Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Άμα σου λένε ότι λάμπεις, μη χαίρεσαι και πολύ...

Το Καίσιο λέει συμπεριφέρεται όπως ο Φωσφόρος στον οργανισμό και έτσι διασπείρεται σε όλο τον οργανισμό. Προκαλεί δε μεταξύ άλλων καρκίνους του ήπατος, των νεφρών και του παγκρέατος.

Το Καίσιο έχει χρόνο ημιζωής 30 χρόνων Κάθε ραδιοϊσότοπο θεωρείται επικίνδυνο για διάστημα ίσο με το δεκαπλάσιο ή εικοσαπλάσιο του χρόνου ημιζωής του, δηλαδή σε αυτή την περίπτωση για περίπου 300 - 600 χρόνια.

Με δύο λόγια το Καίσιο που λουστήκαμε όλοι από το Τσέρνομπιλ θα μας φτιάχνει καρκινάκια και άλλα καλούδια (που μάταια θα ψάχνουμε να βρούμε το πως και γιατί), μέχρι το... 2285-2585! 

Λουστήκαμε, λουστήκαμε, καλά διαβάσατε. Διότι, κόντρα σε όσα μας έλεγαν οι ελληνικές και διεθνείς αρχές τότε, όλη η Ευρώπη (για να μιλήσουμε για τα "μέρη μας" μόνο) έκανε ξέγνοιαστα ντουζάκια σε Καίσιο από την πρώτη βδομάδα κιόλας του ουκρανικού ταρατατζούμ. 

25 χρόνια μετά, το IRSN (γαλλικό Ινστιτούτο για τη Ραδιενέργεια και την Ασφάλεια από τα Πυρηνικά) έβγαλε στη κυκλοφορία ένα πολύ χαριτωμένο ταινιάκι δείχνοντας την εξάπλωση του ραδιενεργού σάβανου από Καίσιο στα μέρη μας... 

Δείτε το να χαρείτε... Εκεί κάτω από το χάρτη, τρέχει η ημερομηνία, αλλά δεν έχει και πολύ  σημασία. Είπαμε, από όπου πέρασε, θα σκορπίζει καλούδια μέχρι το... 2285-2585! Κατά το 2035 θα περιμένουμε (λαμπυρίζοντας;) να δούμε και τα βιντεάκια από τα επόμενα πυρηνικά σαβανάκια... Καλό απομεσήμερο... :) 



- κι εδώ στην ιστοσελίδα του IRSN 

- Εδώ οι χάρτες εξάπλωσης του ραδιενεργού νέφους της Φουκουσίμα που καθημερινά ανανεώνει η αυστριακή ΕΜΥ (ο πρώτος είναι για σήμερα, οι επόμενοι δύο πρόβλεψη για αύριο και μεθαύριο) κι εδώ σε βιντεάκι

Η βροχή - Οπισθοδρομική Κομπανία

στίχοι: Βαγγέλης Κωνσταντινίδης
μουσική: Θοδωρής Παπαδόπουλος
α' εκτέλεση: Θοδωρής Παπαδόπουλος, Ελευθερία Αρβανιτάκη
από το δίσκο: Πάλι μπρος

Κοιτάζω τη βροχή και κλαίω
και τάζω στο Θεό για να 'ρθεις
μεγάλα λόγια εγώ δε λέω
αλλά φοβάμαι μη μου πάθεις.

Κοιτάζω τη βροχή, βροχή μου
ίδια τα μάτια σου καλή μου
κι όπως κυλά στα πεζοδρόμια
γυρνάει ο νους σε ονειροδρόμια.

Κοιτάζω τη βροχή και νιώθω
πως στη ψυχή μου μέσα τρέχει
εγώ δεν έχω άλλο πόθο
απ'το να 'ρθεις τώρα που βρέχει.

Κοιτάζω τη βροχή, βροχή μου
ίδια τα μάτια σου καλή μου
κι όπως κυλά στα πεζοδρόμια
γυρνάει ο νους σε ονειροδρόμια.

2 σχόλια:

  1. Μήπως, όμως, δεν είναι τυχαίο το ότι το βιντεάκι βγήκε τώρα? Δηλαδή, οι Γάλλοι τώρα νοιάστηκαν, τώρα που πλασάρουν την "πραμάτειά" τους σαν τα καλά και ασφαλή πυρηνικά... Απλά, μερικές σκέψεις κάνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρήστο είναι Ινστιτούτο για την προστασία και την ασφάλεια από τα πυρηνικά. Στη σελίδα τους βλέπω ότι κάνουν συνεχώς μετρήσεις παντού -και στη Γαλλία και άρα μάλλον δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Λέω μάλλον, γιατί κανείς δεν ξέρει... Πάντως το παραπάνω είναι μέσα σε ένα μεγάλο αφιέρωμα από όλα τα πυρηνικά ατυχήματα και δεν νομίζω να έχουν σχέσεις με το πυρηνικό λόμπι και να καταγγέλουν συνεχώς τους κινδύνους από τα πυρηνικά εργοστάσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή