Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Καθολική απάντηση για τη "βουτιά"

σκίτσο του Γιάννη Ιωάννου
από την Αυγή

Απ' το κακό στο χειρότερο πηγαίνει η ελληνική οικονομία, με την κυβέρνηση να διακατέχεται αυτή τώρα από το σύνδρομο του Τιτανικού. Παρ' ότι το Μνημόνιο έχει χρεωκοπήσει, κυβέρνηση και τρόικα επιμένουν ότι ακολουθούμε τη σωστή πορεία.

Όλες οι προβλέψεις του Μνημονίου διαψεύδονται επί τα χείρω. Η οικονομία βουλιάζει στην ύφεση. Υπολογίζεται ότι την τελευταία διετία το ΑΕΠ έχει υποχωρήσει κατά 7%. Και φέτος μπαίνουμε με ύφεση 7%. Η πρόβλεψη του Μνημονίου για ύφεση σωρευτικά 10% έως το 2013 μετατρέπεται σε τουλάχιστον 15%.

Η ύφεση δεν είναι ουδέτερη έννοια. Κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους. Η ανεργία εκτινάσσεται, το εισόδημα συρρικνώνεται. Η ανεργία λειτουργεί ως μηχανισμός υπονόμευσης του εισοδήματος και αύξησης των κερδών. Οι περιβόητες διαρθρωτικές αλλαγές οδηγούν στην ανακατασκευή της κοινωνίας, διευρύνουν τις κοινωνικές ανισότητες, ευνοούν την υπερσυγκέντρωση των οικονομικών δραστηριοτήτων, την πτωχοποίηση μικρομεσαίων, την εξάπλωση της επισφαλούς εργασίας και της ανεργίας.

Αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της κοινωνικής καταστροφής, εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι (αν και αόρατοι στις επίσημες στατιστικές της ανεργίας, καθ' ότι δεν είναι μισθωτοί) διαπιστώνουν ότι τα συμφέροντά τους, ή καλύτερα η απόγνωσή τους, τους φέρνει με την πλευρά των μισθωτών. Μετά από πολλά χρόνια, την ερχόμενη Τετάρτη, μαζί με τα συνδικάτα, κινητοποιούνται και οι Ενώσεις των επαγγελματιών. Είναι ένα μήνυμα ότι η κοινωνία έχει εξαντλήσει τις αντοχές της. Και παράλληλα μια δυνατότητα για συμπόρευση, για μέτωπο κατά του Μνημονίου. Για ανάχωμα στις προσπάθειες των κυβερνητικών τηλε-εισαγγελέων να δημιουργήσουν κλίμα κοινωνικού εμφυλίου πολέμου.

Οι επίσημοι θεσμοί υιοθετούν τη γλώσσα της Πυθίας, νομίζοντας ότι έτσι οι πολίτες δεν θα αντιληφθούν την κοινωνική διάσταση των προβλημάτων τους. Για παράδειγμα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επέλεξε χθες διατυπώσεις που συσκοτίζουν την πραγματικότητα. Προέβλεψε ύφεση για το 2011 "3% ή και πάνω". Δηλαδή 4%, 5% ή και 6%;

Κάθε εκατοστιαία μονάδα ύφεσης σημαίνει 60.000 ανέργους. Πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι. Γι' αυτό διατηρείται η ελπίδα ότι η κοινωνία δεν θα αποφασίσει να αυτοκτονήσει υποτασσόμενη στο αδιέξοδο και αντικοινωνικό Μνημόνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου