Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Ο ΣΥΡΙΖΑ... ιατρικώς

(πηγή)
του Θανάση Καρτερού
από την Αυγή

Η απόπειρα ανάνηψης -και όχι επανεκκίνησης που αφορά σε μηχανές- του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μια ισχυρή και ελπιδοφόρα ένδειξη ότι η πολιτική αυτή συμμαχία, που σε κάποια φάση της πολυτάραχης ζωής της γέννησε και συντήρησε ελπίδες, εξακολουθεί τουλάχιστον να έχει κάποια ζωτικά αντανακλαστικά. Αργά και καθυστερημένα ίσως, αλλά πάντως αρκετά για να πιστοποιούν ότι δεν είναι κλινικά και πολιτικά νεκρή.

Πολλοί από τους συγγενείς και φίλους ελπίζουν και πιστεύουν ότι ο μεγάλος ασθενής εξέρχεται επιτέλους από το κώμα. Προσπαθεί να ανοίξει τα μάτια στην πραγματικότητα της κοινωνίας και της χώρας, που τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς προς το χειρότερο. Να δει τι γίνεται πίσω από τους ορρούς και τις νοσοκόμες, όπως και πίσω από τους θεράποντες ιατρούς, που τόσο καιρό προτείνουν συνταγές σωτηρίας και χορηγούν θεραπείες -συχνά υποχρεωτικές- για την αντιμετώπιση της βαριάς εγκεφαλικής παράλυσης που έχει υποστεί.

Στην ιατρική όμως, όταν κάποιος που είναι επί μήνες σε κώμα δείχνει να συνέρχεται, αντιμετωπίζεται με την πιο μεγάλη προσοχή, όσο τουλάχιστον η κατάστασή του παραμένει ασταθής. Αυτό ισχύει και στη συγκεκριμένη δύσκολη περίπτωση. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ξεφύγει τελικώς από το κώμα για να τον αρπάξει πάλι το -όποιο- κόμμα με τις δικές του στοχεύσεις και τους δικούς του υπολογισμούς, καλύτερα να τον αφήσουν να αποδημήσει με όση αξιοπρέπεια του έχει απομείνει, να του οργανώσουμε όλοι μαζί και μια καλή κηδεία, να τελειώνουμε. Γιατί κανένας δεν αντέχει την τραγική γελοιότητα να ξαναρχίσουν οι ίδιοι ιατρικοί καβγάδες πάνω από το κεφάλι του ασθενούς.

Ως εκ τούτου, για να ευοδωθεί το προσδοκώμενο ιατρικό θαύμα, η αναγκαία αγωγή δεν είναι ούτε οργανωτική, του τύπου έχω μια κολοκυθιά που κάνει έντεκα κολοκύθια, ούτε μικροχειρουργική, αφού δεν είναι δυνατόν ο εξασθενημένος οργανισμός του ασθενούς να υποβληθεί σε λεπτές επεμβάσεις διύλισης πολιτικών κωνώπων. Μάλλον σωστή διατροφή, φροντίδα και στοργή χρειάζεται από τους χιλιάδες συγγενείς και φίλους που ακόμα πιστεύουν και ελπίζουν στον παρ’ ολίγον εκλιπόντα. Και οι οποίοι κακώς, κάκιστα θα κάνουν αν αφήσουν στα χέρια μόνο των ειδικών την ανάνηψή του. Γιατί μέχρις αποδείξεως του εναντίου θα παραμένει το ερωτηματικό αν αυτοί οι ειδικοί, που εν πολλοίς ευθύνονται για τη βύθιση του ασθενούς σε κώμα, έχουν οι ίδιοι ανανήψει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου