Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Η τρύπα του Μνημονίου

σκίτσο του Γιάννη Ιωάννου
από την Αυγή

Η επίσημη ανεργία εκτινάχθηκε τον Νοέμβριο στο 13,9%, τα δημόσια έσοδα έπεσαν τον Ιανουάριο κατά 1 δισ. ευρώ, ο πληθωρισμός εκτοξεύθηκε στο 5,2% και το δημόσιο χρέος ξέφυγε. Καμιά από τις προβλέψεις του Μνημονίου δεν επιβεβαιώνεται, με μοναδική εξαίρεση ίσως τον εφιάλτη της ανεργίας. Τα στοιχεία προσγειώνουν ανώμαλα την κυβέρνηση, που προσδοκά σε αλλαγή του πολιτικού κλίματος με εισαγόμενη αισιοδοξία ελέω επιμήκυνσης του Μνημονίου.

Η ίδια η επιμήκυνση σημαίνει παραδοχή της χρεωκοπίας του Μνημονίου, καθώς εγκαταλείπεται ο βασικός στόχος, να επιστρέψει η Ελλάδα για δανεισμό στις αγορές το 2012. Η επιμήκυνση κλειδώνει τη χώρα στον υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης.

Η τρόικα αιτιάται για τις καθυστερήσεις την ανικανότητα των υπουργών. Για άλλη μια φορά αναβλήθηκε η συνέντευξη Τύπου των τροϊκανών. Είναι, άραγε, επικοινωνιακό παιχνίδι, ώστε να φαίνεται ότι η κυβέρνηση... διαπραγματεύεται; Ό,τι κι αν συμβαίνει, το Μνημόνιο είναι ήδη κουρελόχαρτο. Όσοι επιμένουν στην πιστή τήρησή του δεν είναι ειλικρινείς, όταν οι ίδιοι επιβάλλουν επιμήκυνση και ζητούν νέο Μνημόνιο για το 2012-2015.

Οι ελληνικές αλλά και οι ευρωπαϊκές εξελίξεις δεν επιβεβαιώνουν το δόγμα της τρόικας, σύμφωνα με το οποίο η ελληνική οικονομία θα πάει χειρότερα, πριν πάει καλύτερα! Το ελληνικό αδιέξοδο και η ευρωπαϊκή αβεβαιότητα δεν προοιωνίζονται κάτι ελπιδοφόρο. Οι πιέσεις για νέο Μνημόνιο δεν προδιαθέτουν για έξοδο από την κρίση γρηγορότερα τουλάχιστον από μία δεκαετία.

Η χρεωκοπία του Μνημονίου θέτει στην ημερήσια διάταξη το πολιτικό πρόβλημα. Η ίδια η κυβέρνηση στήνει το δίλημμα “συναίνεση ή εκλογές”, φοβούμενη μήπως το φθινόπωρο, χωρίς συμμάχους, θα είναι σε χειρότερη θέση.

Φυγή προς τα εμπρός; Όποιος θέλει εκλογές να τις ζητήσει, είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θυμίζοντας τη γνωστή παροιμία “φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη”. Προφανώς αναζητείται συναίνεση για διαφυγή μέσω εκλογών, ώστε να μην επωμισθεί η κυβέρνηση το βάρος μιας, επί του παρόντος, μη αποδεκτής από τους πολίτες απόφασης για πρόωρες εκλογές. Η διαφυγή μπορεί να υπάρξει μέσα από την τρύπα του Μνημονίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου