοχημική σε ένα μεγάλο φασονάδικο απορρυπαντικών. Στη συνέχεια ίδρυσε τη φαρμακευτική Alapis. Στοχεύοντας να γίνει πρωταγωνιστής στον επικερδή τομέα του φαρμάκου, ξεφορτώνεται τη Νεοχημική, την οποία πουλάει τέσσερις φορές πάνω από την αξία της, όπως λένε οι ειδικοί του χρηματιστηρίου, σε ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά σχήματα των ΗΠΑ, την περιβόητη Karlail, συμφερόντων της οικογένειας Μπους, με στελέχη όπως ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τζον Μέιτζορ. Οι χρηματιστές είχαν μείνει άναυδοι από το μεγάλο κατόρθωμα του Λαυρέντη να πιάσει κότσους τους αϊτούς της παγκόσμιας αγοράς.
ΟΤΑΝ στη Νέα Υόρκη έγινε αντιληπτό το τι είχαν αγοράσει, πρώτον, απέλυσαν τον εισηγητή της επένδυσης Τζάκι Ματέισεν, στέλεχος της εταιρείας και στη συνέχεια εστάλη το τελεσίγραφο στον Λαυρέντη. Παίρνεις τη... φούσκα πίσω και επιστρέφεις τα χρήματα, εκτός αν σου αρέσουν τα χαντάκια. Το τελεσίγραφο εκτελέστηκε αμέσως και, ω του θαύματος, από το σημείο εκείνο ο Λαυρέντης έγινε κουμπάρος με τον Σπέκχαρντ και βρέθηκε να διαχειρίζεται ποταμό χρημάτων που έφταναν από την Ελβετία. Αγόραζε τα πάντα χωρίς δεύτερη σκέψη, συνεταιρικά σε αρκετές περιπτώσεις με τον φίλο του Κύπριο επιχειρηματία Π. Κυριακίδη. Αγόραζε μίντια, αγόραζε φαρμακευτικές, μετατρέποντας την Alapis στη μεγαλύτερη εγχώρια εταιρεία στο φάρμακο, αγόρασε το 50% του γηπέδου Καραϊσκάκη, αγόρασε μέχρι και τη ζημιογόνο Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων στην Καβάλα.
ΟΠΟΥ βρισκόμουν, στις διάφορες επαφές με παράγοντες της οικονομίας και έμπειρους δημοσιογράφους του επιχειρηματικού ρεπορτάζ, ρωτούσα να καταλάβω τι είναι αυτό το φαινόμενο Λαυρεντιάδης, που σε εποχές κρίσης, αγοράζει ό,τι κινείται; Ακόμα και κραυγαλέα αδιόρθωτα ζημιογόνες επιχειρησούλες, ειδικά στα media. Το ίδιο όμως έψαχναν κι αυτοί στους οποίους κατέφευγα. Μήπως ξέρεις εσύ, με ρώταγαν, ποιανού είναι αυτή η κάνουλα με την τόσο μεγάλη ρευστότητα;
ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΜΕ εκεί απ' όπου ξεκινήσαμε. Ο Ντάνιελ Σπέκχαρτ δεν επέστρεψε στην Ελλάδα για να γίνει golden boy Γ' Εθνικής. Είναι φανερό πλέον ποιοι έστειλαν τον ταλαντούχο και πολυδιάστατο Ντάνιελ Σπέκχαρτ στην Αθήνα. Και για να επιλέξουν έναν τέτοιας σημασίας και αξίας πολιτικό παράγοντα, στο μυαλό τους δεν έχουν απλά ή κυρίως ένα τραπεζικό μαγαζάκι που εξαγόρασε ο Λαυρέντης για να έχει μεγαλύτερες ανέσεις στα οικονομικά παιχνίδια του. Άλλωστε, τώρα που η Ελλάς εκποιείται, λόγο στα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της δεν θα έχουν μόνον οι Ευρωπαίοι, εκτιμούν στις παρέες τους οι Έλληνες τραπεζίτες.
ΤΗΝ ΚΟΠΑΝΗΣΕ, λοιπόν, ο Λαυρέντης στην αυτοεξορία του Λονδίνου, αφήνοντας τον αδελφικό του φίλο και συνεργάτη να τραβάει τα μαλλιά του με αυτά που του έχει φορτώσει. Για τα Φωσφορικά Λιπάσματα, για παράδειγμα, είχαν πίσω τους, στην αρχή τουλάχιστον, κολοσσούς των τεχνικών έργων που λιγουρεύονταν το οικόπεδο και το τεράστιο λιμάνι που διαθέτει. Μια χαρά αποθηκευτικός χώρος για LNG (Natural gas), ενώ παράλληλα, κατά τα πρότυπα του Αστακού, θα μπορούσε να αναπτύξει και δραστηριότητες ηλεκτροπαραγωγής. Πλην όμως, οι άλλοι μεγάλοι παίκτες αντέδρασαν, είχαν καλύτερες προσβάσεις στο πολιτικό σύστημα και έτσι τώρα ο κ. Κυριακίδης τρέχει να εξυγιάνει τη μονάδα για να πουλάει λιπάσματα. Πολλά είπαμε. Από δω και πέρα το ρεπορτάζ είναι για σπεσιαλίστες επιπέδου Τζον Λε Καρέ.
d.xristou@avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου