Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Ο εφιάλτης της ακροδεξιάς επιστρέφει στην Ευρώπη

Oπως και στη «μαύρη» δεκαετία του ΄30, έτσι και σήμερα στη Γηραιά Ηπειρο, από τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια, η κοινοβουλευτική δημοκρατία μοιάζει να υποχωρεί. Στη θέση της σηκώνει ξανά το αποκρουστικό κεφάλι της η Ακροδεξιά. Μοντέρνα, «δικτυωμένη» στο Ιnternet, ρητορικά ευέλικτη. Ωστόσο πίσω από το ιλουστρασιόν περίβλημά της παραμένει εξίσου βίαιη και απάνθρωπη με την παλαιά εκδοχή της.  


Του Γιώργου Τσιάρα από το "Βήμα της Κυριακής".
Οποιος έχει διαβάσει την «Εποχή των Ακρων» του Ερικ Χομπσμπάουμ ή τη «Σκοτεινή Ηπειρο» του Μαρκ Μαζάουερ ξέρει καλά ότι ο φασισμός είναι ένα παρασιτικό φαινόμενο: ένα πολιτικό σαπρόφυτο που μεγαλώνει πάνω στο πτώμα της αστικής δημοκρατίας. Σε μια υγιή κοινωνία, όπου οι άνθρωποι στην πλειονότητά τους ζουν καλά και έχουν λόγους να αισιοδοξούν για το ατομικό και συλλογικό μέλλον τους, δεν υπάρχει χώρος για οργανωμένη μισαλλοδοξία: το (χονδρ)εμπόριο του φόβου, η δαιμονοποίηση του «Αλλου», ο τυφλός εθνικισμός- όλα τα κλασικά πολιτικά εργαλεία του φασισμού- δεν έχουν πέραση, με αποτέλεσμα οι ταγοί του να περιθωριοποιούνται.
Οι εφιάλτες ξυπνούν. Δεν χρειάζεται να παρακολουθήσει κανείς τις παρελάσεις των ένστολων νεοναζιστών της παραστρατιωτικής «Ουγγρικής Φρουράς», που ως γνωστόν πήραν πάνω από 16% των ψήφων στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, παγώνοντας όλη την Ευρώπη, για να θυμηθεί και πάλι την αθάνατη προειδοποίηση του Μπρεχτ για τον Αδόλφο Χίτλερ: «Μη χαίρεστε με την ήττα του, άνθρωποι, γιατί μπορεί ο κόσμος να σηκώθηκε και να σταμάτησε τον μπάσταρδο, αλλά η σκύλα που τον γέννησε έχει πάλι κάψες».
Οπως και με την τρομοκρατία, έτσι και με την Ακροδεξιά, ο μόνος τρόπος να την αντιμετωπίσεις ριζικά είναι να καταπολεμήσεις τα αίτια που τη γεννούν. Και αυτός είναι ένας στόχος που οι σύγχρονες αστικές δημοκρατίες και οι πλούσιες ελίτ τους είτε δεν επιθυμούν είτε δεν δύνανται να φέρουν σε πέρας. Κακά τα ψέματα: όσο καθησυχαστικοί κι αν εμφανίζονται οι «μετριοπαθείς» πολιτικοί μας, είναι γεγονός ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη τα ακραία αντιμεταναστευτικά κόμματα κερδίζουν έδαφος. Ξεχασμένα για δεκαετίες ρατσιστικά ιδεολογήματα, όπως ο ωμός και ακατέργαστος αντισημιτισμός, κερδίζουν καθημερινά νέους πιστούς από μια νέα γενιά που δεν θυμάται- ή δεν θέλει να μάθει- πού οδήγησαν τα ίδια φοβερά λάθη τους παππούδες τους.

Ψαρεύοντας στα θολά μυαλά του Facebook

Στις περυσινές ευρωεκλογές το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό, αντιευρωπαϊκό Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UΚΙΡ) πήρε 16,5%, εκλέγοντας 12 ευρωβουλευτές. Πέραν της πάγιας θέσης του, που είναι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, το UΚΙΡ ζητεί πενταετές «πάγωμα» της μετανάστευσης, πλήρη απαγόρευση της μπούρκας και της μαντίλας, και- φυσικά- την αύξηση κατά 40% του στρατιωτικού προϋπολογισμού. Ισχυρή παρουσία είχε όμως στις ευρωεκλογές και το ακροδεξιό Βρετανικό Εθνικό Κόμμα του λόρδου Πίρσον, που κατέκτησε την πρώτη του έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 120.000 ψήφους (ποσοστό 10%) στην περιφέρεια του Γιόρκσαϊρ, στη Βόρεια Αγγλία.
Οπως το Γιόμπικ στην Ουγγαρία, έτσι και το UΚΙΡ ψαρεύει στα θολά...μυαλά της διαδικτυωμένης, απολίτικης νεολαίας: αντί για τις μαζικές φασιστικές συγκεντρώσεις της δεκαετίας του ΄30, η σύγχρονη βρετανική Ακροδεξιά αξιοποιεί στο έπακρο το Ιnternet, και ιδίως τις δημοφιλείς ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης τύπου Facebook και Τwitter. Εξίσου προνομιακό πεδίο είναι και οι οργανωμένοι οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων- ένα φαινόμενο πολιτικοποίησης του χουλιγκανισμού, που παρατηρείται πλέον σε όλη την Ευρώπη.

Ουγγαρία: Ο καιρός των (νεκρών) τσιγγάνων
Αρνούμενοι να συμβιβαστούν με τον σύγχρονο «πολιτισμό» και τις επιταγές του, αιώνιοι νομάδες σε έναν κόσμο γεμάτο σύνορα, οι Ρομά είναι ο φυσικός στόχος κάθε φασίστα. Στην περίπτωση όμως του νεοσύστατου (αλλά με γερές ρίζες στην ουγγρική ναζιστική παράδοση του ναυάρχου Χόρτι) κόμματος Γιόμπικ, το μίσος για τους τσιγγάνους ξεπερνά κάθε όριο.
Την ημέρα, τα μέλη της παραστρατιωτικής «Ουγγρικής Φρουράς» παρελαύνουν ένστολοι, κραδαίνοντας λάβαρα όπως ο διαβόητος «Βελόσχημος Σταυρός»στις γειτονιές όπου κατοικούν τσιγγάνοι και μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη. Τη νύχτα, οι πιο «σκληροί» μαχαιρώνουν ή ξυλοφορτώνουν τους τσιγγάνους και καίνε τα πρόχειρα καταλύματά τους... Μετά τις έξι δολοφονίες Ρομά τους τελευταίους μήνες και τις εκατοντάδες περιπτώσεις βιαιοπραγιών, θα περίμενε κανείς μια καταδικαστική αντίδραση. Αντιθέτως, το 70% της κοινής γνώμης τάσσεται εναντίον των Ρομά και τουλάχιστον το 60% θεωρεί ότι τα θύματα άξιζαν αυτό που έπαθαν!
Στη «Μεγάλη Ουγγαρία» που ευαγγελίζεται το Γιόμπικ, δεν υπάρχει θέση για τσιγγάνους, οικονομικούς μετανάστες, εβραίους ή ομοφυλόφιλους. Και, δυστυχώς, όλο και περισσότεροι Μαγυάροι δείχνουν να συμφωνούν μαζί του. Κάτι ξέρει και ο φιλόσοφος Γκασπάρ Μίκλος Τάμας, που λέει ότι «εδώ, στη Βουδαπέστη, γεννιέται ο νέος ευρωπαϊκός φασισμός»...

Πίσω από τους νεοφασίστες ο Σίλβιο

Ο πραγματικός «σπόνσορας» της ιταλικής Ακροδεξιάς δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η πορεία της νεοφασιστικής Λέγκας του Βορρά, βασικού κυβερνητικού εταίρου του «Καβαλιέρε» είναι σταθερά ανοδική. Πήρε το 9,5% των ψήφων στις γενικές εκλογές του 2008, το 11,3% στις ευρωεκλογές του 2009 και το 12,7% στις περιφερειακές εκλογές του 2010- όπου απέκτησε και τον έλεγχο δύο ιταλικών περιφερειών, του Βένετο και του Πιεμόντε.
Περιττό να πούμε ότι τα τελευταία χρόνια η βία εναντίον των μεταναστών και των τσιγγάνων έχει γιγαντωθεί σε όλη τη χώρα- τόσο από το επίσημο κράτος όσο και από τις «ομάδες κρούσης» που στήνονται στη Ρώμη του πρώην(;) νεοφασίστα δημάρχου Αλεμάνο και στους δήμους που ελέγχει η Λέγκα.
Τους τελευταίους μήνες είδαμε να αναμειγνύεται ενεργά στο ρατσιστικό παιχνίδι και η Μαφία: στο Ροζάρνο της Καλαβρίας τρεις ιταλοί μαφιόζοι πυροβόλησαν τον Ιανουάριο μέσα από το αυτοκίνητό τους έναν αφρικανό μετανάστη που γύριζε από τη δουλειά. Η επίθεση προκάλεσε την εξέγερση των μεταναστών, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν άγριες συγκρούσεις με την αστυνομία, αλλά και ένοπλους ντόπιους «νοικοκύρηδες». Ο υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, στέλεχος της Λέγκας, έκρινε ότι το πρόβλημα είναι η «υπερβολική ανοχή» απέναντι στους μετανάστες...


Μίσος και βλακεία: επικίνδυνο κοκτέιλ
Από "Έξω από τη βουλή" 
Στις 31 Μάρτη, Μ. Τετάρτη ξημερώματα, 3.30 η ώρα, στην πλατεία Ψυρρή, ένας
ελληνοκύπριος ψυχολόγος και ένας κοινωνιολόγος, δέχτηκαν αναίτια επίθεση από ομάδα τεσσάρων ρατσιστών, που θεώρησαν ότι ο μελαχρινός ελληνοκύπριος είναι Πακιστανός.

Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν ο σοβαρός τραυματισμός του στο κεφάλι. Αστυνομικοί προσήγαγαν τους τρεις ρατσιστές στο Α.Τ. Ακρόπολης, αλλά εκεί τους άφησαν.

3 σχόλια:

  1. φιλε,εγω πιστευω οτι ο Ελληνας ειναι αντισημιτης
    Σε συζητησεις που εχω κανει με παρα πολλους,το τι εχω ακουσει εναντιον των Εβραιων,δε λεγεται!
    Προσεξε,δεν μιλαω για καταδικη των εγκληματων του κρατους του Ισραηλ για οσα εχει κανει στους Παλαιστινιους
    Αλλα οι περισσοτεροι κατηγορουσαν τους Εβραιους μονο κ μονο επειδη ειναι Εβραιοι,ειναι απιστευτο,ξερεις ποσοι υπαρχουν που θεωρουν τους Εβραιους υπευθυνους για το χαλι της Ελλαδας?
    που θεωρουν οτι δε την αφηνουν να σηκωσει κεφαλι επειδη μας φοβουνται ταχα οτι θα ανακτησουμε απο αυτους τα ηνια του ελεγχου της ανθρωποτητας?

    ΔΕ ξερω,μπορει οι Εβραιοι οντως να λυνουν κ να δενουν παγκοσμιως αλλα οι εξυπνακηδες εδω δε τους κατηγορουν για αυτο,τους κατηγορουν γιατι μας εφαγαν τη θεση!
    Ποιος μιλησε για wannabe Ελληνικο Ιμπεριαλισμο???!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με την ενοποίηση των Γερμανιών και την είσοδό και της Ανατολικής Γερμανίας στην ΟΝΕ που έγινε χωρίς πολλές αντιδράσεις και μάλιστα με αντιστοιχία 1 Μάρκο (Ανατολικής) με 1 Ευρώ απασχόλησε πολλούς η δημιουργία της συγκεκριμένης οικονομικής υπερδύναμης! Αντιστοίχησαν άραγε τα πιθανά ενδεχόμενα επανάληψης κάποιων λαθών του 1937 - 1944;;; Είναι τυχαίο πως αρκετοί πλέον μιλούν για μοναδική λύση της Παγκόσμιας Οικονομικής Ύφεσης τη πιθανότητα πολεμικών συρράξεων;;; Στο κάτω - κάτω υπάρχει και το δεδομένο ότι ΗΠΑ υπήρξαν μόνο και μόνο μετά τον καταστροφικό πόλεμο ΒΟΡΕΙΩΝ & ΝΟΤΙΩΝ!!! Ας σκεφτούμε λιγάκι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @celin O μεγαλοϊδεατισμός έχει την ίδια ρίζα με την βλακεία στα λεξικά; Όχι; Κακώς!:)

    @newbrain Όταν η οικονομία μπαίνει πάνω από την πολιτική και την κοινωνία, οποιοδήποτε καταστροφικό σενάριο είναι πιθανό. Κι ας υπάρχει η ιστορία προς αποφυγή τραγικών επαναλήψεων... Ποιός την διαβάζει, ποιός την μελετά, ποιός ασχολείται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή