Υπέροχο πασοκικό μέλλον... (πηγή) |
Κι αφού εκτονώθηκα με τα χθεσινά, ας πούμε και τα ΠΟΛΥ σοβαρά. Η παπανδρεϊκή συμμορία όχι μόνο ξεπουλάει τη χώρα, αλλά βάζει σε τεράστιο κίνδυνο και τους κατοίκους της. Η εθνική απειλή γίνεται και απειλή κατά της ίδιας της ζωής των κατοίκων αυτής της έρμης χώρας, αφού στο όνομα των επενδύσεων "ό,τι-νάναι", δεν διστάζουν να βάλουν μια οικολογική βόμβα γιγατόνων στην Ελλάδα. Το καρκινογόνο και εξαιρετικά επικίνδυνο λόγω εκρηκτικότητας υγροποιημένο πετρελαϊκό αέριο LPG της αρπαχτής στον Αστακό, λόγω της τεράστιας επικινδυνότητάς του εμπίπτει στην Οδηγία Σεβέζο ΙΙ.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ! ΤΩΡΑ!
''Σε μαζική κλίμακα και μεγάλη συγκέντρωση, οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις κατατάσσονται στην ανώτατη κατηγορία επικινδυνότητας και ασφάλειας και υπόκεινται από την Ε.Ε. στην οδηγία 96/82/ΕΚ. Η συγκεκριμένη οδηγία είναι γνωστή και ως Σεβέζο ΙΙ και αφορά την «πρόληψη και καταστολή βιομηχανικών ατυχημάτων μεγάλης Έκτασης». Πήρε το όνομα της από το γνωστό ατύχημα διαρροής χημικών (διοξίνης) στο Σεβέζο της Ιταλίας το 1976.'' (πηγή)
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ! ΤΩΡΑ!
"...το υγροποιημένο πετρελαϊκό αέριο γνωστό ως LPG είναι καύσιμο που προκύπτει από το μείγμα του βουτανίου με το προπάνιο και άλλα αέρια, με ιδιαίτερα υψηλή απόδοση, που όμως αποφεύγεται στην ηλεκτροπαραγωγή μεγάλης κλίμακας. Αυτό συμβαίνει διότι απαιτείται η λήψη πολύ αυστηρών προφυλάξεων (που συνεπάγονται και υψηλό κόστος επένδυσης) για την αποφυγή ατυχημάτων που με βάση την εμπειρία του παρελθόντος προκαλούν βιβλικές καταστροφές.(...)Το LPG αντλεί την «κακή του φήμη» κυρίως από δύο μεγάλα ατυχήματα που έχουν συμβεί στο παρελθόν. Ο λόγος για το τραγικό δυστύχημα στις 19 Νοεμβρίου του 1984 σε δεξαμενές LPG της κρατικής εταιρείας PEMEX στο Σαν Χουάν του Μεξικού, προκάλεσε το θάνατο σε περισσότερους από 500 ανθρώπους και τον τραυματισμό περίπου 6.000 ανθρώπων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η έκρηξη έγινε αισθητή και καταγράφηκε από σεισμογράφους στο Πανεπιστήμιο του Μεξικού στην πρωτεύουσα της χώρας.
Ένα ακόμη σοβαρό ατύχημα συνέβη στην Τοσκάνη πέρυσι όταν εξερράγη βαγόνι που μετέφερε LPG. Στο δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους 15 άνθρωποι ενώ προκλήθηκαν ζημιές και καταρρεύσεις κτιρίων στην περιοχή.
Το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές χώρες αποφεύγουν τις μεγάλες εγκαταστάσεις LPG τουλάχιστον στην ηλεκτροπαραγωγή, εμμέσως συνάγεται και από την πρόθεση των επενδυτών να εξάγουν την ηλεκτρική ενέργεια στην Ιταλία και παρ’ όλα αυτά επιλέγουν ως τοποθεσία εγκατάστασης την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι πάγια τακτική της γειτονικής χώρας είναι να εγκαθιστά ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες μεγάλης όχλησης ή επικινδυνότητας σε γειτονικές χώρες, όπως συμβαίνει με τα ανθρακικά εργοστάσια σε Αλβανία και Μαυροβούνιο που θα αναπτύξουν ιταλικές εταιρείες." (πηγή)
Στις δαγκάνες του Αστακού η κυβέρνηση
από την ΑΥΓΗ- Πράσινη επένδυση με καρκινογόνο αέριο και με μόλις 160 θέσεις εργασίας, έναντι των 1.500 που διαφημίζονταν
- Εκτεθειμένος ο πρωθυπουργός για την εμπλοκή ανθρώπων του περιβάλλοντός του στην επένδυση
Καμία ουσιαστική απάντηση δεν έδωσε χθες ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του Αλ. Τσίπρα στη Βουλή για την περιβόητη επένδυση του Κατάρ στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Ο κ. Παπανδρέου δεν εξήγησε γιατί το ΠΑΣΟΚ επανέρχεται στον λιθάνθρακα και προχωρεί στην ηλεκτροπαραγωγή από LPG, καρκινογόνο αέριο που εμπίπτει στην Οδηγία Σεβέζο ΙΙ λόγω της μεγάλης επικινδυνότητάς του. Για την επένδυση θα χρησιμοποιηθεί ο νόμος για το fast track, ώστε να παρακαμφθούν οι περιβαλλοντικές μελέτες, ακόμη και το Σύνταγμα. Ο πρωθυπουργός αρκέστηκε να απαντήσει ότι, αν υπάρξει οποιαδήποτε υποψία πως θα δημιουργηθεί πρόβλημα στο περιβάλλον, θα σταματήσει ο ίδιος το έργο.
Ο κ. Παπανδρέου δυσκολεύτηκε να απαντήσει για την εμπλοκή του στενού συνεργάτη του Γ. Σεφερτζή στο έργο περιοριζόμενος να δηλώσει ότι δεν γνωρίζει ούτε φίλο ούτε συγγενή μπροστά στο δημόσιο συμφέρον.
Κάποιοι θα τρώνε Αστακούς από τον Αστακό
του Κώστα Πουλακίδααπό την ΑΥΓΗ
Μυρίζει περίεργα η επένδυση στον θερμοηλεκτρικό σταθμό στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έδωσε χθες στη Βουλή ουσιαστικές απαντήσεις όταν ρωτήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα και προτίμησε τα γενικόλογα για την αξία των επενδύσεων.
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε αν είναι πράσινη ανάπτυξη ένας σταθμός αποθήκευσης και επαναεροποίησης LPG, γιατί το ΠΑΣΟΚ επανέρχεται στον λιθάνθρακα, γιατί προχωρά στην ηλεκτροπαραγωγή από LPG που εμπίπτει στην οδηγία ΣΕΒΕΖΟ 2 λόγω μεγάλης επικινδυνότητας. Τον ρώτησε ακόμη για τον ρόλο του επικοινωνιολόγου Γ. Σεφερτζή, με τον ο οποίο ο Γ. Παπανδρέου συνεργαζόταν, για την εταιρεία ROSEBUD με εκπρόσωπό της τον κ. Αντωνιάδη Σπορίδη και για το αν εταίρος στην ROSEBUD είναι η εταιρεία RASSADEL του Εφραίμ από το Βατοπέδι.
160 θέσεις εργασίας, αντί για 1.500
"Αυτό που θέλουμε είναι, μέσα από διαδικασίες άμεσες, γρήγορες, αλλά διαφανείς, να φέρουμε επενδύσεις", απάντησε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "πληρώνουμε σήμερα τη συντήρηση, τη συντηρητική αντίληψη και της δεξιάς, αλλά πολλές φορές και της πολύ παραδοσιακής αριστεράς. Δεν θέλετε να δημιουργηθούν στη χώρα μας θέσεις εργασίας στην πραγματική οικονομία;". Ο Αλ. Τσίπρας του απάντησε ότι έλεγαν για 1.500 θέσεις εργασίας και "προβλέπονται 160. Αυτό είναι το μεγάλο έργο για τα την Αιτωλοακαρνανία; Δεν μπορούμε να έχουμε θέσεις εργασίας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;"
Επένδυση με καρκινογόνο αέριο
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα υπάρχει διασύνδεση με την Ιταλία, για την εξαγωγή του 70% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, ότι με τον σταθμό αποσυμπίεσης υγροποιημένου φυσικού αερίου και τη σύνδεσή του με τον αγωγό ITGI θα υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών στην Ελλάδα. Είπε ακόμη ότι με τη μονάδα απαγωγής των αερίων καύσης, για την αξιοποίησή τους για παραγωγή βιοκαυσίμων από άλγη, που περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό του έργου, θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα μια πρωτοποριακή πράσινη τεχνολογία.
Έχουμε μια επένδυση που δεν υπάρχει στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, που αγνοείται η μελέτη επικινδυνότητάς της, που αφορά στο πιο επικίνδυνο και καρκινογόνο αέριο, που ιδιώτης επικοινωνιολόγος σύμβουλος την προπαγανδίζει στην Αιτωλοακαρνανία και στο νομαρχιακό συμβούλιο λες και είναι θεσμικός παράγοντας, του επεσήμανε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας ότι για να γίνει η επένδυση χρησιμοποιείται ο νόμος για το fast truck προκειμένου να παρακαμφθούν περιβαλλοντικές μελέτες, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, νόμοι, το ΣτΕ, το Σύνταγμα και η τοπική κοινωνία. "Αυτή κατά τη γνώμη σας είναι μια επένδυση πρότυπο διαφάνειας και πράσινης ανάπτυξης;", αναρωτήθηκε.
"Σας δίνουμε μια ευκαιρία να πείτε μια λέξη μόνο: "τέλος". Να πείτε "δεν θα γίνει. " Να το πάρετε πίσω. Σας δίνουμε ευκαιρία. Δεν την παίρνετε αυτή την ευκαιρία. Δεν την παίρνετε γιατί έχετε αποφασίσει προκειμένου να ευνοήσετε ενδεχομένως ορισμένους επενδυτές και προκειμένου να προχωρήσετε στην πολιτική σας να γράψετε στα παλαιότερα των υποδημάτων σας ότι έχει θεσπιστεί σε αυτή τη χώρα", είπε ο Αλ. Τσίπρας.
Γ. Παπανδρέου: Αν υπάρχει πρόβλημα, θα σταματήσει
"Αν υπάρξει η οποιαδήποτε υποψία ότι μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα στο περιβάλλον, πρώτος εγώ θα το σταματήσω", απάντησε ο Γ. Παπανδρέου σημειώνοντας ότι ο έλεγχος επικινδυνότητας έχει ανατεθεί στον ανεξάρτητο νορβηγικό νηογνώμονα "Norske Veritas", και ότι όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν μεγάλες εγκαταστάσεις αποθήκευσης LPG.
Όσον αφορά την εμπλοκή του επικοινωνιολόγου Γ. Σεφερτζή, που ήταν συνεργάτης του, είπε απλώς ότι "όλοι μας έχουμε και φίλους και συγγενείς. Κανένας όμως, για μένα, δεν είναι ούτε φίλος, ούτε συγγενής, μπροστά στο δημόσιο συμφέρον".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου