Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Αποδόμηση προπαγάνδας...

Γιάννης Βαρουβάκης, καθηγητής οικονομικής θεωρίας πανεπιστημίου Αθηνών, στην "Πρωϊνή ενημέρωση" της ΝΕΤ, πριν από λίγα λεπτά. (Η μεταφορά εδώ είναι από μνήμης...)

Είδαμε πολλές φορές να πανηγυρίζουν με τον μηχανισμό στήριξης. Μα τι μας είπανε, τι είπε η Μέρκελ καθαρά; Πως η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει την εκκίνηση του μηχανισμού όταν δεν έχει άλλη λύση. Πράγμα που σημαίνει πτώχευση. Δηλαδή η αίτηση έναρξης του μηχανισμού είναι δήλωση πτώχευσης. Αλλά και πέρα από αυτό στην αρχή μας είπανε πως είναι 45 δις στο τραπέζι, τώρα λένε πως δεν είναι όλα, αλλά μέρος κι αυτό θα πρέπει να περάσει μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις π.χ. στη Γερμανία.  Αλλά το κρίσιμο ερώτημα κατά τη γνώμη μου είναι άλλο.

Θέλουμε 90 δις φέτος. Μπορούμε να πάρουμε 15, συζητάμε για άλλα 30! Τα νούμερα δεν βγαίνουν! Και το ερώτημα είναι.
Τι είναι καλύτερο; Να φτάσουμε σε στάση πληρωμών τώρα ή σε ένα χρόνο;
Αν πάμε τώρα θα έχουμε να επαναδιαπραγματευτούμε την αποπληρωμή του 80% των 300 δις που χρωστάμε!
Αν συνεχίσουμε να δανειζόμαστε θα πάμε στην αποπληρωμή του 80% των 400 δις!
Τι είναι καλύτερο; Όταν χρωστάς δανείζεσαι για να μεγαλώσεις το χρέος σου;
Τα ποσά που μπορούμε να δανειστούμε το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να μας οδηγήσουν σε στάση πληρωμών το πολύ σε ένα χρόνο! Με μεγαλύτερο χρέος!
Θα είναι πολύ χειρότερο να οδηγηθούμε σε στάση πληρωμών με πολύ μεγαλύτερο χρέος!
Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στα παγκόσμια χρονικά αυτό που ισχυρίζονται επισήμως, μια οικονομία δηλαδή σε ύφεση, με περιοριστικά μέτρα, να γυρίσει το καράβι σε άλλη κατεύθυνση!


Δυστυχώς, οι δημοσιογράφοι που ήταν στο πάνελ, παρά το ότι διαφώνησαν (τι έκπληξη!), δεν μπόρεσαν σε καμμία στιγμή να απαντήσουν στα ερωτήματά του... Το μόνο επιχείρημα ήταν... τσάμικο και χορός του Ζαλόγγου, αφού έλεγαν, τι να μην το προσπαθήσουμε;, να παραδοθούμε χωρίς μάχη; δεν διαφωνώ αλλά ας προσπαθήσουμε... Άντε γειά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου