Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Φασιστολόγιο

του Ηλία Βολιότη-Καπετανάκη

Η ραδιοφωνική σαβούρα συναγωνίζεται επάξια και συχνά υπερβαίνει την τηλεοπτική. Όταν εσύ, χαζούλη, κοιμάσαι (εννοώ τον φυσικό ύπνο όχι τον πολιτικό) βγαίνουν φαντάσματα στα ερτζιανά και ασελγούν επί της ελληνικής γλώσσας, επί της αισθητικής, της κοσμιότητας και της αξιοπρέπειας, εσχάτως επί της λεγόμενης δημοκρατίας, αυτό τέλος πάντων το μόρφωμα του όλα επιτρέπονται, αρκεί να μην θίγουν συθέμελα το εγχώριο καπιταλιστικό σύστημα, που κατ' ευφημισμόν αποκαλείται δημοκρατικό πολίτευμα.

Δεν παλεύεται η μαζική βλακεία. Καίγεται η καρδιά σου ν' ακούς νέα παιδιά, μέσα στα μαύρα χαράματα, αντί να αναπαύονται, ή να κουτουπώνουν την καλή τους, να μαλώνουν για το ποιος την έχει μεγαλύτερη (την ποδοσφαιρική αξιοσύνη, φαντάζομαι), ας πούμε ο Σισέ ή ο Μιραλάς! Αναλύσεις, προβλέψεις, επιχειρήματα, οργή και μένος. Είναι μόνιμα άνεργος, ή ευκαιριακά απασχολούμενος, αλλά -κάτσε καλά!- μην του θίξεις το ίνδαλμα, που κλωτσά το τόπι και παίρνει χιλιάδες ευρώ μεροκάματο! Συχνά σκέφτομαι ότι αν αυτά τα νιάτα ξόδευαν το 30% του φανατισμού για τα δικαιώματά τους, πόσο διαφορετική θα ήταν η Ελλάδα!

Είναι και «ραδιοφωνικά συμπόσια», όπου ουρλιάζουν λύκοι του φασισμού, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, των ψυχικών συμπλεγμάτων. Εδώ οι «συνδαιτυμόνες» δεν είναι νεαροί ποδοσφαιρόφιλοι. Το πιο επικίνδυνο από τα ραδιοφωνικά φασιστολόγια είναι το πεντάωρο (μεταμεσονύκτιο Μπεν Χουρ!) του σταθμού της «μονοπύθμενης» ενημέρωσης-προπαγάνδας υπέρ οτιδήποτε θίγει τα εργατικά δίκαια. Με πρόσχημα την εμβάθυνση στην πολιτική, στην ιστορία, στην τέχνη, στην κοινωνία και τι δεν ακούγεται από εκκολαπτόμενους φιλίστορες, κοινωνιολόγους, κριτικούς και πάσης φύσεως σχολιαστές, που περιμένουν και μιάμιση ώρα στο τηλέφωνο, για να χύσουν δηλητήριο σε κάθε τι προοδευτικό. Η συκοφαντία είναι το πιο ελαφρό ποινικό αδίκημα, που συχνά διαπράττεται στην εν λόγω εκπομπή.

Το ψευδώνυμο δίνει το θράσος, όλα να τα πετροβολούν, οι ίδιοι πάντα Ελληναράδες, που λίγο να ακούσεις, δίνουν την εντύπωση ότι εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία. Δεν λείπουν οι ποικίλοι ψυχάκηδες, θρησκόληπτοι ταξιτζήδες, μαινόμενοι καθηγητές και άλλα άυπνα σάπια φρούτα του παρηκμασμένου εγχώριου μπαξέ. Το αυγό του φιδιού επωάζεται στα ερτζιανά με τα ποικίλα φασιστολόγια, που ανθούν με πρόσχημα την έκφραση της κοινής γνώμης. Πρώτα σε κάνουν ηλίθιο όχλο με πλύση εγκεφάλου και μετά σε καλούν να πεις την άποψή σου!  

Αν το σημειώνω, είναι για να μη λες ότι δεν ήξερες, ότι δεν σε ενημέρωσε κανείς, ότι πάλι σε πιάσανε στον ύπνο. Για να μην απορείς σε επόμενες εκλογές: Μα πως ανέβηκε θεματικά ο φασισμός; Είπαμε, είμαστε σε παρατεταμένο μεσοπόλεμο και το αυγό του φιδιού ζεσταίνεται στα ερτζιανά. Όχι μόνο σε αυτά. Σε όλη την κοινωνία, που αρνείται τις αγωνιστικές λύσεις στα οξυμένα προβλήματα και περιμένει ξανά θαύματα από σιτεμένους λαοπλάνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου