Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2010

Ο υπερκοριός της ΕΛ.ΑΣ.

thumb
από το Ποντίκι

Αυξάνεται και πληθύνεται η οικογένεια των κοριών, που αναπτύσσεται με φρενήρεις ρυθμούς μέσα στους γόνιμους κόλπους των διωκτικών - κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους. Έτσι, μετά τους δίδυμους σούπερ ωτακουστές (συστήματα νόμιμων συνακροάσεων κατά την… επιστημονική ορολογία) της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής, ένα νέο μέλος αναμένεται να προστεθεί στις αρχές του νέου έτους.

Πρόκειται για ένα ακόμη «έμβρυο» που άρχισε ήδη να κυοφορείται και με φυσιολογικό τοκετό αναμένονται τα γεννητούρια του κάπου μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του 2011, ώστε ν’ αποφέρει στην αστυνομία ακόμη ένα ηλεκτρονικό υπερόπλο. Με τη διαφορά ότι ο αναμενόμενος νεοσσός προορίζεται να ικανοποιήσει άλλη μια διαστροφική απόλαυση των αισθήσεων, εκτός από αυτή της ακοής, που υπηρετούν οι δίδυμοι σούπερ κοριοί. Σκοπός του είναι να καλύψει το κενό που δημιουργείται στον κυβερνοχώρο από την αδυναμία επόπτευσης και αρχειοθέτησης των σερφαρισμάτων και των επικοινωνιών στο Ίντερνετ ύποπτων για την εθνική και τη δημόσια ασφάλεια ατόμων. Ο ηλεκτρονικός δηλαδή «δίκης οφθαλμός ος τα πανθ’ ορά».

«Σούπερ μάτι»

Στις αρχές του νέου χρόνου, λοιπόν, αναμένεται ν’ αποκτηθεί το «σούπερ μάτι» της ΕΛ.ΑΣ., στη μορφή ενός ειδικού μηχανήματος, το οποίο θα έχει δυνατότητες διασύνδεσης και παρείσφρησης στα υπολογιστικά συστήματα ύποπτων ατόμων, προκειμένου να παρακολουθεί και να καταγράφει σε πρώτο χρόνο περιηγήσεις σε ιστότοπους, όπως επίσης και – κυρίως – όλη την ηλεκτρονική αλληλογραφία, είτε αυτή διεκπεραιώνεται δια μέσου e-mail είτε στα chat rooms.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται στο τελικό στάδιο οι από μήνες δρομολογημένες διαδικασίες προκειμένου ο συγκεκριμένος εξοπλισμός να υπαχθεί σε ειδικό πρόγραμμα του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), το οποίο στο σύνολό του θ’ αποδώσει στην αστυνομία τελευταίας τεχνολογίας μηχανολογική υποστήριξη συνολικού κόστους που θ’ αγγίξει ή και θα ξεπεράσει τα 4.000.000 ευρώ. Προεξάρχουσα θέση σ’ αυτό τον κυκεώνα των νέων προμηθειών κατέχει αδιαμφισβήτητα ο ξάδελφος των δίδυμων γιγάντων που, όπως επισημάνθηκε, κατέχουν ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική.

Άλλωστε, όπως σημειώνεται από τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, η ενίσχυση με ένα σύστημα… νόμιμων παρακολουθήσεων των διαδικτυακών σταθμών και συνομιλιών ατόμων που θεωρούνται εχθρικά προς την κοινωνία και την εθνική ασφάλεια αποτελεί συμβατική υποχρέωση της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια υποχρέωση που αναλήφθηκε αμέσως μετά τα συμπεφωνημένα σε σχετική σύσκεψη των αρμόδιων υπουργών Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, λίγο καιρό μετά τις αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις της Αλ Κάιντα στις 7 Ιουλίου του 2005 σε τρεις συρμούς του μετρό και σε ένα λεωφορείο στο Λονδίνο.

Βέβαια, όπως συμβαίνει και τώρα με τους σούπερ κοριούς, προαπαίτηση για να προχωρήσει η αστυνομία στην παγίδευση του υπολογιστή ενός ύποπτου είναι η έκδοση σχετικού βουλεύματος για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών κι αφού προηγουμένως υποβληθεί τεκμηριωμένο αίτημα από πλευράς προανακριτικών αρχών. Η άλλη διαφορά με τους δίδυμους κοριούς που διακρίνει και ξεχωρίζει τον… Μεγάλο Εξάδελφό τους, είναι ότι δεν θα εγκατασταθεί στην έδρα μιας από τις δύο υπηρεσίες που τους χρησιμοποιούν, αλλά στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για καλύτερο έλεγχο και μεγαλύτερη διαφάνεια.

«Αλεξίσφαιρο» ασπίδα για τους χάκερ

Πέρα από το Κυκλώπειο Μάτι της, η αστυνομία έρχεται να σφυρηλατήσει τον ηλεκτρονικό μηχανισμό της με μια ακόμη «αλεξίσφαιρη» ασπίδα που θα χρησιμοποιείται ως αμυντικό μέσο απόκρουσης των επιθέσεων από τους μάγους του ιντερνετικού πεδίου, τους γνωστούς μας χάκερ. Σύμφωνα με τις σχετικές πηγές ενημέρωσης, οι αρμόδιοι αξιωματικοί που ειδικεύονται στις νέες τεχνολογικές εφαρμογές επιδιώκουν την προμήθεια ενός άλλου ειδικού λογισμικού, που θα εγκατασταθεί κι αυτό στη νέα διευρυμένη έδρα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με σκοπό ν’ αποτελέσει ομπρέλα ασφαλείας για ακόμη και καταιγιστικής μορφής επιθέσεις από αθέμιτους επιδρομείς.

Όπως σημειώνεται, θα παρέχεται μ’ αυτό η δυνατότητα στην αστυνομία να εντοπίζει τη στιγμή εξαπόλυσης της όποιας επίθεσης, προκειμένου να ενεργοποιούνται τα ηλεκτρονικά αντανακλαστικά για την αυτόματη ανύψωση απόρθητων τειχών προστασίας. Ειδικοί αισθητήρες θ’ ανιχνεύουν την απόπειρα παραβίασης ενός συστήματος και ανεξαρτήτως του αν πρόκειται για ιστοσελίδα δημόσιου ή ιδιωτικού συμφέροντος, θα λαμβάνουν τα απαραίτητα για την απόκρουση αντίμετρα.

Όπως υποστηρίζουν τα στελέχη της αστυνομίας, κατ’ αυτόν τον τρόπο θα είχαν αποφευχθεί οι εισβολές, για παράδειγμα, στον ιστότοπο της Λούκας Κατσέλη πριν από ακριβώς έναν χρόνο, τον Σεπτέμβριο του 2009, όταν υποτίθεται πως ανέγραψε στο σάιτ της πως συμφωνεί με τη λογική επιλογής στόχων της τρομοκρατίας, λίγες ώρες μετά τη βομβιστική επίθεση μελών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς στην κατοικία της στο Κολωνάκι.

Επίσης, δεν θα είχε επιτραπεί η ανάρτηση πριν από λίγους μήνες ενός απειλητικού μηνύματος σε ιστοσελίδα μεγάλου Επιμελητηρίου της χώρα και είχε ως στόχο, λίγο μετά την εκλογή του, τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, στο οποίο χαρακτηριζόταν ως προδότης.

Όπως διαπιστώθηκε, το μήνυμα ανήρτησε Σκοπιανός πολίτης, σε βάρος του οποίου εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης και πριν από μικρό χρονικό διάστημα συνελήφθη κι εκδόθηκε στη χώρα μας για να δικαστεί.

Τέλος, δεν θα είχε καταρρεύσει το ηλεκτρονικό σύστημα απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο «έπεσε» όταν ένας χάκερ εισέβαλε σ’ αυτό και το έδειχνε διαρκώς υπερφορτωμένο. Όπως διαπιστώθηκε, η εισβολή είχε γίνει από υπάλληλο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του νομού Αχαΐας, ο οποίος μ’ αυτόν τον τρόπο ήθελε να καταδείξει αφενός το πόσο ευάλωτος ήταν ο μηχανισμός απογραφής, αφετέρου τη… διαφωνία του για τη σχετική απόφαση. 

Στο ίδιο πρόγραμμα εντάσσεται και η προμήθεια λογισμικού, το οποίο θεωρείται ειδικό στην ανίχνευση και τον εντοπισμό λέξεων και φράσεων που παραπέμπουν σε πιθανότητα εκδήλωσης της επιθυμίας για αυτοκτονία κάποιου μέσω Ίντερνετ. Το σύστημα αυτό ενεργοποιείται κάθε φορά που «διεγείρεται» από ένα πολυσύνθετο μπουκέτο περίπου ενός εκατομμυρίου γραπτών συνδυασμών.

1 σχόλιο:

  1. ΒΡΕ ΔΕ ΓΑΜΙΕΣΤΕ !! ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή