Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Ο Σημίτης, ο Τσίπρας κι ο... Παλαιοκώστας

(πηγή)
του Θανάση Καρτερού
από την Αυγή

Ήταν ο Σημίτης τρομοκράτης όταν έβαζε κάποτε βόμβες; Όχι βέβαια, θα απαντήσουν χωρίς δεύτερη σκέψη όσοι με αφορμή το “δεν πληρώνω - δεν πληρώνω», δηλώνουν ότι δεν είναι σε θέση να διακρίνουν τι ξεχωρίζει τον τρομοκράτη από τον μαχητικό πολίτη, τον τραμπούκο από τον ακτιβιστή. Τον Παλαιοκώστα από τον Τσίπρα! 

Και γιατί παρακαλώ δεν ήταν ο Σημίτης… Κάρλος; Η βόμβα είναι βόμβα και στο Λάγκλει ακόμα τον έχουν γραμμένο στα μαύρα κατάστιχα. Μα γιατί τότε είχαμε δικτατορία και η αντίσταση, ακόμα και αν έπαιρνε βίαιες μορφές, ήταν πολιτικά και ηθικά δικαιολογημένη. Ο σκοπός δηλαδή άγιαζε ακόμα και τις βομβιστικές επιθέσεις. 

Και ποιος το έκρινε αυτό; Μα η ηθική και δημοκρατική ευαισθησία του Σημίτη. Δεν έγινε δημοψήφισμα για την αυτοδικία της βόμβας. Αυτός και μια γενναία ομάδα όπως και άλλες γενναίες ομάδες θεώρησαν χρέος τους να αντισταθούν όπως μπορούσαν στην αδικία και στη βαρβαρότητα. Διακινδυνεύοντας πολλά, ακόμα και την πιθανότητα να κάνουν λάθος. Και μπράβο τους. 

Σωστά όλα αυτά, έτσι; Μια χαρά συνεπώς βρίσκεις αν θες τη διαφορά ανάμεσα στον ακτιβιστή και τον τρομοκράτη. Και απλώς είσαι βλάκας ή παριστάνεις τον βλάκα όταν τσουβαλιάζεις τον ανυπάκουο των διοδίων με τον τραμπούκο που σπάει θέατρα. [1, 2, 3, 4] Κι επειδή τάχα μου δεν βρίσκεις το κριτήριο που τους ξεχωρίζει φορτώνεις στην αριστερά ότι αποφασίζει και διατάζει τι είναι ηθικό και τι νόμιμο. 

Αλλά ας αφήσουμε τις βόμβες μη μας σκάσει και καμιά στα χέρια. Ήταν κοπανατζήδες οι Αμερικανοί που έσκιζαν τα χαρτιά της επιστράτευσης την εποχή του Βιετνάμ; Τζαμπατζήδες οι Ευρωπαίοι ακτιβιστές που καταλαμβάνουν σπίτια για να στεγάσουν αστέγους; Ζορμαπτζήδες τα μέλη της Greenpeace που παρεμποδίζουν κάθε τόσο την «ελεύθερη επιχειρηματική δράση»; Σαματατζήδες όσοι κλείνουν βάσεις, σταματούν τρένα, εμποδίζουν πλοία και ξηλώνουν συρματοπλέγματα; 

Από «αυτοδικίες» και κινήματα ανυπακοής του είδους δηλαδή, άλλο τίποτε στις δημοκρατικές χώρες. Είναι τόσο δύσκολο να τα ξεχωρίσεις από τη Σέχτα; Κι αν ως νομιμόφρων δεν συμφωνείς με λογικές ακτιβισμού κι ανυπακοής, καλά κάνεις. Αλλά πες το μας αδελφέ μου και μη μας πρήζεις ότι δεν βρίσκεις διαφορά ανάμεσα στον Τσίπρα και στον Παλαιοκώστα. Ψάξε καλύτερα: κάπου εκεί που έχασες τη δική σου διαφορά με τον Μπόμπολα και τον Ρέππα θα είναι…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου