Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Πατρίς και blitzkrieg

σκίτσο Carlos Latuff από το Δρόμο της Αριστεράς
του Θανάση Καρτερού
από την Αυγή
 
Το μισθολογικό κόστος στη μητρική εταιρεία είναι 20%, στον ΟΤΕ είναι 37%. Όπερ έδει δείξαι για τον κύριο Γκουίντο Κέρκοφ της Deutsche Telekom: Πρέπει ή να κοπούν οι μισθοί ή να γίνουν απολύσεις στον ΟΤΕ, όπως δήλωσε στη γερμανική έκδοση των "Financial Times" - στην ίδια που χαρακτήρισε τον Γιώργο Παπανδρέου «ο άνθρωπός μας στην Αθήνα», αν θυμάστε.

Και γιατί, παρακαλώ, να κοπούν μισθοί ή κεφάλια; Για να πέσει το ποσοστό του μισθολογικού κόστους στα επίπεδα της μητρικής, σου λέει. Για να ανέβει το ποσοστό κέρδους στον ΟΤΕ, εννοεί. Γιατί ο ΟΤΕ ήταν και είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση. Με τεράστιες δυνατότητες να αυξήσει τα κέρδη του ακόμα κι αν αυξήσει, αντί να μειώσει, τους μισθούς. Αυτό όμως δεν μας το λένε οι Κέρκοφ ούτε ο άνθρωπός τους στην Αθήνα.

Όπως δεν μας λένε και πόσα ακριβώς παίρνει ο Γερμανός εργαζόμενος σε σχέση με τον αντίστοιχο Έλληνα. Ή γιατί αγόρασαν τον ΟΤΕ με τόσο μεγάλο για τα γερμανικά μέτρα ποσοστό μισθολογικού κόστους, αφού δεν τους συνέφερε. Και, το κυριότερο, δεν μας λένε γιατί αυτή τη στιγμή που στην Ελλάδα όλα τα σκιάζει η φοβέρα και τα πλακώνει το Μνημόνιο, βγήκαν κι αυτοί να οργανώσουν το blitzkrieg κατά των εργαζομένων στον ΟΤΕ.

Δεν είναι προφανές; Ο Παπακωνσταντίνου στέλνει την περασμένη εβδομάδα επιστολή στις διοικήσεις των εισηγμένων ΔΕΚΟ και ζητάει να εναρμονιστούν με τις υπόλοιπες στη μισθολογική πολιτική. Να κόψουν δηλαδή μέχρι 25% στους μισθούς, έστω κι αν το Δημόσιο έχει μειοψηφικό πακέτο σ’ αυτές -όπως στον ΟΤΕ. Κορόιδο είναι ο Γερμανός να καθίσει με σταυρωμένα χέρια όταν η ίδια η ελληνική κυβέρνηση τον καλεί να μειώσει τους ελληνικούς μισθούς για να αυξήσει τα γερμανικά κέρδη; Ή ψάχνουμε για αγίους στον άγριο καπιταλισμό του Μνημονίου;

Τι θα κερδίσει από τη μείωση αυτή η πατρίς που επικαλείται ο Παπανδρέου; Ό,τι κόψουν από τους Έλληνες εργαζόμενους θα πάνε στους Γερμανούς καπιταλιστές. Ό,τι χάσει η ελληνική αγορά θα το κερδίσει η γερμανική. Ό,τι βαθύνει την ύφεση στην Ελλάδα θα αυξήσει την ανάπτυξη στη Γερμανία. Γιατί τους έπιασε λοιπόν τους δικούς μας τέτοιος πόνος; Οι έγκυροι "Financial Times" πάντως απαντούν: Γιατί είναι «οι άνθρωποί τους» στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου