Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Η κυβέρνηση καμαριέρα!

σκίτσο του Στάθη από την Ελευθεροτυπία
του Στάθη Τραχανατζή
από την Αυγή

Οι Έλληνες εργαζόμενοι θα θυμούνται για πολλά χρόνια τον ΓΑΠ για τα δεινά που τους επιβάλλει. Θα θυμούνται τον σημερινό πρωθυπουργό, ως σύντροφο του Μπεν Αλί, του Μουμπάρακ και του Ε. Μπάρακ, που έχει δείξει ιδιαίτερη «ευαισθησία» να δολοφονεί τα παιδιά της Γάζας. Θα θυμούνται τις πολλές «καινοτομίες» που εισήγαγε η πολιτική της κυβέρνησης στην «ενδυνάμωση»... των θεσμών της κοινωνίας σαν την παρακάτω: 15 Επιθεωρητές Εργασίας μαζί με τον επικεφαλής του ΣΕΠΕ κ. Μ. Χάλαρη κλήθηκαν στα γραφεία του ΣΕΒ (!) παρουσία του κ. Δασκαλόπουλου να εξηγήσουν σε 35 εκπροσώπους επιχειρήσεων γιατί είναι ιδιαίτερα «παραγωγικοί»... στους ελέγχους επιχειρήσεων. Καμία άλλη ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει σε ανάλογη «καινοτόμο» πράξη.

Έκπληκτος ο κ. Παπανδρέου, ανακάλυψε προεκλογικά τον εργασιακό μεσαίωνα. Αφού όμως ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας τον διεύρυνε και ενίσχυσε τις δομές του με τις πολλές νομοθετικές πρωτοβουλίες της μνημονιακής πολιτικής που ψήφισε και εφαρμόζει. Σήμερα, επιθεωρητές εργασίας που έκαναν υποτυπώδεις ελέγχους σε επιχειρήσεις -γιατί συνολικά δεν έχουν στα χέρια τους ένα ικανό θεσμικό πλαίσιο ικανό να σταματήσει την καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας- καλούνται ουσιαστικά να απολογηθούν, να βάλουν μυαλό... γιατί οι εποχές είναι... κρίσιμες.

Οι επιχειρήσεις πριν από την κρίση, κατά τη διάρκεια αυτής αλλά και μετά το τέλος της, που θα «έρθει», όπως μας λένε, μετά από καμιά 20ετία, «απολύουν, απολύουν και θα απολύουν» αν συνεχίσουμε να τους επιτρέπουμε να μεταφράζουν με στρεβλότητα την έννοια της λέξης ανταγωνιστικότητα.

Η εργασιακή ζούγκλα, αυτός ο εργασιακός μεσαίωνας, είναι αποτέλεσμα των πολιτικών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ. και της Ε.Ε., που θεωρούν απαραίτητη την πλημμελή λειτουργία του ΣΕΠΕ με στόχο την απόλυτη κυριαρχία των δυνάμεων της αγοράς.

Αμέσως μετά την τελευταία συνάντησή της με την τρόικα, η κ. Κατσέλη στις δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους «παρακαλούσε τη Δικαιοσύνη να μην καθυστερεί... τις διαδικασίες για την ίδρυση επιχειρησιακών σωματείων» (περίπου 8 μήνες χρειάζεται η ίδρυσή τους). Η εικόνα της υπουργού θυμίζει παλιά ελληνική ταινία, όπου η καμαριέρα προσπαθεί με πονηριές να δικαιολογήσει τη μη γρήγορη εφαρμογή των εντολών των αφεντικών της, που αποτελούν εναρμόνιση στις αποφάσεις της Συνθήκης της Λισσαβώνας και όχι μόνο. Αποφάσεις για τη μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις και τη μείωση του μισθολογικού κόστους, την οποία το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. έχουν αποδεχθεί για γρήγορη μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Αν η κ. Κατσέλη δεν συμφωνούσε με αυτή την πολιτική, θα έπρεπε να βάλει τους υπάλληλους της τρόικας να της γυαλίσουν τις γόβες και όχι να χτυπάει προσοχές.

Αντίθετα, η κ. Κατσέλη και κανείς από τους προκατόχους της δεν είχαν την ευαισθησία να πιέσουν τη Δικαιοσύνη για να δικαιωθούν χιλιάδες εργαζόμενοι που προσπαθούν να πάρουν τα λεφτά τους από πτωχευμένες εταιρείες, που διεκδικούν εργασιακά δικαιώματα από επιχειρήσεις, από εργατικά ατυχήματα. Διότι γι' αυτά τα θέματα δεν μπορεί να παρεμβαίνει η κυβέρνηση στην «ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη. Για τα κέρδη των επιχειρήσεων και τη μείωση των μισθών, που αποτελεί «ηθικό χρέος» της κυβέρνησης, δεν έχει η κ. υπουργός κανέναν ενδοιασμό να το πράττει ακόμα και μέσα από τις τηλεοπτικές κάμερες.

Ας μην ξεχνούμε όμως ότι και ο σημερινός πρωθυπουργός εκτελούσε χρέη “delivery boy” των απόψεων του ΣΕΒ της ευρωπαϊκής τρόικας και όλων δυνάμεων της αγοράς πριν εκλεγεί καν πρωθυπουργός, από τις γνωστές δηλώσεις στο Λαύριο «περί απασχόλησης των νέων χωρίς ασφαλιστικές παροχές».

Ο κ. πρωθυπουργός θέλει να μας «σώσει», εμείς όμως όχι. Γιατί καταλαβαίνουμε ότι το μόνο που θέλει να σώσει είναι τα προνόμια και την υψηλή κερδοφορία των τραπεζών και των επιχειρήσεων που θέλουν τους εργαζόμενους, τα δικαιώματά τους, την εργασία μια φτηνή καύσιμη ύλη για τη διαιώνισή τους.




- Ο Στάθης Τραχανατζής είναι αντιπρόεδρος του ΕΚΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου