Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Μιάμιση Γη για να ζήσουμε με τον ρυθμό που ζούμε!

(πηγή)
από την ΑΥΓΗ

Ξεπερνούν κατά 50% την παραγωγική ικανότητα του πλανήτη οι απαιτήσεις της ανθρωπότητας για φυσικούς πόρους. Αυτά υποστηρίζει η διετής έκθεση «Ζωντανός Πλανήτης 2010: βιοποικιλότητα, βιοχωρητικό-
τητα και ανάπτυξη», που συντάσσεται από τη διεθνή περιβαλλοντική οργάνωση WWF, σε συνεργασία με τη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου και το Παγκόσμιο Δίκτυο Αποτυπώματος και η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Το οικολογικό αποτύπωμα, ένας από τους δείκτες που χρησιμοποιούνται στην έκθεση, δείχνει ότι η ζήτηση της ανθρωπότητας για φυσικούς πόρους διπλασιάστηκε το διάστημα 1966-2007 και ισοδυναμεί πλέον με ενάμιση πλανήτη.

Αυτό σημαίνει ότι η Γη χρειάζεται ενάμιση χρόνο για να παραγάγει τους πόρους που η ανθρωπότητα καταναλώνει σε ένα χρόνο και δείχνει ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο της κατανάλωσης αφορά μη ανανεώσιμους φυσικούς πόρους και μεταφράζεται σε μόνιμη περιβαλλοντική υποβάθμιση. Η αύξηση του οικολογικού αποτυπώματος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ανθρακικό αποτύπωμα, δηλαδή στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο είναι κατά έντεκα φορές αυξημένο σε σχέση με το 1961. Οι δέκα χώρες με το υψηλότερο οικολογικό αποτύπωμα ανά άτομο είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, η Δανία, το Βέλγιο, οι ΗΠΑ, η Εσθονία, ο Καναδάς, η Αυστραλία, το Κουβέιτ και η Ιρλανδία. Παράλληλα οι τριάντα μία χώρες του ΟΟΣΑ, οι οποίες περιλαμβάνουν τις πλουσιότερες οικονομίες του κόσμου, ευθύνονται για περίπου το 40% του παγκόσμιου αποτυπώματος.

Η υπερκατανάλωση είναι επικεντρωμένη στις «ανεπτυγμένες» χώρες, τη στιγμή που οι κάτοικοι της Ευρώπης των «27» -το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού- καταναλώνουν σχεδόν διπλάσιους φυσικούς πόρους από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Αν οι ρυθμοί αυτοί συνεχιστούν, το 2030 η ανθρωπότητα θα απαιτεί για την επιβίωσή της το ισοδύναμο της παραγωγικής ικανότητας δύο πλανητών. Υποθέτοντας ότι όλοι οι άνθρωποι ζουν όπως ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης, τότε θα χρειάζονταν 2,8 πλανήτες για να καλύψουν τις απαιτήσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου