Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Πολιτισμός... offshore!

του Σταμάτη Μαυροειδή 
από τον ΔΡΟΜΟ

«Ο,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό», είχε δηλώσει με περισσή αφέλεια ο κ. Βουλγαράκης για να δικαιολογήσει αδασμολόγητα -πλην νομότυπα κέρδη- που είχε προσποριστεί ενόσω διατελούσε υπουργός πολιτισμού. Αυτή του η φράση, η οποία έγινε σλόγκαν στη συνέχεια, υπήρξε η αιτία του στιγματισμού και της αποπομπής του από ένα καθόλα «υγιέστατο» πολιτικό σύστημα, το οποίο τον απέπεμψε χωρίς καν να του αναγνωρίσει το δακρύβρεκτο επιχείρημα ότι είχε τέσσερα παιδιά να θρέψει… Η «τιμωρία» Βουλγαράκη οφείλεται στο ότι, άθελά του, αποκάλυψε μια καλά κρυμμένη αλήθεια: Ότι δηλαδή, η ανηθικότητα είναι η μοναδική «νόμιμη» βάση στο σημερινό χρηματοπιστωτικό πολιτισμό

Το επιβεβαίωσε και ο κ. Γερουλάνος, σημερινός αντικαταστάτης του στο τουριστικό «Ίδρυμα» της οδού Μπουμπουλίνας με την πρόσφατη δήλωση «πόθεν έσχες». Εκεί ο νέος υπουργός, του ήθους και της επανάστασης του αυτονοήτου, ο εξ απορρήτων του κ. George Papandreou δηλώνει εγγράφως ότι συμμετέχει σε υπεράκτια εταιρεία (off shore) της Καραϊβικής με έδρα τα νησιά Κέιμαν, τον παράδεισο της φοροδιαφυγής. Κανείς, όμως, από την κυβέρνηση των αμείλικτων διωκτών των φοροφυγάδων, δεν ευαισθητοποιήθηκε, κανείς δεν του ζήτησε να εγκαταλείψει τη δημόσια θέση που κατέχει.

Και όχι μόνο αυτό. Η off shore είδηση αναφέρθηκε με δυο-τρεις αράδες -για μια μέρα μόνο- στα έντυπα της ενημέρωσης και έκτοτε αποσύρθηκε άρον - άρον. Σε ποιο ήθος, λοιπόν, ποια αρετή, ποιες αξίες και ποιον ανθρωπισμό αναφέρεται ο νέος υπουργός όταν απευθύνεται στους υπαλλήλους του υπουργείου του και στην κοινωνία ολόκληρη; Ποιους καλεί να δουλέψουν εθελοντικά για να σωθεί η πατρίδα που κινδυνεύει, όταν εκείνος πρώτος επιτείνει την κρίση, όταν κλέβει την πατρίδα την σωτηρία της οποίας επικαλείται; Τι σχέση έχει ο χώρος του Πολιτισμού και της δημιουργίας στον οποίο υποτίθεται ότι προΐσταται με τη λύσσα του πλουτισμού, την απληστία και τη διαφθορά της προσοδοφόρας υπεράκτιας δράσης του;

Για τον σπουδαγμένο στο Χάρβαρντ γιάπι της πολιτικής, καμιά απολύτως, αφού τα «γράμματα» που έμαθε θεωρούν δημιουργικές δράσεις εκείνες που έχουν στον πυρήνα τους το τζογάρισμα του χρήματος και τον πλουτισμό. Το δήλωσε απερίφραστα, άλλωστε, σε πρόσφατη ημερίδα για τα τυχερά παιχνίδια λέγοντας: «Γύρω από το “στοίχημα” έχουν αναπτυχθεί δημιουργικές δράσεις που ποτέ δεν φανταστήκαμε. Το Λας Βέγγας δεν είναι σήμερα αυτό που ήταν, αφού πόλεις ολόκληρες, οι οποίες πριν από 10 χρόνια ήταν κέντρα διαφθοράς και πορνείας έχουν τώρα μετατραπεί σε κέντρα ψυχαγωγίας για όλες τις τάξεις, για όλα τα εισοδήματα και όλες τις ηλικίες...».

Πολιτισμός του Λας Βέγγας, λοιπόν, με τους εμίρηδες του Κατάρ πανέτοιμους να κατασπαράξουν το δημόσιο χώρο του Ελληνικού.

Όλα τα υπόλοιπα είναι ψιλά γράμματα...

1 σχόλιο:

  1. Ολοένα και καλύτερα! Σε λίγο ο Βουλγαράκης θα φαίνεται αθώο βρέφος μπροστά στους σοσιαληστές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή