Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Στις εφορίες η Ελλάδα αναστενάζει

σκίτσο του Πάνου Ζάχαρη
του Θανάση Καρτερού
από την Αυγή

Πατείς με, πατώ σε στις εφορίες αυτές τις άγιες μέρες. Εκατομμύρια άνθρωποι πρέπει να ξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος, να καταβάλουν το ΕΤΑΚ, να αγοράσουν το πανάκριβο σήμα των τελών κυκλοφορίας, να δώσουν, να πληρώσουν, να ξοφλήσουν... Όλα αυτά μέχρι αύριο Παρασκευή και όποιος πρόλαβε (και έχει το απαιτούμενο ποσό) τον Κύριο οίδε. Και την ίδια στιγμή πρέπει να πληρωθούν οι εξαμηνιαίες δόσεις για τα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, το τσουχτερό πετρέλαιο, καθώς το γύρισε σε βοριά ο καιρός.

Καθώς ο παλιός χρόνος διανύει δηλαδή τις τελευταίες του ώρες η Ελλάδα αναστενάζει σε εφορίες και γκισέ παντός είδους. Όλα πρέπει να πληρωθούν αυξημένα σε σχέση με πέρυσι και να πληρωθούν στην ώρα τους (δεν θα υπάρξουν παρατάσεις απειλεί το υπουργείο Οικονομικών), διαφορετικά θα πέσουν βαρύτατα πρόστιμα. Αλλά εκείνο το έρμο το δώρο Χριστουγέννων, ο δέκατος τέταρτος λεγόμενος μισθός, ή η δέκατη τέταρτη σύνταξη, που τέτοιες μέρες έσωζε για πολλούς την παρτίδα, είναι το μόνο που δεν θα πληρωθεί.

Φυσικά, το ήξεραν όσοι τους έπιασε το μαχαίρι του μνημονίου ότι με ανάπηρο εισόδημα θα πρέπει να πορευτούν. Άλλο όμως να το ξέρει κανείς, άλλο να το περιμένει ότι θα έχει δυσκολίες κι άλλο να τον πιάνουν οι λογαριασμοί από τον λαιμό. Να τρέχουν τα έξοδα και το ανάπηρο εισόδημα να μην είναι σε θέση, όσες οικονομίες κι αν κάνεις, να τα ακολουθήσει. Να ζητούν όλοι περισσότερα από χτες και προχτές από ένα σακατεμένο μισθό, ή μια σακατεμένη σύνταξη. Αυτός είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για να καταλήξει σακάτης κι ο άνθρωπος.

Διότι δεν υπάρχουν μόνο οι λογαριασμοί. Υπάρχουν και τα παιδιά που θέλουν ρούχα και παπούτσια, και το τραπέζι που δεν μπορεί πρωτοχρονιάτικα να έχει μόνο ελιές και ψωμί, και τα πατροπαράδοτα δώρα που άλλοτε έφερνε ο Άι Βασίλης αλλά φέτος την έκανε κι αυτός τρομαγμένος από την τρόικα. Και γι’ αυτό έχει καταντήσει πιο σπάνιο κι από τα πορτοκάλια τον Αύγουστο το χαμόγελο. Και οι ουρές στα πρακτορεία του Λόττο και του Τζόκερ αδελφώνουν με τις ουρές στις εφορίες και στα ταμεία. Μπας και…

Ζητείται ελπίς εν ολίγοις. Αλλά κι αυτή πανάκριβη την καταντήσαμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου