Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Από τον γύψο στην Εντατική

Αντιδικτατορική αφίσα του Σάββα Τζανετάκη.
Κυκλοφόρησε στις Σκανδιναβικές χώρες,
παρουσιάστηκε στην Observatorium gallery
της Στοκχόλμης τον Μάιο του 1970 (Αυγή)
από την Αυγή*

Οι επέτειοι προσφέρονται για πανηγυρισμούς, αλλά κυρίως για περισυλλογή. Από το 1967 μέχρι σήμερα, μέσα σε 44 χρόνια, η χώρα διήνυσε πολιτικά, πολιτισμικά και οικονομικά έναν ολόκληρο αιώνα. Με αγώνες, ήττες, κατακτήσεις, απογοητεύσεις, ελπίδες, τελικά, όμως, η πορεία φάνηκε να έχει θετικό πρόσημο, ιδιαίτερα με την ένταξη της χώρας στον ευρωπαϊκό πυρήνα. Όλοι προσέβλεπαν σε ένα μέλλον ευημερίας, που αποδεικνύεται όμως σε σημαντικό βαθμό πλαστό και υπερχρεωμένο, ενώ χειμάζεται η ευρωπαϊκή προοπτική.

Πάνω στα ερείπια του αναπτυξιακού μοντέλου, που στηριζόταν στην πεποίθηση της αέναης μεγέθυνσης και της αυτορύθμισης των αγορών, πάνω στα επίχειρα της δημοσιονομικής εκτροπής, διαπιστώνει κανείς το αποτύπωμα των εξουσιών του δικομματισμού που διαχειρίστηκαν, ως έμπιστοι του αστισμού, με αλαζονεία και ιδιοτέλεια το μέλλον της χώρας.

Πάνω στην κρίση που ζούμε επενδύθηκε η ιδεολογία της "χρεωκοπίας της Μεταπολίτευσης", δηλαδή επιχειρείται η ανατροπή δημοκρατικών και κοινωνικών κατακτήσεων, που οφείλονται στη δυναμική που ξεπήδησε από την κατάρρευση της δικτατορίας και την ορμητική είσοδο των μαζικών κινημάτων στο προσκήνιο. Γι' αυτό και με τόση λύσσα οι κυρίαρχοι του Μνημονίου συκοφαντούν την αριστερά, δηλαδή υπονομεύουν τις λαϊκές κατακτήσεις.

Πάνω στην κρίση που ζούμε επιχειρείται η χάλκευση νέων δεσμών εξάρτησης, αυτή τη φορά όχι με τα τανκς του ΝΑΤΟ και τα αεροπλανοφόρα του 6ου Στόλου, αλλά με τα σπρεντ των αφηνιασμένων αγορών και τις "αξιολογήσεις" των διεθνών οίκων.

Η συρρίκνωση της δημοκρατίας, εδραζόμενη σε μεγάλο βαθμό και στην προϊούσα απομάκρυνση των πολιτών από την πολιτική, προοιωνίζεται καταθλιπτικό άμεσο μέλλον, αφού οι διαψεύσεις δεν επιτρέπουν την αισιοδοξία αυτόματης ανάδρασης. Ωστόσο παραμονεύει πάντοτε το απρόσμενο. Αυτό που, στη γειτονιά μας, μέσα σε λίγους μήνες, σάρωσε τα αυταρχικά αραβικά καθεστώτα.

Ζούμε εποχή μεγάλων ανατροπών, που η έκβασή της θα περάσει από πολλά κύματα. Από την εποχή του "γύψου" και του "ασθενούς λαού", όπως είχε γνωματεύσει ο ανεκδιήγητος δικτάτορας, μέχρι την εποχή που "η χώρα είναι στην Εντατική", όπως δήλωσε προχθές ο πρωθυπουργός, έχουν συμβεί, στην Ελλάδα και διεθνώς, κοσμογονικές αλλαγές, οι οποίες υποσημειώνουν την ανάγκη για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, που σήμερα δέχεται νέες αμφισβητήσεις από την επιθετική δράση του κεφαλαίου, με όχημα την κρίση του χρέους.

Όπως τότε και σήμερα, έστω χωρίς την αίγλη τού τότε, η αριστερά καλείται να βάλει τη σφραγίδα της στις εξελίξεις, να ακυρώσει την επιχειρούμενη "μεταπολίτευση ΔΝΤ", να ξαναφέρει τους πολίτες στο επίκεντρο των εξελίξεων, να ξαναδώσει υπόσταση στην απελευθερωτική προοπτική του σοσιαλισμού. Ξεκινώντας από το αυτονόητο δίδαγμα της αντιδικτατορικής πάλης, την ενότητα και τον αγώνα. Ξαναδίνοντας αξιοπρέπεια και ελπίδα στους νέους, για να αναμετρηθούν με τις απειλές και τις προκλήσεις της γενιάς τους. Ξανά μπροστά με την αριστερά, στη χώρα μας, την Ευρώπη, σε ολόκληρο τον κόσμο!


* Η ιστοσελίδα της Αυγής δεν λειτουργεί λόγω ζημιάς στους σέρβερ της, όπως αναφέρει η εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου