Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Γειά σου ρε Βάσω με τα ωραία σου!

Ρώτησε χθες η Βάσω Παπανδρέου τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν: 

"Εσείς που έχετε τεράστια εμπειρία, δεν γνωρίζατε ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει; Ότι είναι αδύνατον να ανταποκριθούμε στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών μας; Θεωρείτε ότι επιμήκυνση της αποπληρωμής των 100δις που ελπίζω ότι θα γίνει, αρκεί;" 

Μπράβο ρε Βάσω! Τον στρίμωξες τον ΔΝΤάριο! Γιατί με την διατύπωση της ερώτησής σου ("Εσείς που έχετε τεράστια εμπειρία") αφήνεις να εννοηθεί ξεκάθαρα πως γνώριζε. Και άρα σκόπιμα μας δάνεισαν ξέροντας πως εμείς είναι αδύνατον να ξεπληρώσουμε... που σημαίνει... με βάση τα όσα υπάρχουν στην δανειακή σύμβαση... Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ... ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ... ακόμα -ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΥΤΟ- και τα λεγόμενα "ακατάσχετα", δηλαδή τα περιουσιακά στοιχεία των κρατών που κανείς δεν έχει δικαίωμα να τα ακουμπήσει... εκτός από της Ελλάδας αφού "η Ελλάδα παραιτείται από κάθε ασυλία που έχει η ίδια ή τα περιουσιακά της στοιχεία λόγω εθνικής κυριαρχίας"... και στα ακατάσχετα είναι και ο ορυκτός πλούτος της χώρας, αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία, αιγιαλοί, ενεργειακά αποθέματα... τα πάντα

Μπράβο ρε Βάσω! Τον ξεσκέπασες τον απατεώνα! Έδειξες πως, αφού "με την μεγάλη του εμπειρία", ήξερε πως "είναι αδύνατον να ανταποκριθούμε στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών μας", στόχος του ΔΝΤ και της τρόικας γενικώς ήταν το γενικό ξεπούλημα της χώρας, η κατάργηση με δυο λόγια της χώρας! 

Υποκλίνομαι Βάσω μου στα σοσιαλιστικά σου ανακλαστικά! Και στο θάρρος σου! Και στην παλικαριά σου! Και σ' όλα σου τα άλλα... 

Τώρα μόνο Βάσω μου, να σου κάνω μια ερωτησούλα κι εγώ ο τίποτις το σημαντικό, αν μου επιτρέπεις. 

ΕΣΥ και ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ σου και το ΠΑΣΟΚ, Βάσω μου,  
"δεν γνωρίζατε ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει; Ότι είναι αδύνατον να ανταποκριθούμε στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών μας; "   

Ρωτάω Βάσω μου, γιατί αν το γνωρίζατε, και υποθηκεύσατε τη χώρα, είσαστε εθνικοί μειοδότες, Βάσω μου! Δεν το λέω εγώ Βάσω μου! Τα ρημάδια τα λεξικά το λένε: 

Λεξικό της κοινής νεοελληνικής (Ίδρυμα Τριανταφυλλίδη):
Εθνική μειοδοσία:παροχή ευεργετημάτων σε ξένους εις βάρος των εθνικών συμφερόντων.
Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας (Μπαμπινιώτη): 
Εθνική μειοδοσία: η προδοσία εις βάρος της πατρίδας, που εκδηλώνεται με αδικαιολόγητη υποχωρητικότητα προς ζημίαν των εθνικών συμφερόντων κατά την άσκηση της πολιτικής εξουσίας
Μείζον Ελληνικό Λεξικό (Τεγόπουλου, Φυτράκη):
Eθνική μειοδοσία: η προδοσία της πατρίδας, βλάβη ασυγχώρητη των εθνικών συμφερόντων κατά την άσκηση μιας πολιτικής
 
Κι αν δεν το γνωρίζατε, είστε ανίκανοι και επικίνδυνοι για τη χώρα τυχοδιώκτες Βάσω μου! Γιατί όχι μόνο δεν γνωρίζατε τι υπογράφετε (!!!) Βάσω μου, αλλά κι όταν μάθατε (πότε αλήθεια; όταν είδατε μήπως την Ιρλανδική κυβέρνηση να διαπραγματεύεται δηλαδή να κάνει αυτό που δεν κάνατε εσείς; ), όταν λοιπόν μάθατε το έγκλημα που κάνατε, συνεχίσατε τη μούγκα και τη στήριξη στη κυβέρνηση που υποθήκευσε τη χώρα! Και αντί Βάσω μου να πεις, συγγνώμη Έλληνες, έκανα ένα εγκληματικό λάθος, δεν ήξερα, δεν μπόρεσα να μάθω εγκαίρως το τι ψήφισα, παραιτούμαι, πάω σπίτι μου, πάω στα τσακίδια, ή διαχωρίζω τη θέση μου από αυτή την κυβέρνηση, αντί λοιπόν να φερθείς έστω τώρα σαν εκπρόσωπος του έθνους, πουλάς αριστερό προφίλ του ΠΑΣΟΚ, Βάσω μου, πιστεύοντας πως στη διάδοχη κατάσταση του ΓΑΠ θα έχεις ρόλο... 

Βασούλα, καλά το πας, συνέχισε... Υπάρχουν μύριοι που βοσκάνε κουτόχορτο... 

- Αν όμως ο κυρ-Μέντιος...


Νίκος Ξυλούρης - Η μπαλάντα του κυρ-Μέντιου
ποίημα Κώστα Βάρναλη
σε μουσική Λουκά Θάνου



.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.




Τα παρακάτω είναι απόσπασμα από άρθρο του Νότη Μαριά, αναπληρωτή καθηγητή Θεσμών της Ε.Ε., Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κρήτης (marias@econ.soc.uoc) στην Αυγή(27/6/10).


Εφαρμοστέο το αγγλικό δίκαιο

Αν και κανένας από τους δανειστές δεν εφαρμόζει το αγγλικό δίκαιο, η σύμβαση επιβάλλει ως εφαρμοστέο δίκαιο το αγγλικό, διότι είναι ιδιαίτερα σκληρό έναντι του οφειλέτη και υπερασπίζεται κυρίως τα δικαιώματα του δανειστή, ενώ προσφέρει λιγότερη προστασία αναφορικά με τα ζήτημα της κρατικής ασυλίας δικαιοδοσίας και της κρατικής ασυλίας εκτέλεσης που θα αναλύσουμε παρακάτω.

Εκχώρηση χρέους

Οι δανειστές μπορούν να εκχωρήσουν ή να μεταβιβάσουν με κάθε άλλο τρόπο οποιαδήποτε από τα δικαιώματά τους υπό την προϋπόθεση προηγούμενης γραπτής συναίνεσης όλων των δανειστών. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιτάξει αντιρρήσεις στο ζήτημα αυτό. Επίσης κατ' εξαίρεση ένας δανειστής έχει δικαίωμα μονομερώς να εκχωρήσει ή και να μεταβιβάσει είτε μέρος των δικαιωμάτων του στο πλαίσιο ανακατανομής των συμμετοχών των δανειστών είτε οποιοδήποτε από τα δικαιώματά του στο κράτος - μέλος που είναι ο εγγυητής του.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι υπό όρους είναι δυνατό το ελληνικό χρέος δυνάμει της εν λόγω σύμβασης να εκχωρηθεί ή να «πουληθεί» στην Τουρκία ή σε άλλες «ενδιαφερόμενες» χώρες.

Αντίθετα η Ελλάδα δεν μπορεί να εκχωρήσει ή να μεταβιβάσει τα δικαιώματά της χωρίς τη συναίνεση των δανειστών της. Αυτό σημαίνει ότι θεωρητικά η Κίνα ή άλλη χώρα δεν μπορεί να «αγοράσει» έναντι ανταλλαγμάτων το εν λόγω ελληνικό χρέος.

Καταγγελία συμβάσεως

Σύμφωνα με το άρθρο 8, οι δανειστές μπορούν να καταγγείλουν τη σύμβαση και να απαιτήσουν το ανεξόφλητο κεφάλαιο των δανείων ως άμεσα απαιτητό και πληρωτέο μαζί με τους δεδουλευμένους τόκους.

Λόγοι καταγγελίας είναι:
1. Αδυναμία εκ μέρους της Ελλάδας καταβολής οποιουδήποτε ποσού σε κάποιον από τους ως άνω δανειστές.
2. Αδυναμία τήρησης των υποχρεώσεων που απορρέουν από το Μνημόνιο. Δηλαδή σε περίπτωση μη εφαρμογής των διαφόρων αντιασφαλιστικών και αντιεργασιακών νόμων.
3. Για οποιεσδήποτε παράνομες ή παραπλανητικές ενέργειες των ελληνικών αρχών.
4. Όταν η Ελλάδα δεν εξοφλήσει εμπρόθεσμα τις οφειλές της προς το ΔΝΤ!!!
5. Εάν η δανειακή σύμβαση κριθεί παράνομη και άκυρη από το Δικαστήριο της Ε.Ε.!!!
6. Εάν η Ελλάδα προχωρήσει σε αναστολή πληρωμών.

Παραίτηση από δικαίωμα ασυλίας λόγω εθνικής κυριαρχίας


Σύμφωνα με το άρθρο 14.5 της σύμβασης και το σημείο 10 του υποδείγματος της νομικής γνωμοδότησης, η Ελλάδα παραιτείται από κάθε ασυλία που έχει η ίδια ή τα περιουσιακά της στοιχεία λόγω εθνικής κυριαρχίας ή διαφορετικά λόγω της δικαιοδοσίας, κατάσχεσης -συντηρητικής ή αναγκαστικής- ή αναγκαστικής εκτέλεσης σε σχέση με οποιαδήποτε ενέργεια ή διαδικασία σχετικά με τη σύμβαση. Αυτό σημαίνει ότι παραιτείται από την ασυλία δικαιοδοσίας και από την ασυλία εκτέλεσης.

Ασυλία δικαιοδοσίας

Ασυλία δικαιοδοσίας σημαίνει ότι εν όψει του διεθνούς εθίμου που έχει δημιουργηθεί και για την προστασία της αρχής της κυριαρχικής ισότητας των κρατών κανένα κράτος δεν μπορεί να εναχθεί παρά μόνο ενώπιον των δικών του δικαστηρίων, εξαιρουμένων ορισμένων περιπτώσεων.

Έτσι η Ελλάδα μπορεί να εναχθεί από τη γερμανική τράπεζα KfW ενώπιον δικαστηρίων άλλου κράτους - μέλους και κατά προτίμηση της Βρετανίας ή της Γερμανίας, ενώ σε περίπτωση εκχώρησης του χρέους σε τρίτους ή σε περίπτωση τιτλοποίησής του και μεταβίβασής του σε τρίτους, η άρση της δικαιοδοτικής ασυλίας της Ελλάδας σημαίνει ότι η χώρα μπορεί να ενάγεται πλέον νομίμως ενώπιον κάθε αλλοδαπού δικαστηρίου!

Ασυλία εκτέλεσης

Ασυλία εκτέλεσης σημαίνει απαγόρευση αναγκαστικής εκτέλεσης (κατάσχεση, πληστειριασμός κ.λπ.) κατά της δημόσιας περιουσίας ενός κράτους, δηλαδή εκείνων των περιουσιακών στοιχείων τα οποία εξυπηρετούν δημόσιους σκοπούς. Ήδη με βάση το δημόσιο διεθνές δίκαιο αλλά και το ελληνικό δίκαιο επιτρέπεται η αναγκαστική εκτέλεση για χρηματικές απαιτήσεις κατά της ιδιωτικής περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου. Πρέπει όμως να επισημανθεί ότι στην περίπτωση αυτή επιτρέπεται η αναγκαστική κατάσχεση μόνο όσων περιουσιακών στοιχείων του κράτους επιτρέπεται αντίστοιχα και η μεταβίβαση κατά τους κανόνες του ουσιαστικού δικαίου.

Έτσι δεν επιτρέπεται σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο η κατάσχεση πραγμάτων εκτός συναλλαγής στα οποία περιλαμβάνονται κοινά σε όλους πράγματα (π.χ. θάλασσα), κοινόχρηστα πράγματα (π.χ. νερά με αέναη ροή, πλατείες, μεγάλες λίμνες) και πράγματα που εξυπηρετούν δημόσιους σκοπούς όπως αεροδρόμια, νοσοκομεία κ.λπ.

Το γεγονός όμως ότι στη δανειακή σύμβαση εφαρμόζεται το αγγλικό δίκαιο σε συνδυασμό με την ελληνική παραίτηση από την ασυλία εκτέλεσης μπορεί να οδηγήσει σε αναγκαστική εκποίηση δημόσιας περιουσίας ανυπολόγιστης αξίας.

Επομένως όταν τα γερμανικά ταμπλόιντ έγραφαν ότι πρέπει να πουλήσουμε την Ακρόπολη ή την Κέρκυρα ή άλλα νησιά προκειμένου να ξεπληρώσουμε τα δάνειά μας δεν απείχαν πολύ από τη σκληρή πραγματικότητα που μας περιμένει σε περίπτωση καταγγελίας εκ μέρους των δανειστών της αποικιοκρατικής αυτής δανειακής σύμβασης.

1 σχόλιο: