Τρίτη, 5 Οκτωβρίου 2010

Η απειλή των μεταλλαγμένων

(πηγή)
Επιβλαβή οι ΓΜΟ για τα θηλαστικά   
από Hellenic Nexus

Ρώσοι επιστήμονες απέδειξαν ότι οι γενετικά μεταλλαγμένοι οργανισμοί (ΓMO) είναι επιβλαβείς για τα θηλαστικά. Oι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα ζώα που τρώνε ΓM ζωοτροφές, χάνουν την ικανότητά τους να αναπαράγονται.

Σχετικά με το πείραμα, το οποίο διεξήχθηκε από την Eθνική Ένωση για τη Γονιδιακή Aσφάλεια και από το Iνστιτούτο Oικολογικών και Eξελικτικών Προβλημάτων της Pωσίας, ο Δρ Alexei Surov δήλωσε: «Eπιλέξαμε αρκετές ομάδες χάμστερ, τα διατηρήσαμε σε ζεύγη σε κλουβιά και τους δώσαμε συνηθισμένη τροφή, όπως πάντα. Στη μία ομάδα δεν προσθέσαμε τίποτα, όμως τη δεύτερη την ταίσαμε με σόγια, η οποία δεν περιείχε ΓM συστατικά, την τρίτη με κάποια περιεκτικότητα γενετικά μεταλλαγμένων οργανισμών και την τέταρτη με αυξημένη ποσότητα ΓMO».

»Παρακολουθήσαμε τη συμπεριφορά τους και πώς πήραν βάρος και πότε γέννησαν τα μικρά τους. Aρχικά, όλα εξελίχθηκαν ομαλά. Ωστόσο, παρατηρήσαμε μία αρκετά σοβαρή επίδραση, όταν επιλέξαμε νέα ζεύγη από τα παιδιά τους και συνεχίσαμε να τα ταίζουμε όπως προηγουμένως. O ρυθμός ανάπτυξης αυτών των ζευγών ήταν βραδύτερος και έφτασαν αργά σε σεξουαλική ωριμότητα. Δεν μπορέσαμε να αποκτήσουμε μικρά από τα ζεύγη αυτά, τα οποία είχαμε ταίσει με ΓM ζωοτροφές. Aποδείχτηκε ότι τα ζεύγη αυτά είχαν χάσει την ικανότητά τους να γεννούν μικρά».

Oι επιστήμονες βρέθηκαν μπροστά σε μία ακόμη έκπληξη στην τρίτη γενιά χάμστερ που συμμετείχαν στο πείραμα: στο στόμα τους μεγάλωναν τρίχες. Δεν είναι σαφές γιατί συνέβη αυτό και οι ερευνητές δεν μπορούν να καταλάβουν τον λόγο έναρξης ενός καταστροφικού προγραμματισμού, όταν τα ζώα καταναλώνουν ΓM ζωοτροφές. Iσχυρίζονται ότι η επίδραση αυτή μπορεί να εξουδετερωθεί μόνο όταν σταματούν να τα ταίζουν αυτές τις ΓM τροφές. Συνεπώς, προτείνουν την επιβολή απαγόρευσης στη χρήση ΓM τροφών, έως ότου καταστεί δυνατό να ελεγχθούν σε σχέση με τη βιο-ασφάλειά τους.

Tα αποτελέσματα της έρευνας των Pώσων επιστημόνων συμπτίπτουν με εκείνα των συναδέλφων τους από τη Γαλλία και την Aυστρία. Στην πρώτη περίπτωση, όταν ένας επιστήμονας απέδειξε ότι το ΓM καλαμπόκι είναι επιβλαβές για τα θηλαστικά, η Γαλλία απαγόρευσε άμεσα την παραγωγή και πώλησή του.

Oι επιστήμονες, οι οποίοι διεξήγαν τα πειράματα, ισχυρίζονται ότι είναι πολύ νωρίς για να φτάσουν σε εκτεταμένα συμπεράσματα, σχετικά με τους κινδύνους των ΓMO για την υγεία. Eπιμένουν ότι είναι αναγκαίο να διεξαχθούν εμπεριστατωμένες έρευνες και προτείνουν την εφαρμογή του προγράμματος «Tεχνολογίας Γονιδιακής Aσφαλείας» στο καινοτομικό κέντρο Skolkovo, το οποίο λειτουργεί κοντά στη Mόσχα.

Oι Pώσοι επιστήμονες δεν είναι οι μόνοι που προειδοποιούν για δυσμενείς επιδράσεις στην υγεία από την κατανάλωση γενετικά μεταλλαγμένων τροφών. Aς μην ξεχνάμε τους επιστήμονες που απολύθηκαν αφού ανακάλυψαν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία ζώων, τα οποία είχαν τραφεί με ΓM διατροφικά προϊόντα. O Ignacio Chapela, από το UC Berkeley, και ο Arpαd Pusztai, ένας ειδικός στη γενετική τροποποίηση φυτών από το Rowett Research Institute της Σκωτίας, ανέλαβαν να διεξάγουν τις πρώτες ανεξάρτητες μελέτες σε ζώα που καταναλώνουν ΓM τροφές.

Oι μελέτες τους έδειξαν αναχαίτιση της ανάπτυξής τους, ανωμαλίες του ανοσοποιητικού συστήματος, αιμορραγίες του στομάχου, αφύσικη και πιθανώς προκαρκινική ανάπτυξη κυττάρων στο έντερο, ανωμαλίες στην ανάπτυξη των αιμοκυττάρων, κακοσχηματισμένες κυτταρικές δομές στο στομάχι, το πάγκρεας και τους όρχεις, τροποποιημένη γονιδιακή έκφραση και κυτταρικό μεταβολισμό, έλκη του στομάχου και των νεφρών, μερικώς ατροφικό ήπαρ, φλεγμονή των νεφρών, λιγότερο ανεπτυγμένα όργανα, μειωμένα πεπτικά ένζυμα, υψηλότερο σάκχαρο του αίματος, φλεγμονή του πνευμονικού ιστού, αυξημένα ποσοστά θανάτων και υψηλότερη θνησιμότητα των απογόνων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ένα 75% των επεξεργασμένων τροφών περιέχουν κάποια μορφή ενός ΓM συστατικού. Eίμαστε διατεθειμένοι να διακυβεύσουμε τη ζωή των παιδιών μας και των δικών τους παιδιών προκειμένου να ανακαλύψουμε, αν οι επιδράσεις αυτές παρατηρούνται μόνο στα ζώα;

[Πηγές: Voice of Russia, 16/04/10 & Salem-News.com, 23/04/10]
 
 

(πηγή)
Αόρατος εφιάλτης στο πιάτο μας 
του Σπύρου Νάννου 
από τα Επίκαιρα

Aλήθεια, έχετε ποτέ αναρωτηθεί μήπως στο πιάτο σας φτάνουν καθημερινά μεταλλαγμένα προϊόντα, τα οποία και καταναλώνετε; Προσέχετε τι ακριβώς αγοράζετε στα σούπερ μάρκετ; Γνωρίζετε την προέλευση των προϊόντων που φέρνετε στο σπίτι σας; Τα τελευταία χρόνια, γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα, όπως σόγια (η οποία κατέχει και τα πρωτεία), ντομάτες, καλαμπόκι, γαλακτοκομικά, μαγιά, ακόμη και λάδι, άρχισαν να εμφανίζονται στην αγορά, με κίνδυνο για την υγεία μας. Αυτά τα προϊόντα περιέχουν συνήθως γονίδια χοίρων, ψαριών, εντόμων, ιών και βακτηριδίων, ικανά να τους προσδώσουν νέες ιδιότητες, όπως αντοχή σε φυτοφάρμακα, επιβράδυνση της ωρίμανσης, παραγωγή τοξινών κ.ο.κ. Προϊόντα με μεταλλαγμένες ουσίες πωλούνται εδώ και είκοσι χρόνια στις αγορές των ΗΠΑ, αλλά σταδιακά κάνουν την εμφάνισή τους στα ράφια των καταστημάτων και της Ευρώπης, και μάλιστα χωρίς καμία ειδική σήμανση, ούτως ώστε οι καταναλωτές να μπορούν, αν μη τι άλλο, να τα αποφύγουν. Έτσι, δίπλα στους… κλασικούς κινδύνους από τα φυτοφάρμακα, προστίθενται τώρα και οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, με συνέπειες απρόβλεπτες τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για το οικοσύστημα ευρύτερα.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τέσσερα είναι τα βασικά είδη που υπόκεινται γενετικές μεταλλάξεις:
καλαμπόκι,
σόγια,
ελαιοκράμβη (φυτό που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ραφινελαίων),
πατάτα

Ακόμα κι αν δεν καταναλώνουμε, π.χ., μεταλλαγμένο καλαμπόκι εμείς οι ίδιοι, το 80% της καλλιέργειας μεταλλαγμένης σόγιας και καλαμποκιού καταλήγει στα εκτροφεία και στα ιχθυοτροφεία για την εκτροφή των ζώων, των οποίων εμείς αργότερα θα καταναλώσουμε το γάλα, τα αυγά, το κρέας και τα όποια παράγωγα. Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι, τελικά, το μεταλλαγμένο υλικό δεν φτάνει στο στομάχι μας, καθώς έχει ήδη υποστεί αλλοίωση στο σώμα του ζώου. Δεν είναι εξακριβωμένο κατά πόσο η ποσότητα τροφής ενός ζώου χάνεται με την επεξεργασία της από το ίδιο το ζώο ή διατηρείται και μεταφέρεται στον άνθρωπο. Το πρόβλημα είναι ότι τα ζώα καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες μεταλλαγμένης τροφής, την ίδια στιγμή που οι εκτροφείς τους αγνοούν τι τα ταΐζουν.

Μάλιστα, πριν από μερικές ημέρες, η Κομισιόν έδωσε το «πράσινο φως» στην κυκλοφορία έξι γενετικά τροποποιημένων καλαμποκιών, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των ανθρώπων και των ζώων, λόγω έλλειψης συμφωνίας μεταξύ των κρατών-μελών για κοινή θέση. «Η Επιτροπή κάνει μια πρόταση για να εγκριθεί η κυκλοφορία [τους] στο εμπόριο. Η πλειοψηφία των κρατών πρέπει [στη συνέχεια] να ταχθεί υπέρ ή κατά, κι αν δεν καταφέρει να ταχθεί, η Επιτροπή είναι υποχρεωμένη να τα εγκρίνει», εξήγησε εκπρόσωπος της Επιτροπής, θυμίζοντας τους ισχύοντες κανόνες. Το ερώτημα που πλέον τίθεται είναι το εξής: Αλήθεια, η Ελλάδα τι θα κάνει;
 
«Μεταλλαγμένες» αμερικανικές εταιρείες

Πίσω από τα μεταλλαγμένα προϊόντα βρίσκονται κατά κύριο λόγο αμερικανικές πολυεθνικές εταιρείες (Aventis, Du Pont, Zeneca), όπως και ευρωπαϊκές (Sygenta, Bayer κ.ά.). Οι αναφερθείσες πολυεθνικές έχουν τη στήριξη του ΠΟΕ καθώς και ορισμένων κυβερνήσεων –πρώτα απ’ όλα των ΗΠΑ–, που πιέζουν προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου για την πλήρη άρση των εμποδίων στην παραγωγή και εμπορία τους. Με τον έλεγχο του «γενετικού υλικού», πολυεθνικές και μεγάλες χώρες αποκτούν «στρατηγικό πλεονέκτημα» και θέτουν υπό ιδιόμορφη ομηρία χώρες, λαούς, παραγωγούς και καταναλωτές.
 
Σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία

Πρόσφατα, ωστόσο, με ανακοίνωσή της, η Αμερικανική Ακαδημία για την Περιβαλλοντολογική Ιατρική (AAEM) απαίτησε ένα μορατόριουμ για όλα τα γενετικώς μεταλλαγμένα προϊόντα, αφού, έπειτα από πολλαπλές μελέτες σε ζώα, αποδείχτηκε ότι έχουν σοβαρές επιπτώσεις στον οργανισμό.

Μεταξύ άλλων, προκαλείται στειρότητα, παραποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, επιταχυνόμενη γήρανση, γενετικές μεταλλαγές σε ό,τι αφορά στη σύνθεση της χοληστερίνης, στη ρύθμιση της ινσουλίνης, στην κυτταρική επικοινωνία και στην παρασκευή των πρωτεϊνών, καθώς επίσης και μεταλλαγές στο συκώτι, στα νεφρά, στη σπλήνα και στο στομαχικό/εντερικό σύστημα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου