Σάββατο, 30 Οκτωβρίου 2010

Στον Αγιο Παντελεήμονα

(πηγή)
του Παντελή Μπουκάλα 
από την Καθημερινή

Δεν κακοφόρμισε τώρα η πληγή του Αγίου Παντελεήμονα, με τις πέτρες και τα γιαούρτια που εκτοξεύτηκαν κατά του υποψηφίου περιφερειάρχη Αττικής κ. Αλέκου Αλαβάνου και με τα αυγά που εξαπολύθηκαν κατά της υποψηφίας δημάρχου Αθηναίων κ. Ελένης Πορτάλιου. Έχει κακοφορμίσει από χρόνια, μπροστά στα μάτια όλων μας. Κυρίως δε μπροστά στα μάτια μιας δημαρχίας, που υποθέτει βολικά ότι η ενορία αυτή ανήκει στην επικράτεια άλλων θεών, και μιας Πολιτείας που, πλασμένη κατά τις ψευδαισθήσεις της, για τα μεγάλα και τα υψηλά, βαρυθυμεί ακόμη και όταν είναι απλώς να ενημερωθεί για το τι συμβαίνει στα χαμηλά.

Ο Αγιος Παντελεήμων κακοφόρμισε όταν ο ιερέας του ναού, που είχε την αποκοτιά να εννοήσει στην κυριολεξία τους όσα εκ παραδόσεως διδάσκει περί φιλαλληλίας και φιλοξενίας, και περιέθαλπε έτσι πένητες, μετανάστες και Ελληνες απόβλητους, αφέθηκε στο έλεος των απειλών και των προπηλακισμών. Χριστιανοί ήταν βέβαια και όσοι τον απειλούσαν και τον προπηλάκιζαν, αλλά διάβαζαν κάπως ανάποδα τις Γραφές. Η περιοχή αυτή κακοφόρμισε επειδή αφέθηκε μάλλον εσκεμμένα και επί σειρά ετών στη δικαιοδοσία των χρυσαυγιτών που, καταφτάνοντας σε στρατιωτικόμορφα αγήματα, οπλισμένοι, και όχι μονάχα με ρόπαλα και σιδηρογροθιές, οργάνωναν παραδειγματικά λιντσαρίσματα όσων το δέρμα τους δεν ταίριαζε με το ελληνικό ορθό άριο χρώμα. Η Αστυνομία; Μα κυρίως εδώ, στο συγκεκριμένο πεδίο μάχης, απέδειξε πόσο στενούς δεσμούς έχει με τους χρυσαυγίτες και τους λοιπούς ελληνοπώλες. Και ο κ. Παπουτσής θα τα έχει πληροφορηθεί αυτά και ο κ. Χρυσοχοΐδης τα γνώριζε και ο κ. Παυλόπουλος δεν μπορεί να μην τα είχε μάθει. Αλλεπάλληλα ήταν τα εκκαθαριστικά επεισόδια, με πρωταγωνιστές φερτούς ρατσιστές που παράσταιναν τους αγανακτισμένους κατοίκους. Και λοιπόν;

Δεν υποβάθμισαν οι μετανάστες τη γειτονιά αυτή, ούτε βέβαια την Ομόνοια. Υποβαθμισμένες τις βρήκαν και τις δύο περιοχές, όχι ακμαίες· υποβαθμισμένες από το βαρύ νέφος, την αφόρητη κυκλοφοριακή βουή, την ασφυκτική βιοτική συνθήκη, το ανύπαρκτο πράσινο και τα ναρκωτικά, που το εμπόριό τους ανθούσε στην Ομόνοια πολύ προτού αρχίσουν να έρχονται μετανάστες. Σαν υποβαθμισμένες, δηλαδή σαν φτηνές και σαν κοντινές στους χώρους μαύρης αγοραπωλησίας εργατικών χεριών που στήνονται κάθε πρωί στα πέριξ, τις «διάλεξαν», αν στέκει η έννοια της επιλογής στην περίπτωση απελπιστικά αναγκεμένων ανθρώπων. Στο πλήθος που δημιουργήθηκε, όπως σε κάθε πλήθος, όποιας φυλής ή θρησκείας, αναπτύχθηκε και η μικροπαραβατικότητα, που ούτε γονιδιακή είναι ούτε απορρέει από θρησκευτικά πιστεύω, όπως κυκλοφορεί. Αλλά αυτή στάθηκε απλή αφορμή και πρόσχημα για τις κατά καιρούς σωφρονιστικές επιθέσεις. Τώρα στον Αγιο Παντελεήμονα όλοι, Ελληνες και ξένοι, φοβούνται όλους. Μόνοι «ατρόμητοι» οι τρομοκρατούντες ρατσιστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου