Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Οι κίνδυνοι χρεοκοπίας των ΗΠΑ

από την Αυγή

Καθώς το οικονομικό μας ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στα προβλήματα του ευρώ και της κρίσης χρέους, λίγοι προσέχουν πού πάει το πράγμα οικονομικά στις ΗΠΑ. Την προηγούμενη Κυριακή, στο άρθρο του στην "Αυγή", ο αναλυτής Κ. Καλλωνιάτης μάς έδωσε μια δυνατή πρόγευση. Οι αραβικές χώρες του Κόλπου και η Ιαπωνία μαζί καλύπτουν αγοραστικά το 25% των 4,5 τρισ. δολ. των ετήσιων εκδόσεων ομολόγων για την αναχρηματοδότηση του χρέους των ΗΠΑ. Όμως, με την αποσταθεροποίηση των αραβικών καθεστώτων, ένα μεγάλο μέρος των πλεονασμάτων αυτών στρέφονται πλέον σε επενδύσεις υποδομών και δημοσίων υπηρεσιών στο εσωτερικό των χωρών τους. Συγχρόνως, οι τεράστιες ανάγκες χρηματοδότησης (υπολογίζονται σε 300 με 600 δισ.) για την ανακατασκευή των κατεστραμμένων υποδομών στην Ιαπωνία εξαντλούν και την άλλη πηγή χρηματοδότησης των αμερικανικών ελλειμμάτων και χρεών.

Και αυτό σε μια περίοδο που η Κίνα (ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής σε ομόλογα ΗΠΑ) εμφανώς περιορίζει τη δική της συμμετοχή με το πρόσχημα της διαφοροποίησης των πλεονασμάτων της έναντι του κινδύνου του δολαρίου. Σοβαροί αναλυτές μιλούν ανοιχτά για τη φούσκα των κρατικών ομολόγων που είναι έτοιμη να εκραγεί στα μούτρα των περισσότερο υπερχρεωμένων όλων ΗΠΑ. Παγκοσμίως τα κρατικά χρέη ανέρχονται σε 42 τρισ. δολ. και μαζί με αυτά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ιδιαίτερη πηγή κρίσης στις ΗΠΑ) φθάνουν τα 50 τρισ. Μόνον στις ΗΠΑ, τα υφιστάμενα και δυνητικά κρατικά χρέη (λόγω χρεωκοπημένων ασφαλιστικών ταμείων και προγραμμάτων υγειονομικής περίθαλψης) υπολογίζονται σε 75 τρισ. Δολάρια!

Μια μέρα μετά, τη Δευτέρα, έγινε γνωστό ότι στις 16 Μαΐου, οι ΗΠΑ θα φτάσουν το ανώτατο όριο δανεισμού που προβλέπεται από τη νομοθεσία της χώρας, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Timothy Geithner, σε μια προσπάθεια αύξησης της πίεσης προς το Κογκρέσο να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την αποφυγή της στάσης πληρωμών. “Όσο το Κογκρέσο καθυστερεί να δράσει, τόσο περισσότερο οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους για την ικανότητά μας να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας και τις υποχρεώσεις μας,” αναφέρει ο Geithner σε επιστολή που απέστειλε τη Δευτέρα προς τα στελέχη του Κογκρέσου. Σημειώνεται πως μέχρι την Παρασκευή ο δανεισμός του στενού δημοσίου τομέα στις ΗΠΑ ήταν κατά 95 δισ. δολάρια υψηλότερος από το ανώτατο όριο των 14,3 τρισ. που προβλέπει η νομοθεσία. Θα πέσει τύπωμα δολαρίων που θα πάει σύννεφο.

Δ.Χ.
 
.-.-.-.-.-.-. 

 
- Το σχόλιο είναι από την προχθεσινή Αυγή. Χθες ο Ομπάμα ανακοίνωσε τις μεγαλύτερες περικοπές στην ιστορία της χώρας... (αναφέρω την πρώτη είδηση στα διεθνή μέσα χωρίς λεπτομέρειες ως συμπληρωματική στο παραπάνω σχόλιο, σεβόμενος την απεργία των δημοσιογράφων. Κάτι που δεν κάνουν διάφορες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες αλλά και ιστολόγια που κατά τα άλλα στηρίζουν την απεργία...)

Σχετικά: 
Εκτός ελέγχου η κρίση στις ΗΠΑ από όπου και ο παρακάτω συγκλονιστικός πίνακας: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου