Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Καληνύχτα Ελλάδα...

Από tvxs

Άρχισαν οι συζητήσεις ελληνικής κυβέρνησης-ΔΝΤ για την πιθανή παροχή βοήθειας προς την Αθήνα σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, σημειώνοντας ότι μέχρι το Ταμείο δε συμμετείχε στις διαβουλεύσεις, απλά προσέφερε τεχνική υποστήριξη. Οι δηλώσεις έρχονται λίγο μετά τις ανακοινώσεις της Eurostat για διαμόρφωση του ελληνικού ελλείμματος στο 13,6% του ΑΕΠ το 2009, την εκτόξευση των spread πάνω από τις 600 μονάδες βάσης και την υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Moody's, ενώ η Πορτογαλία φαίνεται ότι ακολουθεί το δρόμο της Ελλάδας.
Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη ότι «εμείς τώρα αρχίζουμε τις διαβουλεύσεις που γίνονται με την κυβέρνηση της Ελλάδας η οποία είναι μέλος του ΔΝΤ. Η Ευρωπαϊκή Ένωσ δεν είναι μέλος του Ταμείου. Και θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να βοηθήσουμε την Ελλάδα». Χαρακτήρισε την εμπλοκή της ΕΕ «πολύ υποβοηθητική» και υπογράμμισε πως «φυσικά, θα πρέπει να ακολουθήσουμε τους κανόνες του ΔΝΤ, και δεν θα υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση της Ελλάδας». «Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος, δεν υπάρχει εύκολη λύση», σημείωσε.
Στο μεταξύ, η Eurostat ανακοίνωσε ότι το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα διαμορφώθηκε τελικά στο 13,6% του ΑΕΠ το 2009, έναντι του επίσημου 7,7% και ανεπίσημου 12,7%, που ήταν το 2008. Η εξέλιξη αυτή εκτόξευσε το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του γερμανικού Bund στις 616 μονάδες βάσης καταγράφοντας ιστορικό υψηλό, ενώ έκλεισε στις 581 μονάδες.
Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος Moody's υποβάθμισε το χρέος της Ελλάδας σε Α3 με αρνητική προοπτική από Α2 και εξετάζει το ενδεχόμενο να την υποβαθμίσει και άλλο.
(...)«Καληνύχτα Ελλάδα»
Σχολιάζοντας τις παραπάνω εξελίξεις, οι Tobias Bayer και Andre Kühnlenz σε άρθρο τους στους Financial Times Deutschland υπό τον τίτλο «Καληνύχτα Ελλάδα», τονίζουν ότι με τα νέα δεδομένα αποκλείεται η χώρα να μπορέσει να αντιμετωπίσει τη δημοσιονομική κρίση της χωρίς ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης από το ΔΝΤ και την ΕΕ.
«Το παιχνίδι τελείωσε. Σήμερα το επιτόκιο για τα διετή έως τετραετή ελληνικά ομόλογα σκαρφάλωσε πάνω από το 9%. Πρόκειται για παράλογα επίπεδα. Η Ινδονησία πληρώνει για δεκαετή ομόλογα μόνο 8,6% και οι Φιλιππίνες φτάνουν για 25ετή ομόλογα γύρω στο 9%», σημειώνουν οι δημοσιογράφοι.
Προσθέτουν επίσης ότι η αναχρηματοδότηση είναι τόσο ακριβή, ώστε η Αθήνα δεν έχει άλλη επιλογή και πριν από το Σαββατοκύριακο ή καλύτερα αμέσως θα πρέπει να δεχτεί τη βοήθεια ύψους 45 δις. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
«Δεν υπάρχει διέξοδος. Μέχρι τις 20 Μαϊου οι Έλληνες πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν χρέος 8,1 δις. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα χρειάζονται άλλα 355 εκατομμύρια. Με τα τωρινά επιτόκια ο δανεισμός θα ήταν καταστροφικός."
(...)
"Η Ελλάδα δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα της δείξουν εμπιστοσύνη – και θα μπορούσε να συμπαρασύρει στο γκρεμό και άλλες χώρες."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου