Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Να φύγουν!

σκίτσο του Γιάννη Ιωάννου από το Έθνος
από την Αυγή

"Παραλάβαμε ένα κράτος σε αποδιοργάνωση και σήμερα είναι σε αποσύνθεση". Η φράση ανήκει σε ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, τον πρώην υπουργό Γ. Φλωρίδη, και εικονογραφεί την οικτρή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κράτος, αλλά και το ΠΑΣΟΚ.

Η ομιλία του πρωθυπουργού, αντί να καταλαγιάσει τις ενδοκυβερνητικές ανησυχίες ή και διαφωνίες, προκάλεσε νέο κύκλο αμφισβητήσεων και αιχμηρών σχολίων. Οι συνεδριάσεις, χθες, του Υπουργικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είχαν κάτι από το πένθιμο κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδας...

Η παραδοχή του πρωθυπουργού ότι δεν γνωρίζει πότε θα βγει η χώρα από την κρίση συνιστά ομολογία χρεωκοπίας της πολιτικής του Μνημονίου. Ωστόσο, ένα χρόνο μετά, ο πρωθυπουργός επιμένει στον μονόδρομο και επιχειρεί να επιβάλει στην κοινωνία ακόμη σκληρότερα μέτρα, που αποσυνθέτουν όχι μόνο το κράτος, αλλά και την κοινωνία.

Είναι προφανές ότι η χώρα χρειάζεται επειγόντως αλλαγή πορείας, ώστε να μην υποστούν ανεπανόρθωτες καταστροφές η κοινωνική συνοχή, η οικονομική προοπτική και η διεθνής θέση της.

Αυτή η κυβέρνηση μόνο δεινά μπορεί να επισωρεύσει. Πρέπει γρήγορα να φύγει! Είναι ευθύνη των δυνάμεων της αριστεράς, μέσα από κοινές δράσεις, να τροχιοδρομήσουν μια νέα πορεία για την οικονομική ανόρθωση, με κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατική ευαισθησία και οικολογική προνοητικότητα. Όσο αργεί, τόσο η κυβέρνηση θα σχεδιάζει κινήσεις αντιπερισπασμού, κατασυκοφαντώντας τα κινήματα και τη ριζοσπαστική αριστερά, δίνοντας διαβεβαιώσεις στις δυνάμεις του κεφαλαίου ότι και πάλι οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν για την κρίση.

Η χθεσινή θλιβερή παράσταση του πρωθυπουργού, με κομπάρσους τον Πάγκαλο, τον Λοβέρδο και τον Παπουτσή, που επιτέθηκαν με συκοφαντίες στον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει σε ποιο επίπεδο όχι μόνο πολιτικής αναποτελεσματικότητας, αλλά ανυποληψίας και επικινδυνότητας έχει πέσει η κυβέρνηση.

Είναι δημοκρατική ανάγκη να ακουστεί η φωνή των πολιτών, να μετατραπεί η κοινωνική απόγνωση σε πολιτική αποφασιστικότητα. Να παρεμποδιστούν τα σχέδια για μερεμέτισμα του καταρρέοντος πολιτικού σκηνικού. Η πολιτική παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ, με κεντρική προτεραιότητα την ενότητα σε αντιμνημονιακή - προοδευτική κατεύθυνση, δείχνει τον δρόμο για να ξεπεράσει η κοινωνία το μούδιασμα και την αμηχανία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου