Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Δούλοι, βία, μπράβοι, στο φαρ ουέστ της Ηλείας

οι φωτογραφίες είναι από astynomia.gr
από newsit.gr
 
Ένα ακόμη κύκλωμα μπράβων μαύρης εργασίας που λειτουργούσε στα φραουλοχώραφα της ντροπής στο δημοτικό διαμέρισμα Κουρτεσίου, στην Ανδραβίδα-Κυλλήνης του νομού Ηλείας, εξαρθρώθηκε από το τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Ασφάλειας Αττικής.

Συνελήφθη ένας 32χρονος Έλληνας και δύο Ρουμάνοι 30 και 22 χρόνων ενώ αναζητούνται δύο ακόμη άνδρες από τη Ρουμανία. Τους έβαζαν σε παραπήγματα, ξυλοφόρτωναν όσους αντιδρούσαν, τους υποχρέωναν να ψωνίζουν τα υπερτιμολογημένα προϊόντα από αυτοσχέδιο μπακάλικο του δουλέμπορου, ο οποίος γυρνούσε με μια καραμπίνα στα φραουλο-χώραφα και πυροβολούσε στον αέρα όταν έβλεπε τους «δούλους» να χαλαρώνουν την εργασία τους.  
 
Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ένας Έλληνας κρατά Ρουμάνους στην συγκεκριμένη περιοχή και τους εξαναγκάζει να εργάζονται στη συγκομιδή φράουλας και να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες σε πρόχειρα νάυλον παραπήγματα που είχε φτιάξει εκείνος.

Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι οι καταγγελίες ήταν πέρα για πέρα αληθινές, επενέβησαν συνέλαβαν τους δράστες και απελευθέρωσαν 10 υπηκόους Ρουμανίας που εργάζονταν σε θερμοκήπια με φράουλες κάτω από την επίβλεψη των δραστών, ενώ ζούσαν σε παραπήγματα από χαρτόνι και πλαστικό.


Στον ίδιο χώρο βρέθηκαν 25 ακόμη άτομα από τη Ρουμανία αλλά λόγω του φόβου αρνήθηκαν να καταθέσουν. Σύμφωνα με την αστυνομία, πριν από δύο εβδομάδες ο 30χρονος άνδρας από τη Ρουμανία τους προσέγγισε και τους υποσχέθηκε νόμιμη εργασία στην Ελλάδα σε αγροτικές καλλιέργειες με αμοιβή 25 ευρώ την ημέρα, διαμονή δωρεάν, σε δωμάτια με κουζίνα και μπάνιο. Τους οδήγησαν στο δημοτικό διαμέρισμα Κουρτεσίου όπου τους έβαλαν στα αυτοσχέδια παραπήγματα με στρώματα στο έδαφος, σε άθλιες συνθήκες.

Την επόμενη μέρα άρχισαν να εργάζονται στη συγκομιδή φράουλας στην ευρύτερη περιοχή, ανάλογα με τις συμφωνίες που έκανε ο 32χρονος Έλληνας, ο οποίος έπαιρνε τα χρήματα από τους ιδιοκτήτες των θερμοκηπίων χωρίς να τους τα αποδίδει και ταυτόχρονα τους υποχρέωνε να εφοδιάζονται, ποτά, τρόφιμα και απαραίτητα προϊόντα από αυτοσχέδιο μπακάλικο που διατηρούσε σε παρακείμενο παράπηγμα, χρεώνοντας τους μεγάλα ποσά για κάθε είδος, ενώ δεν τους επέτρεπε να απομακρυνθούν από τον χώρο.

Καθημερινά εργάζονταν από τις 07:00 έως τις 16:00 και τους μετέφεραν στην εργασία με μικρό λεωφορείο ενώ κατά της διάρκεια της εργασίας τους επιτηρούσαν οι συλληφθέντες. Όταν κάποια από τα θύματα διαμαρτύρονταν ο Έλληνας και ο Ρουμάνος τους ξυλοφόρτωναν άγρια και τους υποχρέωναν να εργάζονται. Ο 32χρονος Έλληνας γυρνούσε με ένα κυνηγετικό όπλο και πυροβολούσε στον αέρα κατά διαστήματα, όταν οι «δούλοι», χαλάρωναν την εργασία τους, προκειμένου να τους εκφοβίσει να συνεχίζουν.

Κατασχέθηκαν 1.045 ευρώ, ένα κυνηγετικό όπλο, ένα κινητό, πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων με ονόματα και αντίστοιχα ποσά, καθώς και τέσσερις κάρτες ανάληψης διαφόρων τραπεζών. Στα θύματα παρασχέθηκε, βοήθεια, αρωγή και προστασία, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, μέχρις ότου επιστρέψουν στην πατρίδα τους όπως επιθυμούν. Οι δράστες με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αμαλιάδας.

newsit.gr
zouzouni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου