Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Σχέδιο Ύαινα

σκίτσο του Πάνου Ζάχαρη από το Ποντίκι
του Θανάση Καρτερού
από την Αυγή

Μπορεί ο Παπανδρέου να δηλώνει ότι θα κάνει νόμο που θα απαγορεύει την πώληση δημόσιας γης και να διακηρύσσει ότι ζητάμε σεβασμό και όχι ελεημοσύνη, αλλά τα αφεντικά άλλα εντέλλονται. «Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 δισ.ευρώ, προκειμένου να μειωθεί το δηµόσιο χρέος της», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν - Κλωντ Γιούνκερ καθαρά και σταράτα µετά τη λήξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονοµικών της Ευρωζώνης.

Εντάξει, θα πει κανείς, αυτό το ζητούν οι εκπρόσωποι των πιστωτών, φυσικό είναι να το υιοθετεί κι ο Γιούνκερ της νεοφιλελεύθερης Ευρώπης, αλλά η Ελλάς αντιστέκεται. Αλήθεια; Ε, λοιπόν, μπορεί η Ελλάς να αντιστέκεται εδώ στην Αθήνα, αλλά εκεί στις Βρυξέλλες ο Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι το σχέδιο για την εξασφάλιση 50 δισ. από εκποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις θα προχωρήσει. Απλώς επέκρινε την τρόικα γιατί βιάστηκε να το αποκαλύψει!!  

Ο ένας συνεπώς εντέλλεται, ο άλλος πειθαρχεί και δεσμεύεται, ο τρίτος (ο Παπανδρέου...) παίζει ως συνήθως με τα παιγνιδάκια του, άρα το πράγμα είναι προχωρημένο. Και δεν πα' να λένε όλοι, λυτοί και δεμένοι, ειδικοί και απλώς λογικοί, ότι το εν λόγω σχέδιο είναι μια μπούρδα και μισή, ότι τα 50 δισ. ευρώ που δήθεν θα εισπράξει η πενόμενη Ελλάς είναι αυταπάτη, ή απλώς απάτη. Ότι δεν αρκεί η καλή θέληση της ελληνικής πλευράς, δηλαδή η προθυμία της να ξεπουλήσει και τα ασημικά και το σπίτι και το οικόπεδο, για να μαζευτούν όχι 50, αλλά ούτε και 5 δις σε τόσο λίγο χρόνο.

Γιατί όμως επιμένουν σε ένα φανερά ηλίθιο και καταστροφικό για τη χώρα σχέδιο; Ακόμα κι αν ξεχάσει κανείς όλα τα άλλα, ο σιδηρούς νόμος της αγοράς τους, νόμος της ύαινας, λέει ότι ο γονατισμένος από την ανάγκη πωλητής είναι η μεγαλύτερη χαρά του αγοραστή. Κοψοχρονιά θα εκποιηθούν όλα, αφού η Ελλάδα όχι μόνο εμφανίζεται επειγόμενη να πουλήσει, αλλά και πιεζόμενη να πουληθεί. Λοιπόν; Λοιπόν, προφανώς, ποσώς τους ενδιαφέρουν τα συμφέροντα της Ελλάδας ως πωλητή, όπως και ως χρεώστη. Τα συμφέροντα του Μεγάλου Αγοραστή, όπως και του Μεγάλου Πιστωτή, φροντίζουν. Το θέμα είναι τι στο καλό νομίζουν ότι κάνουν οι δικοί μας που υπόσχονται να εφαρμόσουν το Σχέδιο-Ύαινα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου