σκίτσο του Πέτρου Τ. Τσιολάκη |
της Κάκης Μπαλή
από την Αυγή
Εδώ η χρεωκοπία, εκεί η χρεωκοπία, πού είναι η χρεωκοπία; Η λέξη έγινε πάλι της μόδας, σε συνδυασμό με την Ελλάδα τις τελευταίες μέρες, παρά το μήνυμα αισιοδοξίας που "διάβασε" ο πρωθυπουργός στην απόφαση της τελευταίας συνόδου κορυφής της Ε.Ε.
Μετά την υποβάθμιση της χώρας κατά δύο βαθμίδες από την S&P την Τρίτη, μετά την απειλή της υποβάθμισης από τη Fitch την Τετάρτη, ήρθε χθες το περιοδικό Economist -από τις… Βίβλους της οικονομικής ελίτ του πλανήτη- να ασχοληθεί με τη χώρα μας και τις άλλες αναξιοπαθούσες της Ευρωζώνης. Και προεξόφλησε τη χρεωκοπία όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, τονίζοντας ότι, όσο και αν προσπάθησαν οι κυβερνήσεις των εν λόγω χωρών της περιφέρειας να αντισταθούν στον κίνδυνο της πτώχευσης, τα λάθη στις Βρυξέλλες τους έβαλαν «τρικλοποδιά».
(πηγή) |
Το Economist στο άρθρο με τίτλο «Έχουν χρεωκοπήσει, ας το παραδεχτούν» αναφέρεται στα τρία υπερχρεωμένα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία. «Οι οικονομίες αυτές βρίσκονται σε μία πορεία που δεν μπορεί να συνεχιστεί, όχι επειδή δεν προσπάθησαν οι κυβερνήσεις τους... αλλά επειδή έγιναν λάθη στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την Φραγκφούρτη» αναφέρει. «Η εμμονή στη μείωση των ελλειμμάτων είχε σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να είναι ακόμη πιο δύσκολη η αποπληρωμή χρεών» αναφέρει το βρετανικό περιοδικό.
Την ίδια στιγμή ρίχνει ανοιχτά βολές προς τους 27 ηγέτες της Ε.Ε. για τις αποφάσεις που έλαβαν στη σύνοδο της 25ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Το Economist κάνει λόγο για μία αποτυχημένη σύνοδο, τονίζοντας ότι είναι «ολέθρια η στρεβλή λογική που επικρατεί για τον μηχανισμό στήριξης». Παράλληλα υποστηρίζει ότι και οι τρεις αυτές χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των χρεών τους, καθώς ο κίνδυνος μετάδοσης και στην υπόλοιπη Ευρώπη ολοένα και εντείνεται.
«Το μεγάλο εμπόδιο δεν είναι τεχνικό, αλλά πολιτικό, καθώς πολλοί στην Ε.Ε., κυρίως η ΕΚΤ, αντιτίθενται στην αναδιάρθρωση χρεών». «Πρέπει να ασκηθούν πιέσεις» αναφέρει ο Economist και συμπληρώνει: «Η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει να προσποιείται ότι μπορεί να αντέξει το τρέχον δανειακό βάρος και να ασκήσει πιέσεις για αναδιάρθρωση».
Στο μεταξύ σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιρλανδίας σε ΒΒΒ+ προχώρησε χθες η Standard & Poor's. «Η προοπτική για την Ιρλανδία πλέον είναι σταθερή, αντανακλώντας την εκτίμησή μας ότι τα συμπεράσματα των τεστ αντοχής των τραπεζών της είναι ανθεκτικά και πως το αναμενόμενο κόστος ύψους 18 - 19 δισ. ευρώ για το ιρλανδικό Δημόσιο από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι εντός του εύρους των προσδοκιών, αν και στο υψηλότερο επίπεδο» σημειώνει ο οίκος S&P.
Παράλληλα οι αναλυτές του τονίζουν ότι η ιρλανδική οικονομία έχει ισχυρότερες προοπτικές σε σχέση με τις οικονομίες της Ελλάδας και της Πορτογαλίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου