Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Για την τραγωδία με τους δεκάδες πνιγμένους μετανάστες

Enrico Bertuccioli, CartoonMovement

- Για όσους /ες λόγω της απεργίας στα ΜΜΕ δεν έμαθαν την τραγική είδηση (Αυγή):
 
Τραγωδία στα ανοιχτά του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα με 15 μετανάστες να ανασύρονται νεκροί από τη θάλασσα όταν ναυάγησε το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν. Ο αριθμός των νεκρών είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί δραματικά, καθώς (προ)χθες αγνοούνταν τουλάχιστον 150 άτομα. Υπολογίζεται πως περίπου 200 μετανάστες είχαν επιβιβαστεί στο πλοιάριο που θα τους μετέφερε στην Ιταλία, το οποίο όμως βυθίστηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης 40 μίλια νότια της Λαμπεντούζα.

Έως (προ)χθες, οι ιταλικές αρχές είχαν διασώσει μόλις 48 ανθρώπους. Τρία σκάφη της ακτοφυλακής, ένα ελικόπτερο κι ένα αεροσκάφος από τη Μάλτα μετέχουν στις προσπάθειες εντοπισμού και διάσωσης, αλλά οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν το πρωί της Τετάρτης στην περιοχή με ισχυρούς ανέμους και τρικυμίες δεν διευκόλυναν το έργο τους.

Αντικρουόμενες οι πληροφορίες σχετικά με την προέλευση των μεταναστών καθώς πιθανολογείται πως προέρχονταν από την Τυνησία ή σύμφωνα με το ΒΒC, που επικαλείτο την λιμενική αρχή της Λαμπεντούζα, από την εμπόλεμη Λιβύη. Μέχρι χθες οι εθνικότητες των μεταναστών δεν είχαν διευκρινιστεί. Ωστόσο την Τρίτη Ιταλία και Τυνησία συμφώνησαν προκειμένου να αποφευχθεί το μεταναστευτικό κύμα λόγω της αναταραχής που επικρατεί στην περιοχή.

Η Ιταλία, από την πλευρά της, δεσμεύτηκε πως θα δώσει εξάμηνη κάρτα παραμονής σε περίπου 20.000 μετανάστες που ήδη βρίσκονται σε ιταλικό έδαφος, αλλά οι άρτι αφιχθέντες θα απελαύνονται. Η Ιταλία έχει μεταφέρει πολλούς μετανάστες από τη νήσο Λαμπεντούζα στην ηπειρωτική χώρα καθώς οι μετανάστες υπερέβαιναν σε αριθμό τους ντόπιους και τα κέντρα κράτησής τους ήταν υπερπλήρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου