Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Ο αργός θάνατος, 15 μήνες μετά

σκίτσο του Πάνου Μαραγκού από το Έθνος
από την Αυγή

Έχουν πέσει η κυβέρνηση, τα παπαγαλάκια και το γερμανικό μπλοκ να φάνε τους οίκους αξιολόγησης για τις αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις της ελληνικής και της πορτογαλικής οικονομίας μετά τη "μεγάλη επιτυχία" της Συνόδου Κορυφής και τις προβλέψεις ότι η κατάσταση δεν είναι διατηρήσιμη. Πρόκειται για οικογενειακό καυγά ή για "μικρά εγκλήματα μεταξύ φίλων". Εν προκειμένω οι "οίκοι" ξεσκεπάζουν, προς όφελος των πελατών τους φυσικά, τις αδυναμίες του γερμανικού σχεδίου που έχει υιοθετήσει ο ΓΑΠ.


Γράφαμε πέρυσι (στο φύλλο της 14/1/2010) πως, σύμφωνα με έκθεση της Moodys, η ελληνική οικονομία κινδυνεύει με "αργό θάνατο". "Η Moody's", λέγαμε, "αποδίδει αυτή την εκτίμηση στο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δίνει όλο και μεγαλύτερο τμήμα του εθνικού πλούτου για την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ οι πιστωτές θα ζητούν υψηλότερα επιτόκια. Αντιθέτως, το ενδεχόμενο 'ξαφνικού θανάτου' (όρος δανεισμένος από το ποδόσφαιρο), υπό τη μορφή κρίσης στο ισοζύγιο πληρωμών, είναι 'αμελητέο'. Αυτό που λέει δηλαδή η Moody's είναι ότι η πίεση για άμεση και εντατική προσπάθεια εξυπηρέτησης του μεγάλου εθνικού χρέους είναι αυτή ακριβώς που θα οδηγήσει σε 'αργό θάνατο' την οικονομία, τη στιγμή που οι άμεσοι κίνδυνοι, υπό την απειλή των οποίων η χώρα οδηγείται σε εξοντωτική λιτότητα, δεν είναι και τόσο σοβαροί. 
 
Λιγότερες επενδύσεις, λιγότερη αγοραστική αξία, εκποίηση δημόσιας υποδομής σημαίνουν αργό θάνατο.Συνεπώς, οι συνταγές τις οποίες προτείνουν -στην πραγματικότητα επιβάλλουν- η Κομισιόν και η Κεντρική Τράπεζα περισσότερο εντάσσονται στη λογική του συστήματος ότι πρέπει να ρεφάρει μέσα σε ένα χρόνο όλη τη χασούρα της κρίσης και λιγότερο στις πραγματικές διαστάσεις των προβλημάτων τοποθετημένων μέσα στον χρόνο. Αυτό που επιχειρείται σήμερα είναι να μπούμε σε εκκαθάριση εν λειτουργία και αυτό ωφελεί τους πιστωτές και όχι τη χώρα".

Γ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου