Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Καρχαρίες και χάνοι

σκίτσο του Χρήστου Τολιάδη από το Έθνος
του Θανάση Καρτερού
από την Αυγή  

Ο τελευταίος κυβερνητικός σπασμός καθώς οδεύουμε ταχύτατα -για να είμαστε και στο πνεύμα των ημερών- προς τον τελευταίο ασπασμό, φέρει το όνομα Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Αντιμετώπιση της Φοροδιαφυγής. ΕΕΠΑΦ, αν προτιμάτε τα αρχικά, που πάντα προσδίνουν μια ορισμένη θεσμική σοβαρότητα και ένα ορισμένο βάρος. Άλλο, παραδείγματος χάρη, Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών και άλλο ΠΑΟΚ.

Κι έτσι τέσσερις υπουργοί κινάν και παν… Παπακωνσταντίνου, Παπουτσής, Καστανίδης και Χρυσοχοΐδης συσκέφθηκαν χτες και θα ανακοινώσουν το πλάνο της μάχης σήμερα, αλλά ήδη επιδιώκουν με τέτοια αρχικά και τόσα ταρατατζούμ να πιστέψουμε ότι το πήραν το πράγμα σοβαρά και άρα πρέπει να τους πάρουμε κι εμείς στα σοβαρά. Μετά από ενάμιση χρόνο στην εξουσία και αφού ξέσκισαν τους μη έχοντες που έχουν του χεριού τους, πρόσθεσαν μερικές εκατοντάδες σελίδες στη φορολογική νομοθεσία και μια μαύρη τρύπα ναααα με το συμπάθιο στα έσοδα, αποφάσισαν να πατάξουν τη μεγάλη φοροδιαφυγή!

Και θέλουν να τους πάρουμε στα σοβαρά. Αλλά προϋπόθεση είναι να παίρνουν και οι ίδιοι στα σοβαρά τον εαυτό τους, να παίρνουν στα σοβαρά εμάς, και το πιο βασικό να τους παίρνουν στα σοβαρά οι φοροφυγάδες. Πώς όμως να τους πάρουν και να τους πάρουμε στα σοβαρά όταν οι ίδιοι πριν λίγο καιρό ξέπλυναν όλες τις αμαρτίες των απανταχού φοροφυγάδων με την περαίωση; Και αναδείχτηκαν σε Σιλωάμ κάθε αμαρτίας έναντι του Δημοσίου, περιφέροντας την κολυμβήθρα τους από την περαίωση στους ημιυπαίθριους και από τους ημιυπαίθριους στα αυθαίρετα, με αποτέλεσμα μέχρι και η Μπιρμπίλη να θυμώσει;

Είναι κοινό μυστικό ότι η φοροδιαφυγή δεν είναι μόνο θέμα εσόδων ούτε μόνο θέμα αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Είναι πρωτίστως θέμα σοβαρότητας, αμεροληψίας και κοινωνικής ευαισθησίας του κράτους. Θέμα σεβασμού στον εαυτό του και στους υπηκόους του. Όταν το κράτος με το ένα χέρι ξεπλένει για να εισπράξει, διανέμει συγχωροχάρτια για να εισπράξει, κλείνει το μάτι στη φοροδιαφυγή, πώς θα μας πείσει ότι αποφάσισε και μπορεί να συλλάβει τα μεγάλα ψάρια με το εθνικό ψάρεμα που διαφημίζει; Είμαστε έτοιμοι για θυσίες, όπως λέει ο πρωθυπουργός, αλλά όχι και τόσο έτοιμοι πια!

Ας πιάσουν λοιπόν μερικούς μεγάλους φοροφυγάδες και ας αφήσουν τα προπαγανδιστικά τους. Αλλιώς πείθουν ότι μάλλον χάνους ψάχνουν πάλι παρά καρχαρίες…

σκίτσο του Γιάννη Καλαϊτζή από την Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου