Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Το κενό μπορεί να καλυφθεί από τα αριστερά

(πηγή)
από την Αυγή
 
Η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό αποκάλυψε τη χρεωκοπία του περιβόητου μονόδρομου και απέδειξε ότι υπάρχουν δυνατότητες εναλλακτικών δρόμων εξόδου από την κρίση προς όφελος των πολιτών και όχι των πιστωτών.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, το δημόσιο χρέος, για το οποίο υποτίθεται ότι επιβάλλονται τα αντικοινωνικά μέτρα, θα εκτιναχθεί. Η περιβόητη υποτίμηση τιμών έχει παραχωρήσει τη θέση της στην ξέφρενη άνοδο του πληθωρισμού. Μόνο η υποτίμηση των μισθών προχωρεί, χωρίς μάλιστα να επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις για αύξηση των εξαγωγών.

Στη δημόσια συζήτηση, παρά τη σφοδρή αντίθεση της κυβέρνησης, τίθεται επιτακτικά το αίτημα της αναδιαπραγμάτευσης του δημόσιου χρέους, με πρώτο βήμα να ανοιχτούν οι λογαριασμοί για να διαπιστωθεί πόσα από τα δάνεια είναι επαχθή. Και να αναζητηθεί η ευρωπαϊκή διαδικασία αλληλεγγύης και όχι τιμωρίας, όπως προωθεί η Μέρκελ. Ο πρωθυπουργός δεν υιοθετεί την πρόταση για ευρωομόλογο, όπως την προτείνουν κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως ο Τρεμόντι. Ο κ. Παπανδρέου μουρμουράει διάφορα ασαφή για εσωτερική κατανάλωση.

Μαζί με τον στόχο της αναδιαπραγμάτευσης του χρέους, τίθεται ο αναγκαίος ριζικός ανακαθορισμός της ανάπτυξης. Το μοντέλο που επέβαλαν οι δικομματικές κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης, το τραπεζοκεντρικό και υπερχρεωμένο, έχει οδηγηθεί σε χρεωκοπία. Είναι ώρα για αποφάσεις έξω από το πλαίσιο των πολιτικών που οδήγησαν στην κρίση. Είναι ώρα για σύγκρουση -και όχι για μπόνους- με τις δυνάμεις της φοροδιαφυγής και της σκανδαλώδους φοροαπαλλαγής. Με μοχλό το Δημόσιο να γίνουν επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς, με προτεραιότητα την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, με στόχο τη διαμόρφωση νέου κοινωνικού συμβολαίου, με την επικαιροποίηση μέτρων κοινωνικής δικαιοσύνης, που καθιστούν επίκαιρο το σοσιαλιστικό πρόταγμα.

Μια τέτοια προοπτική θέτει επιτακτικά το ζήτημα της σταδιακής αλλαγής του συσχετισμού των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Το κενό πολιτικής εκπροσώπησης αποδεικνύει ότι υπάρχει πολιτικό πρόβλημα. Αυτή την αλήθεια συνοψίζει η πολιτική προτροπή του Αλέξη Τσίπρα χθες στη Βουλή για τη συγκρότηση μετώπου αμφισβήτησης του Μνημονίου από τα αριστερά, όπου, όπως χαρακτηριστικά είπε, θα συμμετάσχουν και τμήματα του ΠΑΣΟΚ. Η πίεση της κοινωνίας ήταν αισθητή στις ομιλίες κυβερνητικών βουλευτών, που αναγκάστηκαν να δηλώσουν ότι ψηφίζουν τον προϋπολογισμό από κομματική πειθαρχία, αν και διαπιστώνουν ότι οδηγεί σε αδιέξοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου