Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Πάνω από 500.000 απολύσεις το 2010, κάτω από το 45% η πλήρης απασχόληση το 2011

σκίτσο του Χρήστου Τολιάδη από το Διαδίχτυ
του Ανδρέα Πετρόπουλου
από την Αυγή της Κυριακής
 
Η πρωτοφανής αύξηση των ευέλικτων μορφών εργασίας και η ταυτόχρονη δραματική υποχώρηση της πλήρους απασχόλησης, η εκτόξευση των απολύσεων που ξεπέρασαν σε ένα χρόνο τις 500.000 και η εκτεταμένη αδυναμία, λόγω της ύφεσης, χιλιάδων επιχειρήσεων να καταβάλουν τους μισθούς στους εργαζόμενους, συνθέτουν ένα ζοφερό τοπίο στην αγορά εργασίας, όπως αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία του ΣΕΠΕ τους τελευταίους 14 μήνες.
  • Σύμφωνα με πρόσφατο απολογισμό του ΣΕΠΕ για το 2010, πάνω από τις μισές καταγγελίες εργαζομένων (50%) στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας αφορούσαν την (μη) καταβολή δεδουλευμένων και το 25% καταγγελίες συμβάσεων (απολύσεις). Οι καταγγελίες συμβάσεων μαζί με τις "οικειοθελείς αποχωρήσεις" ξεπέρασαν τις 550.000, καθώς οι πρώτες αφορούσαν περισσότερους από 200.000 εργαζόμενους και οι "αποχωρήσεις" 325.000!
  • Η απασχόληση (τους πρώτους δύο μήνες του 2011) φθίνει με πρωτόγνωρους ρυθμούς, καθώς οι προσλήψεις σε σύγκριση με το αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα του 2010 εμφανίζονται μειωμένες κατά 10,32%. Επιπλέον μειώνεται δραματικά η πλήρης απασχόληση, καθώς οι αντίστοιχες συμβάσεις σημειώνουν μείωση κατά 45,08%, ενώ μειωμένο κατά 11,65% είναι και το ποσοστό των συμβάσεων μερικής απασχόλησης. Αντιθέτως, αυξήθηκε κατά 21,82% η εκ περιτροπής εργασία, σε μεγάλο βαθμό χωρίς τη συναίνεση των εργαζομένων και των σωματείων.
  • Πραγματική θραύση κάνει η εκ περιτροπής εργασία σε βιομηχανικές ζώνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Β. Ελλάδα και ειδικότερα στην περιοχή του Κιλκίς 280 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής εργασία με εργοδοτική πρωτοβουλία και μόλις 95 με συναίνεση του σωματείου ή των εργαζομένων. Αντιστοίχως στη βιομηχανική περιοχή της Βοιωτίας 171 συμβάσεις μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής με εργοδοτική απόφαση και μόνο 53 μέσω διαβούλευσης. Συνολικά η έρευνα αποδεικνύει τον περιορισμό των επιχειρήσεων που προχώρησαν σε προσλήψεις κατά 10%, ενώ σε ολόκληρες περιοχές το άθροισμα των συμβάσεων που μετατράπηκαν σε μερική ή εκ περιτροπής εργασίας αποτελεί ισχυρή πλειοψηφία έναντι των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, κάτι που από μόνο του αποτελεί πρωτόγνωρο μεταπολεμικά στοιχείο για την ελληνική αγορά εργασίας.
  • Τα στοιχεία αποδεικνύουν τη δραματική αύξηση των συμβάσεων εκ περιτροπής εργασίας στους νεοπροσλαμβανόμενους και τον υπερχιλιαπλασιασμό των συμβάσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης που μετατρέπονται σε μερικής ή εκ περιτροπής εργασία. Το άλλο στοιχείο το οποίο καταδεικνύει τις αλλαγές που συντελούνται στην αγορά εργασίας αφορά τις μετατροπές των υφιστάμενων συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερική ή εκ περιτροπή εργασίας. Οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης που μετατράπηκαν το πρώτο δίμηνο του έτους σε μερικής απασχόλησης είναι αυξημένες κατά 199,15%, σε σχέση με το 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου