Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Τι αντιπαρατάσσει η αριστερά;

(πηγή)
του Άγγελου Μανταδάκη
από την Αυγή 

Η δημοφιλία του καπιταλιστικού συστήματος - της ιδεολογίας της ελεύθερης αγοράς - υποχωρεί κατακόρυφα στην κορωνίδα του καπιταλισμού τις ΗΠΑ, αλλά αυξάνεται στην κομμουνιστική Κίνα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του GlobeScan σε είκοσι πέντε χώρες, σήμερα στις ΗΠΑ μόνο το 59% συμφωνούν ότι το καλύτερο στον κόσμο είναι το σύστημα της ελεύθερης αγοράς. Μόλις παραπάνω από τον μέσο όρο των 25 κρατών της έρευνας που είναι στο 54%. Οι υποστηριχτές του καπιταλισμού στις ΗΠΑ το 2002 έφταναν στο 80% του πληθυσμού.

Αντίθετα η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, εμφανίζεται σαν μια από τις πιο ισχυρές υποστηρίχτριες του καπιταλισμού, με 68% θετικές γνώμες, έναντι του 66% το 2002. Επίσης η Βραζιλία του μέχρι πρόσφατα προέδρου Λούλα, βρίσκεται ψηλά σε υποστήριξη του καπιταλισμού με 68% θετικές γνώμες. Στην πρώτη θέση είναι η Γερμανία με 69%.

Στις πιο φανατικά «αντικαπιταλιστικές» χώρες του κόσμου συγκαταλέγεται η Γαλλία όπου μόνο το 30% απάντησαν στην σχετική ερώτηση ότι συμφωνούν «λίγο» ή «πολύ» με την ανωτερότητα του καπιταλιστικού συστήματος (ήταν 42% πριν από δέκα χρόνια).

Η απώλεια απήχησης των ιδεών της ελεύθερης αγοράς, είναι σαφής ανάμεσα στους Αμερικανούς πολίτες που το εισόδημά τους είναι κάτω από τα 20.000 δολάρια. Από το 76% το 2002 έπεσε στο 44% μέσα σε ένα χρόνο.

Και όπως υπογραμμίζει ο Economist, αυτή είναι και η μεγαλύτερη ζημιά ακόμα και από την αύξηση του χρέους και τη μείωση της παραγωγής που επιφέρει η οικονομική κρίση στον καπιταλισμό.

Σε έναν καπιταλισμό που μπορεί να διαφέρει στην Κίνα - όπου είναι σκληρός αλλά φρέσκος ακόμα - από την Αμερική και τη Γαλλία που είναι ο αδίστακτος νεοφιλελευθερισμός, το σύστημα και οι ιδέες της ελεύθερης (ανεξέλεγκτης) αγοράς έχουν γενικά τρωθεί.

Και το ερώτημα: Απέναντί του τι αντιπαρατάσσει σήμερα η Αριστερά; Ποια διαφορετική αφήγηση, ποιο συνεκτικό όραμα κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης σε έναν κόσμο τόσο σύνθετο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου