(πηγή) |
από την Κυριακάτικη Αυγή
Η βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων της ελληνικής νεολαίας την προηγούμενη εβδομάδα, με αποκορύφωμα τον ιδιαίτερα επικίνδυνο τραυματισμό του γραμματέα της Νεολαίας του ΣΥΝ Νάσου Ηλιόπουλου, αποτελεί συνέχεια της βίαιης καταστολής των αντιδράσεων της νεολαίας που επιχειρείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια και η οποία οδήγησε στη δολοφονία του νεαρού μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Όπως είχαμε επισημάνει και τότε (Δικαιόραμα, Δεκέμβριος 2008, σελ. 28) η δολοφονία Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια επανέφερε στο προσκήνιο με τον πιο οδυνηρό τρόπο το καθεστώς καταστολής το οποίο είχε επιβληθεί σε κάθε έκφανση των κοινωνικών αντιδράσεων της νεολαίας μας.
Αρκετοί προσπάθησαν τότε να αποδώσουν τη συμπεριφορά της ΕΛ.ΑΣ. σε αψυχολόγητες ενέργειες ορισμένων θερμόαιμων ή και ανεκπαίδευτων αστυνομικών.
Η αλήθεια φυσικά δεν βρισκόταν εκεί, αλλά, όπως είχαμε υποστηρίξει, βρισκόταν «σε ένα συνειδητό κλίμα αστυνομοκρατίας που έχει καλλιεργηθεί συστηματικά τα τελευταία χρόνια όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και στις ΗΠΑ» (Δικαιόραμα, ό.π.).
Έτσι η αστυνομική βία στη Γαλλία πριν από πέντε χρόνια οδήγησε στον θάνατο δύο νέων και πυροδότησε την έκρηξη του γαλλικού Νοέμβρη και τη συνακόλουθη επιβολή επί δύο μήνες περίπου «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» σε όλη τη Γαλλία.
Το ίδιο έγινε και στην Ιταλία, όπου ο Μπερλουσκόνι με απόφαση του Ιταλικού Κοινοβουλίου κατέβασε τον στρατό στους δρόμους προκειμένου δήθεν να επιβάλει την τάξη.
Τα φαινόμενα αστυνομοκρατίας είναι άμεσα συνυφασμένα με μια προϊούσα φασιστικοποίηση των καπιταλιστικών καθεστώτων της Αμερικής και της Ευρώπης που ξεκίνησε με πρόσχημα την 11η Σεπτεμβρίου και συνεχίζεται ακάθεκτη από τότε, προκειμένου να διασφαλίσει τη διατήρησή τους.
Ειδικότερα στην Ε.Ε. σχεδιάστηκε από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης των κρατών - μελών της Ένωσης με σκοπό τον έλεγχο της ριζοσπαστικοποίησης της νεολαίας, που είχε δώσει έντονα δείγματα γραφής στους κοινωνικούς αγώνες ενάντια στην ακρίβεια, τη φτώχεια, την ανεργία και την άνιση κατανομή του παραγόμενου κοινωνικού πλούτου, με αποκορύφωμα τη Γένοβα.
Έτσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σχετικό έγγραφό της προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2005, πριν ακόμη ξεσπάσει ο γαλλικός Νοέμβρης, πρότεινε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης της ευρωπαϊκής νεολαίας.
Στο έγγραφο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως βίαιη ριζοσπαστικοποίηση θεώρησε το φαινόμενο «όπου άτομα ασπάζονται ορισμένες απόψεις, γνώμες και ιδέες που μπορεί να οδηγήσουν σε τρομοκρατικές ενέργειες όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 1 της απόφασης - πλαίσιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», στις οποίες πέραν των άλλων περιλαμβάνονται και οι καταλήψεις δημοσίων χώρων (άρα και οι καταλήψεις των πανεπιστημίων!!!) ή των δημοσίων επιχειρήσεων (άρα και οι καταλήψεις των γραφείων της ΔΕΗ στο πρόσφατο παρελθόν!!!).
Και όπως επισήμανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «πολλοί από τους παράγοντες που υποκινούν τη βίαιη ριζοσπαστικοποίηση και τα μέσα αποκατάστασης που εξετάζονται στην παρούσα ανακοίνωση ισχύουν για κάθε ριζοσπαστικοποίηση, εθνικιστική, αναρχική, αυτονομιστική, ακροαριστερή ή ακροδεξιά».
Για τον λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκρότησε ομάδα εμπειρογνωμόνων για παροχή συμβουλών πολιτικής προς αυτήν σχετικά με την καταπολέμηση της βίαιης ριζοσπαστικοποίησης των πολιτών της Ένωσης. Η εν λόγω ομάδα δρα υπό τον γενικό διευθυντή της ΓΔ JLS.
Αποδεικνύεται λοιπόν ότι οι αναφορές του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα σχετικά με τους «πραίτορες», ο σχεδιασμός της κυβέρνησης της Ν.Δ. το 2006 και η εκπόνηση των σχετικών σχεδίων για τη λήψη μέτρων κατά των διαδηλώσεων της νεολαίας που βαπτίστηκαν μέτρα... κατά των αντιεξουσιαστών!!! και οδήγησαν πέραν των άλλων και στον τραυματισμό του Κύπριου φοιτητή-διαδηλωτή... από τη ζαρντινιέρα, εντασσόταν σε μια συνολική πανευρωπαϊκή ενωσιακή στρατηγική ενίσχυσης του πολιτικού αυταρχισμού.
Έτσι σε μια εποχή που το Μάαστριχτ επέβαλε τον νεοφιλελεύθερο μονόδρομο, τις ιδιωτικοποιήσεις, την αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων και την αύξηση της φτώχειας και της ανεργίας, η πολιτική ηγεσία της Ε.Ε. και των κρατών - μελών της αποφάσισε ήδη από το 2005 τη βίαιη καταστολή της ριζοσπαστικοποίησης της νεολαίας και των πολιτών της Ένωσης με την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών σε όλα τα επίπεδα φακελώνοντας τους πάντες και προωθώντας ακόμα και την περίφημη Σύμβαση του Προυμ, η οποία προβλέπει τη δημιουργία τράπεζας δεδομένων στην οποία θα αποθηκεύεται το DNA των διαδηλωτών που έχουν καταδικαστεί!!!
Οι αντιδράσεις της νεολαίας της χώρας μας για τη δολοφονία του δεκαπεντάχρονου Αλέξη το 2008 ήταν πραγματικά πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα. Η έκτασή τους, η έντασή τους και η μαχητικότητά τους οδήγησαν σε έναν θερμό ελληνικό Δεκέμβρη, που πρέπει να ερμηνευθεί όχι μόνο ως αγανάκτηση για τη δολοφονία του νεαρού μαθητή αλλά και ως καθολική κοινωνική αντίδραση εξαιτίας της προσπάθειας του παγκόσμιου καπιταλισμού να φορτώσει στις πλάτες όλων μας και ιδίως της νεολαίας τις συνέπειες της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που άρχισε να βιώνει το καπιταλιστικό σύστημα μετά το 1929.
Το ίδιο ισχύει και για τις μετέπειτα αντιδράσεις της νεολαίας με αφορμή το Μνημόνιο της νέας εξάρτησης, το οποίο περιθωριοποιεί τη νεολαία και τη στέλνει μαζικά στην ανεργία. Είναι μια τεράστια κραυγή διαμαρτυρίας, αλλά και απαίτηση ταυτόχρονα για άμεση κατάργηση του Μνημονίου, αναδιανομή του παραγόμενου κοινωνικού πλούτου και ριζική αλλαγή κοινωνικής κατεύθυνσης.
- Ο Νότης Μαριάς είναι αναπληρωτής Καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, αντιπρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου