Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Νεο δώρο στο κεφάλαιο: μείωση 25% στις ασφαλιστικές εισφορές ως το '13

σκίτσο του Soloup
από iskra

Χωρίς κανένα απολύτως φραγμό προχωρά η τροϊκανή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην υλοποίηση του ακραία νεοφιλελεύθερου σχεδίου της για τη διάλυση των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων.

Συγκεκριμένα, o αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης εξήγγειλε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 25% μέχρι το 2013, μιλώντας την Δευτέρα στο 2ο Συνέδριο Κοινωνικής Ασφάλισης του Economist! Επί της ουσίας δηλαδή, εξήγγειλε τον οικονομικό στραγγαλισμό των ασφαλιστικών Ταμείων, τα οποία λόγω της τεράστιας μείωσης των εισφορών κατά 25% και της επακόλουθης μείωσης των εσόδων τους – που επιτείνεται σήμερα εξαιτίας της εκτίναξης της ανεργίας και των ελαστικών σχέσεων εργασίας που «γεννούν» οι μνημονιακές πολιτικές-  θα οδηγηθούν με μαθηματική βεβαιότητα στην κατάρρευση.
 
Ο πρώην συνδικαλιστής κ. Κουτρουμάνης είπε ότι η μείωση θα ξεκινήσει σε ποσοστό 10% από τα μέσα του 2011 και θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση, επιχειρήσεις οι οποίες είναι συνεπείς στην καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών και έχουν ενταχθεί στο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου των επιχειρήσεων της εργασίας και της ασφάλισης που εγκαθιστά στο υπουργείο Εργασίας.

Η ένταξη των επιχειρήσεων στο σύστημα, το οποίο θα είναι διασυνδεδεμένο με το ΙΚΑ τον ΟΑΕΔ και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου του 2011, οπότε γίνεται υποχρεωτική η πληρωμή των εισφορών μέσω των τραπεζών.

Οι εργαζόμενοι θα εντάσσονται με την κάρτα εργασίας που θα βασίζεται στον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης. Η κάρτα αυτή θα χρησιμοποιείται και σαν κάρτα ελέγχου για την είσοδο και την έξοδο από τον χώρο εργασίας και με τον τρόπο αυτό θα ελέγχεται το ωράριο και κάθε εργασιακή μεταβολή.


Το σύστημα των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, θα ξεκινήσει από τις μεγάλες επιχειρήσεις, στην αρχή προαιρετικά ενώ στη συνέχεια θα γίνει υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις.


Η μείωση των εισφορών θα γίνει προοδευτικά και θα είναι ανάλογη της ένταξης των επιχειρήσεων στο σύστημα με στόχο να φθάσει το 25% ως το 2013, ενώ θα επιμεριστεί αναλογικά στις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων.


Το μέτρο περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεωρήσεων Εργασίας και τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας που θα παρουσιάσει αυτή την εβδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο, η υπουργός Εργασίας Λ.Κατσέλη. Το νομοσχέδιο εκτιμάται ότι θα έχει ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Όλα δείχνουν λοιπόν ότι η μνημονιακή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένη, μέσω του πετσοκόμματος των ασφαλιστικών εισφορών, να ρίξει την «χαριστική βολή» στη δημόσια ασφάλιση, προκειμένου από τη μια πλευρά να ενισχύσει με τρόπο χαριστικό τους εργοδότες και από την άλλη να κατεδαφίσει τη δημόσια ασφάλιση προς όφελος της ιδιωτικής.

 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με όσα ανέφερε σήμερα η Υπουργός Εργασίας για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ο Δημ. Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΝ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Εάν η κυρία Υπουργός πραγματοποιήσει την εξαγγελία της για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, μία τέτοια εξέλιξη, σε συνδυασμό με την απώλεια πόρων της κοινωνικής ασφάλισης από την ιλιγγιώδη αύξηση της ανεργίας, από την πρωτοφανή αύξηση της εισφοροδιαφυγής και από άλλες χαριστικές ρυθμίσεις προς τις επιχειρήσεις, θα βάλει δυναμίτη στα θεμέλια του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης της χώρας, θα το οδηγήσει σε οικονομική κατάρρευση, θα δώσει το πρόσχημα στην κυβέρνηση και στην τρόικα για νέες περικοπές και θα μετατρέψει όλες τις συντάξεις σε απλά φιλοδωρήματα.
Ο ΣΥΝ καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους να αντιδράσουν με δυναμικό τρόπο πριν η κυβέρνηση καταστρέψει παντελώς τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση και στείλει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, ως ομήρους και σκλάβους, στην ιδιωτική ασφάλιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου