Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

H κατοχική κυβέρνηση Παπανδρέου ενισχύει τα λαμόγια της αγοράς

σκίτσο Χρήστου Τολιάδη από το Έθνος
του Στάθη Τραχανατζή
από την Αυγή

Μέσα σε 24 ώρες η κατοχική κυβέρνηση Παπανδρέου, πριν από λίγες εβδομάδες στη Βουλή, κατήργησε το εργατικό δίκαιο. Νομιμοποίησε αναδρομικά όλες τις εργασιακές εργοδοτικές αυθαιρεσίες και θωράκισε τους εργοδότες για όλες τις μελλοντικές εργασιακές και ασφαλιστικές παραβιάσεις τους.

Αντίθετα, το σχέδιο νόμου περί της αναμόρφωσης των ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεωρήσεων Εργασίας) ήταν εδώ και 13 μήνες(!) στο συρτάρι του εκάστοτε υπουργού Εργασίας. Τυχαίο; Δεν νομίζω. Δεν έχουμε βέβαια αυταπάτες ακόμα και γι' αυτό το νομοσχέδιο. Αλλά η καθυστέρηση 13 μηνών... κάτι δηλώνει για τις θέσεις και τις προθέσεις της κυβέρνησης.


Επί χρόνια και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ αλλά και αυτές της Νέας Δημοκρατίας διόρισαν με τα γνωστά «αντικειμενικά» κριτήρια χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους.

Οι υπηρεσίες, όμως που είχαν πάντα έλλειψη προσωπικού ήταν αυτές των Επιθεωρήσεων Εργασίας. Και αυτό δεν είναι θέμα τύχης. Είναι συνειδητή επιλογή των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Τότε ήταν οι εποχές που έπρεπε η Ελλάδα να «τονώσει»... την ανταγωνιστικότητά της. Και η Ελλάδα, μέσα από αυτές τις πολιτικές που εφαρμόσθηκαν επί δύο δεκαετίες, έφτασε λίγο πριν την οικονομική χρεωκοπία. Ήταν πολιτικές που μείωναν τα εργασιακά, ασφαλιστικά, δημοκρατικά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων. 

Σήμερα η κυβέρνηση μας μιλάει για την πατρίδα (!) που κινδυνεύει. Γι' αυτήν πατρίδα είναι οι τράπεζες και τα κέρδη των τραπεζιτών. Είναι τα ιερά και τα όσια κέρδη της εργοδοσίας, των διάφορων λαμόγιων που κατασπατάλησαν ελληνικές και ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, που ρήμαξαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τα ταμεία της εφορίας, που απόλυσαν κατά χιλιάδες εργαζόμενους για να αυξήσουν ακόμα περισσότερο την κερδοφορία τους. Αυτά τα λαμόγια ενισχύει σήμερα η κατοχική κυβέρνηση Παπανδρέου.

«Ο εργασιακός Μεσαίωνας είναι εδώ από χρόνια» δηλώνει με νόημα ο κ. Παπανδρέου. Δεν μας λέει όμως ποιος κυβερνούσε τόσα χρόνια. Ήταν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού εδώ και δεκαετίες που: 
  • Α) Άφησαν με ελλείψεις προσωπικού τις Επιθεωρήσεις Εργασίας. 
  • Β) Δεν εξόπλισαν με ουσιαστικές αρμοδιότητες τις Επιθεωρήσεις Εργασίας. 
  • Γ) Δεν έλεγχαν ούτε τιμωρούσαν ορισμένους από τους επιθεωρητές εργασίας που λειτούργησαν στην ουσία σαν νομικοί σύμβουλοι των εργοδοτών. 
Το τελευταίο εργατικό ατύχημα ενός εργαζόμενου ανασφάλιστου, χωρίς μέτρα προστασίας, μέσα στον «οίκο» της Εργασίας, μέσα δηλαδή στο υπουργείο Εργασίας, το οποίο υποτίθεται ότι πρέπει να ελέγχει τις επιχειρήσεις για παραβιάσεις, είναι το πιο αποκαλυπτικό παράδειγμα για την ευθύνη της κυβέρνησης, την επικινδυνότητά της για τα εργασιακά, ασφαλιστικά, δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και για τις ίδιες τις ζωές των εργαζομένων. Είναι επικίνδυνοι. 

Δεν ξέρω αν το ελικόπτερο ή το κανό είναι το καλύτερο μεταφορικό μέσο για να διαφύγουν από την εξουσία. Πρέπει όμως να φύγουν γρήγορα. Με τους ενωτικούς μας αγώνες σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, σε όλη τη χώρα, να τους «βοηθήσουμε». Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε για την επίτευξη αυτού του στόχου.



- Ο Στάθης Τραχανατζής είναι αντιπρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου