Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Τί ωραίο πλιάτσικο!

σκίτσο του Στάθη από την Ελευθεροτυπία
από την Αυγή

Για όσους διατηρούσαν αμφιβολίες σχετικά με το σχέδιο εκποίησης επιχειρήσεων και ακινήτων του Δημοσίου και τη στάση της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το ξεκαθάρισε χθες πλήρως: «Τα 50 δισ. ευρώ είναι δική μας απόφαση να τα βάλουμε ως στόχο. Έναν στόχο ο οποίος είναι ενδεικτικός».

Δεν είναι βέβαια «δική τους απόφαση», αλλά, όπως φαίνεται, τα οικονομικά κέντρα με τα οποία συνδέονται δεν έχουν κανέναν πρόβλημα και για τον ίδιο λόγο συμφωνούν η Ν.Δ. και η Μπακογιάννη. Το ελληνικό κεφάλαιο είναι μέσα με τα χίλια.

Η απόφαση, πάντως, είναι πάγια διαδικασία του ΔΝΤ και την είδαμε και από τον Μένεμ στην Αργεντινή. Για τους εντολείς του ΔΝΤ είναι τρόπος να πάρουν τα λεφτά τους, για τους δικούς μας σοσιαλιστές της κυβέρνησης είναι θέμα ιδεολογικό, αν κρίνουμε από την παρρησία του κ. Πεταλωτή. Είναι ενδεικτικός ο στόχος των 50 δισ.; Προφανώς, συν πλην -40 δισ. Είναι, πάντως, το μέτρο της αποτυχίας του Μνημονίου ή της επιτυχίας του να θέτει τη χώρα προ τέτοιων εκβιασμών.

Η όλη υπόθεση όμως έχει ένα στοιχείο ηθελημένης υπερβολής. Φαίνεται από το στυλ και από τις κυριακάτικες συνεντεύξεις στον Τύπο των εκπροσώπων της τρόικας, που δείχνουν ότι δεν παρασύρθηκαν σε μία συνέντευξη Τύπου. Είναι έμπειροι. Σκοπός ήταν να περάσουν ένα κλίμα, μερικά μηνύματα, εκ των οποίων ένα βασικό είναι «πουλήστε παραλίες για παραθεριστικές κατοικίες».

Άλλωστε είναι δύσκολο ακόμα και για τη σημερινή κυβέρνηση να σκοτώσει τη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ ή τον ΟΠΑΠ λιγότερο από την αποτίμηση του Αστέρα Τρίπολης. Είμεθα χώρα μικροϊδιοκτητών και ξέρουμε ότι δεν πουλάς το γωνιακό μαγαζί που σου δίνει να φας.

Και επειδή η «αξιοποίηση» ή εκποίηση είναι μεσοπρόθεσμη ανησυχία, η προσοχή μας θα πρέπει να στραφεί στις Βρυξέλλες και τι λέει εκεί ο Παπανδρέου και στο επικείμενο κοινό υπουργικό συμβούλιο ΓΑΠ - Νετανιάχου...

Γ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου