Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Ο «βρόγχος» που μάς πνίγει στρέιτ θρου

σκίτσο του Γιάννη Ιωάννου
της Μαριάννας Τζιαντζή
από την ιστοσελίδα της 

Όποιος ποτέ του δεν αγάπησε θα αγαπήσει στο φως, λέει ο ποιητής, όμως τώρα, χάρη στο πολυνομοσχέδιο που έγινε νόμος, όποιος ποτέ του δεν εκπροσωπήθηκε θα εκπροσωπηθεί! Ο Γ. Παπανδρέου μάς διαβεβαιώνει ότι «οι αλλαγές στα εργασιακά, παρότι δαιμονοποιούνται, δίνουν σήμερα την ευκαιρία σε εκατ. εργαζομένων να εκπροσωπηθούν εκεί όπου δεν είχαν εκπροσώπηση, μέσα από τις επιχειρησιακές συμβάσεις…» 

Αυτό μας έλειπε έως τώρα, η εκπροσώπηση! Όχι η συλλογική, η δημοκρατική, μέσα από συνελεύσεις και ψηφοφορίες, αλλά στο πεδίο της υποταγής των εργαζομένων και του εκβιασμού (ωμού ή βελούδινου) του εργοδότη.

Συλλεκτική αξία έχει η ομιλία του πρωθυπουργού στην ημερίδα της ΚΟ ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο (10.12). Μια ομιλία που ξεχειλίζει από αοριστολογία, αυταρέσκεια και ευχολόγια, που δείχνει πόσο γυμνός είναι ο βασιλιάς ή μάλλον ο «global thinker», o παγκόσμιος στοχαστής.

Οι υποδομές για την πράσινη ανάπτυξη, λέει ο Γ.Π., «θα μας δώσουν ποιοτικές θέσεις εργασίας, θα μας βοηθήσουν να χτυπήσουμε τη φτώχεια». Ναι, σαν χταπόδι θα τη χτυπήσει τη φτώχεια η κυβέρνηση, μόνο που προς το παρόν γρονθοκοπάει τους φτωχούς που δεν γυρεύουν «ποιοτικές» θέσεις εργασίας, αλλά «μη ξεφτιλισμένη» αμοιβή της εργασίας.

Επίσης ο Γ. Π. αποκάλυψε ότι κάποτε η επίτροπος Ντ. Χούμπνεκ τού είχε πει ότι «σύντομα θα φτάσει να ζει το 50% του πληθυσμού της Γης πάνω σε χτισμένες πόλεις». Πώς μπορεί ένας thinker να κάνει, σε 4 λέξεις, 2 λάθη; Οι άνθρωποι δεν ζουν «πάνω» σε πόλεις, σαν επιβάτες Ζέπελιν ή δορυφόρων, αλλά «σε» πόλεις, που δεν διακρίνονται σε «χτισμένες» ή «άχτιστες». Οσο για το ότι πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι σήμερα αστικός και όχι αγροτικός, αυτό είναι εδώ και χρόνια γνωστό από τις εκθέσεις του ΟΗΕ, δεν περιμέναμε την κυρία Χούμπνερ να μας το μάθει.

Λίγο έλειψε να μας πνίξει ο δημοσιονομικός «βρόγχος» (βλ. στο portal pasok.gr) είπε επίσης ο κ. Παπανδρέου, που προφανώς δεν έμαθε στο σχολείο ότι άλλο βρόγχος και άλλο βρόχος (και άλλο η βρόχα που πέφτει «στρέιτ θρου»). Τι να κάνουμε, ο άνθρωπος είναι global thinker, έχουμε την απαίτηση να σκέφτεται και να μιλάει ελληνικά;

 
- δημοσιεύθηκε στο ΠΡΙΝ (19/12)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου