Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Η διάλυση των ΔΕΚΟ υποβαθμίζει τις υπηρεσίες

(πηγή)
από την Αυγή

Σήμερα αρχίζει στη Βουλή η συζήτηση - εξπρές για το εργασιακό νομοσχέδιο, που θερίζει τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα, ενώ αποδιαρθρώνει και τις ΔΕΚΟ.

Στην κατευθυνόμενη προπαγάνδα των ημερών εμφανίζονται οι μισθοί των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ ως η αιτία των ελλειμμάτων. Δημοσιοποιούνται επιλεκτικά μισθοί που αφορούν τα εκάστοτε κυβερνητικά γκόλντεν μπόις ή μικρές κατηγορίες ευνοουμένων από το δικομματικό πελατειακό κράτος. Τώρα ισοπεδώνονται όλοι οι εργαζόμενοι, ενοχοποιούνται για μισθούς που δεν απέχουν από τον μέσο όρο των μισθών στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα.

Οι μισθοί έχουν δοθεί με νόμιμες διαδικασίες, πολλοί μάλιστα είναι αποτέλεσμα συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ακόμη κι αν το ύψος τους συντελεί στη δημιουργία ενός μέρους των ελλειμμάτων, δεν ακούμε τίποτε για το πάρτι με τις προμήθειες, που αποτελεί το μενού της διαφθοράς στις ΔΕΚΟ και τα δημόσια έργα. Ούτε ακούμε κάτι για την παραίτηση του κράτους από την υποχρέωσή του να χρηματοδοτεί δημόσιες επιχειρήσεις που παράγουν κοινωφελή αγαθά, με αποτέλεσμα αυτές να βυθίζονται στον τραπεζικό δανεισμό.

Η διάλυση των μισθών και των εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ δεν οδηγεί σε βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αντιθέτως, το συλλογικό αγαθό π.χ. της μετακίνησης υποβαθμίζεται και ακριβαίνει για τους χρήστες. Η κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ μετατρέπει τα δημόσια αγαθά σε εμπόρευμα.

Από προχθές ανακινείται θέμα μισθολογικών προσαρμογών για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, κυρίως τη ΔΕΗ και τον ΟΠΑΠ. Ενέργεια και τζόγος αποτελούν τις πιο χρυσοτόκες επενδύσεις της διανυόμενης περιόδου. Η μισθολογική υποβάθμιση των εργαζομένων στις εταιρείες αυτές θα οδηγήσει στη μετανάστευσή τους προς τις ανταγωνίστριες εταιρείες. Θα απογυμνωθούν οι κερδοφόρες ΔΕΚΟ από στελέχη που εκπαίδευσαν επί χρόνια και θα στελεχωθούν με αυτά οι εταιρείες που θα ιδρυθούν στους ίδιους κλάδους. Τα ίδια είχαν συμβεί με τη βαθμιαία ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, όταν έμπειρα και καταρτισμένα στελέχη πήγαν στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Η ρητορική, λοιπόν, για περικοπές και πλαφόν σε νευραλγικές ΔΕΚΟ αντιβαίνει προς το δημόσιο συμφέρον και αποτελεί κίνηση έμμεσης πριμοδότησης των υπό ίδρυση ιδιωτικών επιχειρήσεων. Πρόκειται για πολιτική αθέμιτου ανταγωνισμού από το κράτος εις βάρος των δημοσίων επιχειρήσεων και προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου