Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Λειψυδρία, το επόμενο μεγάλο πρόβλημα του κόσμου.

(πηγή)
από την ΑΥΓΗ

Το νερό και όχι το πετρέλαιο θα σπανίζει τις επόμενες δεκαετίες στη Γη, καθώς η αύξηση του πληθυσμού, η επέκταση των πόλεων και η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσουν τη διαθεσιμότητα των υδάτινων πόρων και την επάρκεια των αποθεμάτων πόσιμου νερού.


Η λειψυδρία θα γίνει το πλέον επιτακτικό πρόβλημα για την ανθρωπότητα την επόμενη δεκαετία και θα διογκώνεται συνεχώς, προέβλεψε χτες ο κορυφαίος επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης σερ Τζον Μπέντινγκτον μιλώντας σε επιστημονικό συνέδριο στο Σαν Φρανσίσκο με θέμα την κλιματική αλλαγή και τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας.


«Η διαθεσιμότητα γλυκού νερού θα είναι πιθανόν το πρώτο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Η γεωργική δραστηριότητα συνδέεται στενά με το νερό, γι' αυτό η λειψυδρία θα είναι η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας τα επόμενα δέκα χρόνια», τόνισε.


Ειδικός στα οικονομικά της διαχείρισης φυσικών πόρων, ο Μπέντιγκτον είπε ότι ο συνδυασμός μιας σειράς παραγόντων κάνει άμεσα ορατό τον κίνδυνο της λειψυδρίας στον πλανήτη, όπως η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, η αύξηση του πλούτου, η αστικοποίηση και η κλιματική αλλαγή.


Ο πληθυσμός του πλανήτη, που ανέρχεται σήμερα σε 6,6 δισεκατομμύρια, αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,5 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, ενώ η αύξηση του πλούτου και η αστικοποίηση θα ενισχύουν μεσοπρόθεσμα τη ζήτηση για νερό. Η Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή εκτιμά ότι 90 ώς 220 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αφρική κινδυνεύουν να βρεθούν ώς το 2020 αντιμέτωποι με τη λειψυδρία λόγω της κλιματικής αλλαγής.


Ο Μπέντινγκτον προειδοποίησε ότι η επιστημονική έρευνα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας που πυροδοτεί την αντίδραση της φύσης, η οποία με τη σειρά της ενισχύει την κλιματική αλλαγή (όπως η άνοδος της θερμοκρασίας στον Αρκτικό Κύκλο προκαλεί την τήξη και σήψη της παγωμένης βλάστησης, απελευθερώνοντας μεθάνιο και επιταχύνοντας με αυτό τον τρόπο την αλλαγή του κλίματος). Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι φόβοι για την επάρκεια των υδάτινων αποθεμάτων, η αυξανόμενη ζήτηση για τρόφιμα και η προσπάθεια για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου δημιουργούν "επιχειρηματικές ευκαιρίες".


Αναφορικά με τις τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, οι χώρες πρέπει να εστιάσουν τη δραστηριότητά τους στα ιδιαίτερα πλεονεκτήματά τους, τόσο στις φυσικούς πόρους τους όσο και στον μεταποιητικό τομέα, είπε ο Βρετανός επιστήμονας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου