από το ΠΟΝΤΙΚΙ
Είναι για γέλια αλλά οι ευρωπαίοι κομισάριοι, φαίνεται να τραβάνε μεγάλο ζόρι, για να προσδιορίσουν πόσο φτωχοί είναι οι κάτοικοι της (όνομα και πράγμα) Γηραιάς Ηπείρου.
Συζητήσεις επί συζητήσεων και μελέτες επί μελετών, ερωτήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο και βαθειά περίσκεψη στην Κομισιόν, για να δοθεί το ακριβές νόημα στο τι σημαίνει φτωχός, τι πάμπτωχος, τι εργαζόμενος φτωχός (γιατί έχει κι' απ' αυτό το παζλ της φτώχειας) και να γίνει, επιτέλους, αντιληπτό το ποιος δεν έχει στον ήλιο μοίρα.
Διότι την σήμερον ημέρα, όπου οι φτωχοί στην πολιτισμένη Ευρώπη έχουν ξεπεράσει τα 85 εκατομμύρια, οι καθ' όλα άξιοι ηγέτες της, καίγονται να γνωρίζουν, σε ποια κατηγορία, επακριβώς, ανήκε αυτός που πέθανε από την ...πείνα.
Ήτανε φτωχός σκέτα, ήτανε νεόπτωχος, ήταν φτωχός-άστεγος ή ήταν φτωχός στο ...νοίκι, ήτανε φτωχός ενώ είχε δουλειά ή ήτανε φτωχός-άνεργος, ήτανε φτωχός με σώας τας φρένας ή ήτανε φτωχός που είχε χάσει τα λογικά του, από την πείνα και τη μιζέρια, ήτανε φτωχός, νέος στην ηλικία, μεσήλικας ή υπερήλικας, άνδρας, γυναίκα ή τρανσέξουαλ.
Τι σόι φτωχός ήτανε, τέλως πάντων, ο μακαρίτης… Διότι το έτος που διανύουμε έχει χαρακτηρισθεί «Ευρωπαϊκό Έτος καταπολέμησης της φτώχειας» και οι κομισάριοι και λοιποί ευρω-επιτετραμμένοι πρέπει, την Κυριακή 17 Οκτωβρίου, που «εορτάζεται» η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φτώχειας, να βρουν κάτι να πουν για τη φτώχεια.
Αλλά για ποια φτώχεια. Έτσι γενικώς, δεν λέει... Γι' αυτό και κατηγοριοποίησαν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, ανάλογα, λέει, με τις συνθήκες διαβίωσης, ώστε να ξέρουν για ποιους φτωχούς, ακριβώς, μιλάνε.
Γενικά, πάντως, όπως «ομολογεί» η Eurostat, το ποσοστό κινδύνου φτώχειας είναι μεγαλύτερο για τα παιδιά και τους νέους ηλικίας μέχρι 17 ετών από ό,τι για το σύνολο του πληθυσμού.
Το ποσοστό της φτώχειας των νέων φθάνει το 20% στην ΕΕ των 27 (ένα στα πέντε παιδιά και νέους είναι θύμα της φτώχειας), με τη Ρουμανία (33%), τη Βουλγαρία (26%), την Ιταλία και τη Λετονία (25%), την Ισπανία (24%), την Ελλάδα, την Πορτογαλία, τη Λιθουανία και το Ηνωμένο Βασίλειο (23% έκαστη) και την Πολωνία (22%) να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά και τα χαμηλότερα να σημειώνονται στη Δανία (9%), τη Σλοβενία και τη Φινλανδία (12% έκαστη).
Αλλά και οι ηλικιωμένοι εκτίθενται, επίσης, σε υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας από τον γενικό πληθυσμό. Το 20% περίπου του συνολικού πληθυσμού των ευρωπαίων, ηλικίας 65 ετών και άνω, στην Ευρώπη των 27, λιμοκτονούν εξαιτίας της έλλειψης ή μείωσης των συντάξεων, της ανύπαρκτης κοινωνικής μέριμνας και της λογικής «σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν».
Αυξάνεται, όμως, και ο αριθμός των φτωχών αλλά εργαζομένων ευρωπαίων. Γύρω στα 20 εκατομμύρια υπολογίζονται, σήμερα, οι ευρωπαίοι, που βρίσκονται σε κατάσταση προχωρημένης φτώχειας, ενώ... εργάζονται.
Το οξύμωρο του πράγματος επεξηγείται από το γεγονός ότι, ενώ θεωρητικώς, η εργασία μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο της φτώχειας, η εξάπλωση της επισφαλούς εργασίας και επιδημία των χαμηλών μισθών οδήγησε σε αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων που ζουν τη φτώχεια στο πετσί τους.
Το μεγαλύτερο ποσοστό φτωχών-εργαζομένων (17%) το έχει η Ρουμανία, με την Ελλάδα (14%) να καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες να πάρει τη πρώτη θέση, και ακολουθούν Πολωνία και Πορτογαλία (12 και Ισπανία και Λετονία (11%).
Ωστόσο, είπαν οι «σοφοί», για να έχουμε μια ευρύτερη εικόνα του κοινωνικού αποκλεισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να συνδυάσουμε το ποσοστό κινδύνου φτώχειας, που αποτελεί ένα σχετικό μέτρο, με το ποσοστό της υλικής στέρησης, το οποίο καταμετρά τον κοινωνικό αποκλεισμό με πιο απόλυτους όρους.
Αυτό ήταν, το βρήκαν και όρισαν ως «υλική στέρηση», την έλλειψη τουλάχιστον τριών υλικών στοιχείων από τα εννέα που ακολουθούν :
- Δυνατότητα αντιμετώπισης μιας απρόβλεπτης δαπάνης
-Δυνατότητα απόλαυσης μιας εβδομάδας διακοπών ετησίως μακριά από την οικία
- Υπαρξη καθυστερημένων πληρωμών (δόσεις για αγορές με πίστωση για το σπίτι, το αυτοκίνητο ή άλλες καθυστερημένες πληρωμές)
-Δυνατότητα να έχει κάποιος ένα γεύμα με βάση το κρέας, το ψάρι ή ισοδύναμο χορτοφαγικό γεύμα σε καθημερινή βάση
-Δυνατότητα επαρκούς θέρμανσης της κατοικίας
- Κατοχή πλυντηρίου
- Κατοχή έγχρωμης τηλεόρασης
- Κατοχή τηλεφώνου
-Κατοχή ιδιωτικού αυτοκινήτου
Αυτό, λοιπόν, το ποσοστό της υλικής στέρησης, είχε φθάσει, δύο χρόνια πριν, στο 17% στο σύνολο των κατοίκων της ΕΕ.
Ήταν, όμως, πολύ υψηλότερο σε δέκα κράτη-μέλη.
51% στη Βουλγαρία, 50% στη Ρουμανία, 37% στην Ουγγαρία, 35% στη Λετονία, 32% στην Πολωνία, 28% στη Σλοβακία, 27% στη Λιθουανία, 23% στην Κύπρο και στην Πορτογαλία, 22% στην Ελλάδα.
Ο επόμενος δείκτης, για τον προσδιορισμό της απόλυτης φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, θα είναι να μετράνε και τις μπουκιές μας...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου