Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Τι χρωστάμε επιτέλους

"Στην Κρήτη γιατί δεν έχει διόδια;"
Σωσίτριχος

του Κώστα Καναβούρη
από την Κυριακάτικη Αυγή


Στην Κερατέα η αστυνομία οργιάζει εις βάρος των πολιτών. Στον Προμαχώνα Σερρών ο αστυνομικός διευθυντής με χουντικό "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" απαγορεύει τις κινητοποιήσεις των αγροτών στο εθνικό οδικό δίκτυο της περιοχής. Στην Αθήνα "μέσ' το κέντρο" που έλεγε και το τραγούδι σε μουσική του αξέχαστου Μάνου Λοΐζου και στίχους του Φώντα Λάδη, δεν φυτρώνουν καινούργια δέντρα' αυτά τα απαγόρευσε ο απελθών δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης και όσο για τον καινούργιο και εκ των προτέρων παινεμένο, Γ. Καμίνη θα δούμε τι θα πράξει αφού ξεμπερδέψει από το ξεκόλλημα τσίχλας στις αθηναϊκές πλατείες και τα πεζοδρόμια (στα σοβαρά: πρόκειται για πρόβλημα. Σαν πολύ νωρίς όμως ο νέος δήμαρχος πήρε τη σφουγγαρίστρα ενώπιον των φωτογράφων, πράγμα που δεν προϊδεάζει για αλλαγή πολιτικής εν τη ουσία της). Αυτά ως προς τα δέντρα τα οποία δεν φυτρώνουν στο κέντρο της Αθήνας. 


Φυτρώνουν όμως όλο και περισσότεροι μπάτσοι σε βαθμό κατατρομοκράτησης


Επ' ευκαιρία: Θα ήταν ευχής έργο να ερωτηθεί ο πολιτικός αρχηγός των μπάτσων, πρώην σκυλοπνίχτης υπουργός του Σαμίνα και ακόμα πιο πρώην εξέχον στέλεχος της εντελώς πρώην γενιάς του Πολυτεχνείου, η οποία εξελίχθηκε σε παρέα που καταγλέντησε και καταγλεντάει την Ελλάδα μισθοδοτούμενη ποικιλοτρόπως είτε εξαργυρώνοντας τη συμμετοχή είτε (ακόμη χειρότερα και ακόμη ακριβότερα) παριστάνοντας τους μη πουλημένους, θα ήταν λοιπόν ευχής έργο ο πρώην πρόεδρος της αειμνήστου ΕΦΕΕ και νυν αρχηγός των μπάτσων που όλο και πιο αδίστακτα δέρνουν, αυτός ο Χ. Παπουτσής να ερωτηθεί πόσοι οπλοφόροι, ροπαλοφόροι, χειριστές χημικών, μάγκες φονικών δικύκλων, πόσοι με τα αυτόματα και τα υποπολυβόλα στα χέρια, πόσος τέλος πάντων στρατός κατοχής, όλοι αυτοί οι τα φαιά και τα χακί φορούντες, βρίσκονται κάθε μέρα στο κέντρο της Αθήνας επί ποδός πολέμου με το ένα δάχτυλο στη σκανδάλη και το άλλο χέρι στη λαβή του ρόπαλου, άνευ αποχρώντος λόγου και αιτίας


Να απαντήσει με στοιχεία, με αριθμούς και να μας εξηγήσει και τους λόγους για τους οποίους πληρώνουμε ως πολίτες έναν σκασμό λεφτά προκειμένου να απολαμβάνουμε το προνόμιο κάποιας υπερβατικής ασφάλειας, υπό την απειλή ξυλοδαρμού τουλάχιστον. Να ξέρουμε βρε αδερφέ: πόσο κοστίζει ο ξυλοδαρμός, πόσο κοστίζει η προληπτική σύλληψη, πόσο κοστίζει η ατιμώρητη χυδαία εξύβριση από το κάθε ένστολο ανώνυμο τσογλάνι, πόσο κοστίζει η προσαγωγή (της προληπτικής, επίσης, συμπεριλαμβανόμενης) στην ασφάλεια


Και προπαντός να μάθουμε πόσο κοστίζει το να σέρνονται σιδηροδέσμιοι στα δικαστήρια εκατοντάδες (για να μην πω -και το λέω- χιλιάδες) νέοι φορτωμένοι με εξόφθαλμα ψεύτικες κατηγορίες, τις οποίες πιστεύουν μόνο οι εκπρόσωποι της δικαστικής εξουσίας. Λες και είναι εντεταλμένοι να θεωρούν θέσφατο αμάχητο τη μαρτυρία του επαγγελματία δάρτη. 


Πρέπει να μάθουμε τι κοστίζουν όλα αυτά μην τυχόν και μας πούνε τζαμπατζήδες (γεια σου Ρέππα γίγαντα βελανιδοφάγε) στο τέλος που τα βάζουμε με τα παιδάκια των εξακοσίων ευρώ. Για φαντάσου: τόσο μόνο παίρνουνε τα ΚΔΟΑ (Κτηνώδης Δύναμη Ογκώδης Άγνοια) για να δέρνουν αδιακρίτως και ενίοτε (αρκετά συχνά "ενίοτε") να τραβάνε πιστόλια με γνωστά τοις πάσι αποτελέσματα. Να δώσουμε κάτι παραπάνω. Αρκεί να ξέρουμε. 


Γιατί εδώ πάνε να μας πούνε ότι τις τρώμε για ψιχία. Όχι κύριε, δεν θέλουμε χάρες. Πόσο κοστίζει η Κερατέα, πόσο κοστίζει ο Προμαχώνας, πόσο το κέντρο της Αθήνας, πες μας πόσο κοστίζουν οι εργολάβοι των εθνικών οδών, βάλε και ΦΠΑ και φέρε τον λογαριασμό. Α, ναι. Βάλε και πόσο κοστίζουμε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας όταν μας πηγαίνουν στα νοσοκομεία, τον έναν με σπασμένο κεφάλι, την άλλη με καρδιακή προσβολή, βάλε ασθενοφόρα, νοσηλευτές, υπερτιμημένα αναλώσιμα, τις γραβάτες του Α. Λοβέρδου, βάλτα όλα. Να ξέρουμε πόσο κοστίζουμε σε νόμισμα Παπανδρέου, σε νόμισμα Καραμανλή και των λοιπών της συνομοταξίας που "δεν συμμαζεύεται". Βάλε και τις πιέτες του Αβραμόπουλου, βάλε και τις ρακές του Σουφλιά κι ας πάει το παλιάμπελο.

Εμείς να ξέρουμε τι χρωστάμε θέλουμε, να μάθουμε και για ποιον λόγο ακριβώς. Κι ύστερα μας δέρνετε όσο θέλετε. 


Γιατί δεν μπορεί, κάποιο λάθος υπάρχει στον λογαριασμό κυρ Παπουτσή μου και πρέπει να μας το διευκρινίσεις: Δεν γίνεται να πληρώνω για να δέρνουνε στην Κερατέα και να καταστρέφει η αλητεία το "Θέατρο Τέχνης". Δεν γίνεται να με φτύνουνε τα κανίς της εξουσίας και οι εθνικοί μας κήνσορες για ό,τι συμβεί και να μην γαβγίσει έστω απαλά και αβροδίαιτα, έστω κλαουρίζοντας, ένα απ' αυτά τα οικόσιτα, για τη διακοπή μιας παράστασης στο "Θέατρο Τέχνης", ενώ ουρλιάζανε για τη διακοπή μιας παράστασης στη διάρκεια της εξέγερσης εκείνου του Δεκέμβρη. Άσε που μπορεί να δίνω ιδέα και να εξομοιώσουν τα παιδιά του Δεκέμβρη με τους χουλιγκάνους. 
Όλα να τα περιμένεις από ένα κανίς. Μεταφρασμένο μάλιστα. Στα γαλλικά κατά προτίμηση που είναι και πιο κομψό. Γι' αυτό σου λέω κυρ Πεταλωτή μου, εσύ που είσαι κόκερ και καταλαβαίνεις τη γλώσσα των κατοικίδιων: Πεσ' μας τι χρωστάμε, να φύγουμε. Άντε!

1 σχόλιο: