Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Το Μνημόνιο αφήνει τα σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς.

(πηγή)
από iskra

Αδύνατη θα είναι η κάλυψη των κενών που θα εμφανιστούν το Σεπτέμβριο στα σχολεία από τη μείωση διορισμών και την αύξηση των συνταξιοδοτήσεων.

Η μείωση κατά 50% των μόνιμων διορισμών και κατά 70% των διορισμών αναπληρωτών σύμφωνα με το Μνημόνιο, θα δημιουργήσουν κενά στην εκπαίδευση που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αδυνατεί να καλύψει το υπουργείο Παιδείας.

Για την επερχόμενη σχολική χρονιά, όσον αφορά τους μόνιμους διορισμούς, το υπουργείο δήλωσε ότι θα διοριστούν περίπου 3.000 εκπαιδευτικοί -μισοί σε σχέση με πέρσι- ενώ άλλοι 3.000 θα προσληφθούν τη σχολική χρονιά 2011-12. Επίσης, φέτος αναμένεται να προσληφθούν περίπου 4.000 αναπληρωτές, δηλαδή περίπου 7.000 λιγότεροι από πέρσι.

Στη μεγάλη μείωση των διορισμών έρχεται να προστεθεί και η μεγάλη αύξηση των αποχωρήσεων από την υπηρεσία μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου. Οι δυσμενέστεροι όροι για συνταξιοδότηση αλλά και στον υπολογισμό των συντάξεων οδηγεί τους εκπαιδευτικούς σε μαζική φυγή με αποτέλεσμα ο αριθμός των αιτήσεων για συνταξιοδότηση να είναι μέχρι στιγμής διπλάσιος από την προηγούμενη χρονιά. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ότι ο αριθμός φέτος θα ξεπεράσει τις 11.000.

Ο συνδυασμός της μεγάλης μείωσης των διορισμών και του μεγάλου αριθμού των συνταξιοδοτήσεων θα επιφέρει δραματικές συνέπειες στη λειτουργία των σχολείων και στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης από τα δημόσια σχολεία.

Το υπουργείο Παιδείας πιστό στις εντολές της Τρόικα, προκειμένου να "αντιμετωπίσει" το πρόβλημα δεν διστάζει να προχωρήσει σε μέτρα που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας όπως η αύξηση του αριθμού των μαθητών κατά τμήμα, η συγχώνευση τμημάτων και η υποχρεωτική ανάθεση υπερωριών στους εκπαιδευτικούς.

Η υπογραφή του Μνημονίου έρχεται να προσθέσει και νέα προβλήματα στην ήδη υποβαθμισμένη δημόσια εκπαίδευση. Οι δαπάνες για την Παιδεία στη χώρα μας βρίσκονται στην τελευταία θέση των χωρών της ευρωζώνης και δεν επιδέχονται περαιτέρω μειώσεις. Είναι γεγονός ότι για να υπάρξει οποιαδήποτε τροχιά ανάπτυξης είναι απαραίτητη η ανάπτυξη των δυνατοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού κι αυτή μπορεί να επέλθει μόνο μέσα από την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Δυστυχώς και στην Παιδεία οι επιταγές που επιβάλλονται από το μνημόνιο βρίσκονται σε αντίθετη κατεύθυνση, υποβαθμίζουν περισσότερο τη δημόσια εκπαίδευση και παραδίδουν την παιδεία "βορά" στην κερδοσκοπία του κεφαλαίου, κάτι που αποτελεί και στόχο του Μνημονίου.

1 σχόλιο: