Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Μιά άλλη φωνή από το ΠΑΣΟΚ...

Κίνηση «ανοιχτής διαφωνίας» από τον Στ. Τζουμάκα 
του Βασίλη Κωστούλα (από tvxs)

Κάθετα αντίθετος με τη σημερινή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης εμφανίζεται ο κ. Στέφανος Τζουμάκας, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αναλαμβάνει «πρωτοβουλία προοδευτικής διακυβέρνησης». Σε αυτό το πλαίσιο, μιλώντας στο tvxs.gr, προαναγγέλλει τη διοργάνωση μιας πρώτης σχετικής εκδήλωσης «μαζί με άλλες κινήσεις από τον προοδευτικό χώρο», στις 9 Μαίου, στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Τζουμάκας, όπως και οι κ.κ. Γιώργος Παναγιωτακόπουλος (Αριστερή Πρωτοβουλία) και Παντελής Οικονόμου (Έλληνες Σοσιαλιστές), έχει εκφράσει δημόσια επιφυλάξεις ως προς τους κυβερνητικούς χειρισμούς για την αντιμετώπιση της κρίσης. Μέσα από τη συνέντευξη, μιλάει για «νεοφιλελεύθερο σχέδιο» το οποίο «έχει στόχο να φτωχύνει τη χώρα κατά 30%, ώστε να την κάνει πιο ανταγωνιστική κατά τους μονεταριστές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικτύου». Παράλληλα, εκτιμά ότι δεν δίνεται έμφαση στα αίτια (διάλυση της παραγωγικής βάσης) αλλά στα αποτελέσματα (επιτόκια και δανεισμός) της οικονομικής κρίσης. Εξού και η κριτική του στην κυβέρνηση η οποία «ξεκίνησε με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω».
Ο ίδιος, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, μιλάει για «αγοραία Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», «συμμορίες» που αποτελούν τις διαβόητες αγορές, «προβοκάτορες» με έδρα τις Βρυξέλλες αλλά και «παρασιτικούς επιχειρηματίες» που «είναι υπόλογοι» για τη σημερινή εικόνα της ελληνικής οικονομίας.
Επιπλέον, θεωρεί ότι η κυβέρνηση «έπρεπε να στραφεί σε άλλες αγορές», υπενθυμίζει ότι στο ΠΑΣΟΚ, «πριν από τις εκλογές λέγαμε ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι» και εντοπίζει στο κυβερνών κόμμα «σοσιαλφιλελεύθερους που μιλούν για ακόμη χειρότερα μέτρα».
Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του κ. Παναγιωτακόπουλου για τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου στο κυβερνών κόμμα, ο κ. Τζουμάκας υποστηρίζει ότι «δεν τίθεται θέμα φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ» αλλά «ζήτημα της κυβερνητικής πολιτικής που δεσμεύει τη χώρα».

 Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη του κ. Τζουμάκα στο tvxs.gr:

Ευρωζώνη και ΔΝΤ υπαγορεύουν στην Ελλάδα μια σειρά μέτρων λιτότητας τα οποία, όπως διαφαίνεται, θα οδηγήσουν τη χώρα σε παρατεταμένη περίοδο ύφεσης. Πώς φτάσαμε ως εδώ και τι μερίδιο ευθύνης αναλογεί στη σημερινή κυβέρνηση;
Δεν πρόκειται για φυσικό φαινόμενο. Και αυτό το λέω, διότι ορισμένοι λένε: «τι να κάνουμε, φτάσαμε εδώ». Πρόκειται για μία διαδρομή η οποία οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα. Αυτή η κυβέρνηση παρέλαβε μεγάλο δημόσιο χρέος και μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα. Αλλά αυτά ήταν αποτελέσματα, δεν ήταν αίτια. Και η κυβέρνηση Παπανδρέου ξεκίνησε την πολιτική «με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω», ξεκίνησε από τα αποτελέσματα, ενώ έπρεπε να ξεκινήσει από τα αίτια. Δηλαδή, με το γεγονός ότι διαλύθηκε η παραγωγική βάση της χώρας, με την ανταγωνιστικότητα (και πώς την εννοεί ο καθένας) και με το ανθρώπινο δυναμικό. Χώρα που δεν παράγει, όσους τόκους και φόρους βάλει, όσα δάνεια πάρει, δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρέος και το έλλειμμα.
Κι εδώ ερχόμαστε στο θέμα των ευθυνών διαχρονικά. Ορισμένοι λένε: «οι κλέφτες, τα λαμόγια, έφαγαν τα λεφτά». Αυτές είναι επιφανειακές και κουτοπόνηρες προσεγγίσεις. Επί 20 χρόνια, που η χώρα είχε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, μεταφερόταν πλούτος δεκάδων δις ευρώ στο 20% των πιο πλούσιων Ελλήνων, των εχόντων, οι οποίοι εφταπλασίαζαν τα κέρδη τους κάθε χρόνο. Και αυτό οι κυβερνήσεις το άφηναν. Και δεν είναι μόνο ότι το άφηναν, αλλά και ότι δανείζονταν το ίδιο ποσό για να πληρώνουν χρέος και έλλειμμα. Αυτό είναι το πολιτικό σκάνδαλο.
Ως προς το επιτόκιο, «κύριοι, βλέπετε ότι οι αγορές αποτελούνται από συμμορίες». Δεν υπάρχει μεγαλύτερη συμμορία από την Goldman Sachs κ.ο.κ. Και αυτές οι συμμορίες συνδέονται με την αγοραία Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μία χώρα έχει πιστοληπτική ικανότητα αν την αξιολογούν δυο οίκοι. Γιατί δεν το εφαρμόζει αυτό και η τράπεζα των ΗΠΑ; Δεν είναι δυνατό συμμορίες, εταιρείες να αξιολογούν τις χώρες. Επίσης, λέει η ΕΚΤ το απίθανο ότι δεν θα δανείζει χώρες, αλλά τράπεζες για να δίνουν στις χώρες. Αυτός είναι καπιταλισμός - καζίνο. Και δεν μπορούν οι ηγεσίες να αφήνουν αυτά και να ασχολούνται μόνο με τα επιτόκια, αποδεχόμενες ότι οι συμμορίες θα μας αξιολογήσουν.
Έχουμε να κάνουμε με προβοκάτορες, όπως ο Αλμούνια (τέως Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων), ο Τρισέ (πρόεδρος της ΕΚΤ) και ο Γιούνκερ (πρόεδρος του Eurogroup). Επί δύο μήνες έλεγαν ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει και θα βγει από το ευρώ. Τι κάνουν με αυτό; Προβοκάρουν το ευρώ. Μαζί και τα δελτία ειδήσεων των 8 στην Ελλάδα που κάθε μέρα φέρνουν την καταστροφή. Αυτό ήταν ό,τι χρειάζονταν οι συμμορίες του δολαρίου και της λίρας οι οποίες στοιχημάτιζαν εναντίον του ευρώ. Τρία δις δολάρια συγκέντρωσε κάποιος βάζοντας στοιχήματα ότι θα πέσει η αξία του ευρώ.
Η κυβέρνηση έπρεπε να στραφεί σε άλλες αγορές. Οποιεσδήποτε άλλες, έχουμε παγκόσμιο σύστημα. Όλα τα στελέχη του ΔΝΤ παίζουν στα χρηματιστήρια. Όλα τα στελέχη αυτών των οίκων παίζουν στα χρηματιστήρια. Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έχει ανοιχτή γραμμή με το ΔΝΤ. Οδηγηθήκαμε, λοιπόν, σε μια λογική μονόδρομου. Πριν από τις εκλογές λέγαμε ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι, ότι υπάρχουν πολλοί δρόμοι. Τώρα, ποιοι χαίρονται στην Ελλάδα; Ποιοι λένε ναι στην κυβέρνηση; Οι τραπεζίτες, οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, η ολιγαρχία. Γιατί έτσι ξαφνικά; Διότι αυτοί είναι οι πρώτοι που μάζεψαν 2 τρις δολάρια από την οικονομία της χώρας με αποτέλεσμα να μεγαλώσει το έλλειμμα και το χρέος.

(...)

Ποια προβλέπετε ότι θα είναι η κοινωνική αντίδραση στα οικονομικά μέτρα;
Αυτό το νεοφιλελεύθερο σχέδιο έχει στόχο να φτωχύνει τη χώρα κατά 30% για να την κάνει πιο ανταγωνιστική κατά τους μονεταριστές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικτύου. Αυτό θα έχει συνέπειες.

Προμηνύονται, λέτε, και αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό;
Ποιο πολιτικό σκηνικό και ποιο πολιτικό σύστημα; Έχουμε καπιταλισμό. Ποιος έχει την εξουσία σε μια χώρα; Η άρχουσα τάξη. Η εκάστοτε κυβέρνηση ασκεί διακυβέρνηση. Έως τώρα είχαμε φοροδιαφυγή 30 δις κάθε χρόνο, παραοικονομία, εισφοροδιαφυγή, αδήλωτη εργασία πάνω από 25 δις. Αυτά τα λένε εκείνοι που ελέγχουν το δημόσιο διάλογο. Είδατε ποτέ συζήτηση στα ΜΜΕ για την πραγματική οικονομία; Δεν είναι τυχαίο, γιατί σε μία τέτοια συζήτηση θα δούμε τις ευθύνες της οικονομικής τάξης της χώρας. Σήμερα πανηγυρίζει ο ΣΕΒ; Αυτοί οι κύριοι έχουν κλείσει 6 χιλιάδες επιχειρήσεις τα τελευταία 5 χρόνια και τις πήγαν στα Σκόπια, στο Βουκουρέστι και στη Σόφια, και πανηγυρίζουν κιόλας.

Με την ευκαιρία, γίνεται τελευταία και μία συζήτηση γύρω από τον ενδεχόμενο δραστηριοποίησης επιχειρηματιών στην πολιτική.
Οι επιχειρηματίες αυτοί να απολογηθούν για το πόσες επιχειρήσεις έκλεισαν τα τελευταία χρόνια. Για το πόσα λεφτά ξεπλένουν στη χώρα. Να μας πουν γιατί κάθε χρόνο φοροδιαφεύγουν πάνω από 30 δις και κερδίζουν από αδήλωτη εργασία πάνω από 25 δις. Να απαντήσει αυτή η παρασιτική τάξη της χώρας, το πιο παρασιτικό τμήμα κεφαλαίου σε όλη την ΕΕ, το οποίο άρπαξε από το χρηματιστήριο τεράστιο πλούτο από τη χώρα και επένδυσε λιγότερο από το 1/3. Αυτή είναι η απολογούμενη οικονομική τάξη.

4 σχόλια:

  1. "Ορισμένοι λένε: «οι κλέφτες, τα λαμόγια, έφαγαν τα λεφτά». Αυτές είναι επιφανειακές και κουτοπόνηρες προσεγγίσεις. Επί 20 χρόνια, που η χώρα είχε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, μεταφερόταν πλούτος δεκάδων δις ευρώ στο 20% των πιο πλούσιων Ελλήνων, των εχόντων, οι οποίοι εφταπλασίαζαν τα κέρδη τους κάθε χρόνο. Και αυτό οι κυβερνήσεις το άφηναν. Και δεν είναι μόνο ότι το άφηναν, αλλά και ότι δανείζονταν το ίδιο ποσό για να πληρώνουν χρέος και έλλειμμα. Αυτό είναι το πολιτικό σκάνδαλο"


    Ρε Τζουμακα,καλα τα λες ολα,αλλα αυτοαναιρεισαι
    απο τη μια λες δεν υπαρχουν κλεφτες κ απο την αλλη λες για ενα 20% που εφαγαν τα λεφτα?
    αυτοι τι ειναι συμφωνα με τα λεγομενα σου?αυτοι δεν ειναι κλεφτες?αυτοι που τους το επετρεψαν τι ειναι?δεν ειναι συνενοχοι στη κλεψια?με το αζημιωτο δε καναν τα στραβα ματια?
    κ μη μας λες τωρα για 20%,αντε μπραβο
    ουτε το μισο δεν ηταν το κομματι στο οποιο υπερσυσσωρευτηκε ο πλουτος

    καλα τα λες κ για τους βιομηχανους
    ποιος τους τα επετρεψε αυτα?
    εφευγε ο Λαναρας για τα Σκοπια κ οι τρισαθλιοι εδω τον επιδοτουσαν κ απο πανω,ως δωρο φαινεται που αφηνε τοσους ανθρωπους ανεργους

    εν ολοιγοις,θαραλλεα η κριτικη του αλλα θα ηταν ακομα πιο θαραλλεα αν μιλουσε με ονοματα κ διευθυνσεις για τα λαμογια του κομματος του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. celin καλημέρα...
    Δεν ξέρω πως το πήρες... Ο Τζουμάκας λέει -και νομίζω συμφωνείς σε αυτό- πως η απλούστευση πως κάποια λαμόγια και κάποιοι κλέφτες φάγανε τα λεφτά είναι εκ του πονηρού προσέγγιση. Κάτι δηλαδή που κάνουν π.χ. ο Παπαδάκης και ο Αυτιάς με ταμπελίτσες "φέρτε πίσω τα κλεμένα" και τσαμπουκά σε αόρατους κλέφτες...
    Ο Τζουμάκας αντίθετα λέει πως τα πολλά χρήματα "φαγώθηκαν" εν γνώση των κυβερνήσεων για αυτό και μιλάει για πολιτικό σκάνδαλο κι όχι απλώς για κάποια λαμόγια και κλέφτες. Δεν λέει πως δεν υπήρχαν κλέφτες και λαμόγια, αλλά πως το μεγάλο πλιάτσικο έγινε από και με τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ! Και επιπλέον δανείζονταν για να καλύψουν τις τρύπες από τα κλεμμένα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Mαλλον τοτε το πηρα λιγο στραβα γιατι η αληθεια ειναι οτι καθε φορα που βλεπω στελεχος του δικομματισμου να καταγγελλει τα κακως κειμενα,αυτοστιγμει τον κατατασσω στους υποκριτες,που ο,τι αν πουν,αυτοακυρωνονται,εφοσον εχουν επιλεξει να υπηρετησουν το λαο μεσα απο αυτα τα διεφθαρμενα κομματα

    Ισως να ειμαι καπως απαξιωτικος κ αδικος,δεν αντιλεγω,αλλωστε αν το δεις κ απο μια αλλη οπτικη,μπορεις κ να επικροτησεις τετοιου ειδους φωνες "απο το στομα του λυκου"!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κι εμένα μου συμβαίνει το ίδιο αλλά στον συγκεκριμένο τύπο είμαι δεκτικός... Μου έχει μείνει από τότε που ως υπουργός γεωργίας προσπάθησε να περάσει κάποια πράγματα για εκσυχρονισμό και αλλαγή της αγροτικής πολιτικής, αλλά ο "εκσυγχρονιστής" Σημίτης τον έστειλε αδιάβαστο... Από όσο ξέρω μετά έφυγε, πήγε Αμερική, οπότε μάλλον μπορεί να θεωρηθεί μη συμμέτοχος των εγκλημάτων χρηματιστηρίου και ολουμπιακών... Τώρα, το πως γίνεται και επιμένει να ειναι στο ΠΑΣΟΚ παρά την κάθετη διαφωνία του με όλες τις κεντρικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ, και τις συχνές βαρύτατες κατηγορίες που απευθύνει προς τα διαπλεκόμενα στελέχη του, ε, αυτό ανάγεται στη σφαίρα του Χαρδαβέλα... Αλλά όπως λέει και το τραγούδι, "τι είναι ο άνθρωπος, χωρίς τις εμμονές του;" ... Πάντως καλό είναι να ακούγεται και κατιτίς διαφορετικό από εκεί μέσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή