Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Νόμοι πιθανοί και… το ξυράφι του Όκκαμ

του Ηλία Κουτσούκου
Η παραλίγο θανατηφόρα επίθεση κατά του πολιτικού της Νουδου δεν είναι παρά η αρχή τέτοιων ενεργειών, καθότι ο Λύντσειος Νόμος, προσφέρει τη «λογική» της αυτοδικίας στους αδικημένους πολίτες.
Στη παρούσα φάση πιστεύω πως ο πρωθυπουργός θα πρέπει να προσλάβει δυο-τρεις συμβούλους ψυχίατρους, οι οποίοι και θα του αναλύουν με τη δέουσα επιστημονική λογική, τις μαζικές κοινωνικές ακραίες συμπεριφορές πριν αρχίσουμε να ονομάζουμε «όχλο» όλους αυτούς -και κάθε ηλικίας- τους αδικημένους, χτυπημένους, στραπατσαρισμένους, ταλαίπωρους, απελπισμένους, ισοπεδωμένους πολίτες αυτής της χώρας.
Ακόμα και η απλή ανάγνωση πολλών απ’ τους Νόμους του Μέρφυ, είναι χρήσιμη γιατί είναι καθηλωτική και αδιάψευστη πχ «όταν κάτι πάει στραβά, θα πηγαίνει στραβά» ή ίσως κι ο δικός μου Νόμος «όταν δεν κάνεις αυτό που πρέπει, θα σου κάνουν άλλοι αυτό που πρέπει».
Αντί λοιπόν ο πρωθυπουργός να ξεκινήσει όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές και να σπάσει τα αυγά όσων τα έχουν, προτίμησε να πάρει αυγά απ’ αυτούς που δεν έχουν καν κότες, πιστεύοντας -μεταφυσικά- πως οι απλοί εργαζόμενοι είναι ανυπεράσπιστα κοτοπουλάκια.
Δεν μπορεί κανείς να γράψει στ’ ακριβά χειροποίητα υποδήματά του τύπου john Lobb Vale, το αξίωμα της Λογικής του μοναχού Γουλιέλμου του Όκκαμ (14ος αιώνας), που λέει πως «η απλούστερη εξήγηση είναι η καλύτερη» κι ο συντομότερος δρόμος σε φέρνει πιο γρήγορα στο αποτέλεσμα που θέλεις.
Οι απλές ερωτήσεις δυστυχώς σ αυτόν τον περίπλοκο ομορφιάς κόσμο μας -εννοώ την Ελλάδα- ποτέ δεν είχαν απαντήσεις. Για παράδειγμα:
  • Πότε οι έχοντες πλήρωσαν ένα γερό λογαριασμό σ αυτό το Κράτος απ’ τη μεταπολίτευση και μετά;
  • Πότε τα στελέχη των κομμάτων Εξουσίας, τα οποία παραδέχθηκαν πως χρηματίστηκαν, μπήκαν μια μέρα φυλακή;
  • Πότε οι διαβόητοι φοροφυγάδες των οποίων τα ονόματα αναρτήθηκαν στα ΜΜΕ μπήκαν μια μέρα φυλακή;
  • Πότε μπήκαν μια μέρα φυλακή τα μέλη των Διοικήσεων των Ασφαλιστικών Ταμείων που τα καταβύθισαν; 
  • Πότε οι μεγαλοφειλέτες καναλάρχες πλήρωσαν ένα ευρουλάκι απ’ τα εκατομμύρια που χρωστούν;
  • Πότε υπουργοί που μοίρασαν φιλέτα πλήρωσαν ένα ψαρονέφρι βρε αδερφέ, στη Δικαιοσύνη;  
  • Πότε έκαναν αυτοκριτική, ο χαμογελαστός Παπαντωνίου, ο κιθαρίστας Αλογοσκούφης, ο λαλίστατος Παπαθανασίου, ο στρατηγός -τρομάρα του- Τσουκάτος, ο σύμβουλος του Αζερμπαϊτζάν Μαντέλης, ή ο ωραίος Μπρούμελ Τζοχατζόπουλος. 
Πότε, οέ;;;
Φοβάμαι πως οι κατέχοντες την Εξουσία, καθώς και αρκετοί χρυσοκάνθαροι των ΜΜΕ, δεν έχουν καταλάβει τίποτα απ’ τη δύναμη που κρύβει μέσα του, ένα απελπισμένο πλήθος ανθρώπων. Κι εδώ ο φιλόσοφος Μαρξ είναι κορυφαίος όταν τους λέει (στους απελπισμένους) ότι το μόνο που έχουν να χάσουν είναι οι αλυσίδες τους.
Αυτή την απλή λογική -όπως γνωρίζετε- δεν τη διδάσκουν στ’ ακριβά πανεπιστήμια των ΗΠΑ ή της γηραιάς Αλβιόνος, διότι η λογική αυτών των υπέροχων Ιδρυμάτων στηρίχθηκε στην «ιδρυματοποίηση» των λαών που οι σπουδαστές τους κλήθηκαν να κυβερνήσουν.
Λυπάμαι, αλλά έχουν να δουν πολλά τα μάτια μας εξαιτίας της ανόητης εμμονής, να μην δικαιώνουμε το περί δικαίου αίσθημα, του εαυτού μας και των γύρω μας. Στο τέλος οι πολίτες από μόνοι τους, θ’ ακολουθήσουν το Νόμο της απλής Λογικής, δηλαδή της λεπίδας του Όκκαμ…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου