(πηγή) |
Εκτός από την εκποίηση με πώληση ή (ακόμα χειρότερα) με μακροχρόνια μίσθωση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με τα γνωστά περιστατικά αυτογελοιοποίησης του πρωθυπουργού και του Παπακωνσταντίνου, των δύο μόνων χειριστών του ζητήματος απο ελληνικής πλευράς, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνει και την πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου στις εισηγμένες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.
Σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι με τη σημερινή κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου το σύνολο των μετοχών που βρίσκονται εις χείρας Δημοσίου, δεν ξεπερνούν τα 7 δισ. Ποσό πολύ μικρό για τις ανάγκες που υποτίθεται ότι θέλει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και, κυρίως, ποσό ασήμαντο σε σχέση με την πραγματική και όχι τη μετοχική αξία επιχειρήσεων όπως η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ κ.λπ.
Αυτήν ακριβώς την πραγματική αξία οι διάφοροι μνηστήρες των επιχειρήσεων αυτών την γνωρίζουν πάρα πολύ καλά και θέλουν να την εκμεταλλευθούν. Το παράδειγμα του ΟΤΕ, που πέρασε στα χέρια της Deutsche Telekom, είναι ενδεικτικό και σκανδαλώδες. Και δεν αναφερόμαστε καν στις μίζες, στην επιβάρυνση του Δημοσίου, για να περάσει καθαρός ο ΟΤΕ στους Γερμανούς, και διάφορα άλλα, για τα οποία η τέως διοίκηση Βουρλούμη έχει παραπεμφθεί, κακουργήματα. Αναφερόμαστε στα επίσημα και δημόσια.
Eυθύς ως ανέλαβε τον ΟΤΕ, η Deutsche Telekom ματαίωσε το πρόγραμμα επενδύσεων σε τεχνολογία που είχε υποσχεθεί. Αμέσως μετά άρχισε να ασχολείται με το πώς θα βγάλει χρήματα, όχι από τις υπηρεσίες του ΟΤΕ, αλλά από τα περιουσιακά του στοιχεία, άρχισε δηλαδή να σχεδιάζει την εκποίηση ("αξιοποίηση" το λέμε τώρα) του Οργανισμού με αιχμή τα... κτήρια. Όπως όλοι ξέρουμε, ο ΟΤΕ διατηρεί από παλιά, που οι τεχνολογίες ήταν αναλογικές και ογκώδεις, μεγάλα κτήρια στις κεντρικές πλατείες κάθε ελληνικής πόλης, μεγάλης ή μικρής.
Με αυτά τα φιλέτα τώρα ο ΟΤΕ θέλει να κάνει μπιζνες. Φυσικά, ούτε λόγος για καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες που υποτίθεται ότι θα έφερνε η ιδιωτικοποίηση. Real estate και ξερό ψωμί...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου