Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Αυτή η Ευρώπη δεν κάνει!

(πηγή)
από την Αυγή

Μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, το πιθανότερο είναι από τις επόμενες ημέρες, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, να συρθεί και η Πορτογαλία στον μηχανισμό της τρόικας. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, ο οποίος αναμένεται στην Αθήνα μαζί με τον Ντομινίκ Στρος Καν για να μιλήσει στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, κάλεσε τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου να ετοιμάζονται για νέο κύκλο πρόσθετης λιτότητας, αν διαψευστούν οι προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης των οικονομιών τους.

Όμως, όσο επιδεινώνεται η ακολουθούμενη πολιτική, με το κούρεμα μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δαπανών, τόσο η οικονομία θα βυθίζεται σε αυτοτροφοδοτούμενη ύφεση. Η γερμανική πολιτική, που επιρρίπτει το κόστος σταθεροποίησης ολόκληρης της Ευρωζώνης στις αδύναμες οικονομίες, οδηγεί σε βαθύτερη κρίση ολόκληρη την Ευρωζώνη και το ευρώ ακόμη και σε αποσύνθεση.

Στις 17 Δεκεμβρίου Μέρκελ και Σαρκοζί θα επιχειρήσουν να επιβάλουν έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό τιμωρίας των απείθαρχων χωρών και όχι αλληλεγγύης, που μετατρέπει την αναδιάρθρωση του χρέους των κρατών-μελών ουσιαστικά σε διαδικασία "ελεγχόμενης πτώχευσης".

Σειρά για τον μηχανισμό της τρόικας είναι πιθανό ότι θα πάρει σύντομα η Ισπανία, μεσοπρόθεσμα το Βέλγιο και η Ιταλία, ορισμένοι προβλέπουν ακόμη και τη Γαλλία.

Η Ε.Ε. του Μάαστριχτ, του Άμστερνταμ και της Λισσαβώνας έχει φτάσει στα όριά της. Το ευρώ, υποταγμένο στη γερμανική πολιτική, διχάζει αντί να συνέχει την Ευρωζώνη. Πλεονασματικές χώρες και ελλειμματικές χώρες αποκλίνουν.

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη ριζικής στροφής στην ευρωπαϊκή πορεία. Η ευρωπαϊκή αριστερά έχει θέσει εγκαίρως το θέμα της επαναθεμελίωσης της Ε.Ε. Το ευρωπαϊκό δημόσιο συμφέρον να τεθεί πάνω από τα συμφέροντα των αγορών και του κεφαλαίου. Ο δογματισμός των πλεονασμάτων να δώσει τη θέση του στην ευελιξία των λογικών ελλειμμάτων. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να λειτουργήσει ως τελικός πιστωτής κάθε δημόσιου χρέους και να αναλάβει δραστηριότητα αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους των ευρωπαϊκών χωρών.

Η ιρλανδική εξέλιξη, που οδηγεί στην επιμήκυνση αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, αποτελεί ομολογία ότι ήταν αδιέξοδος ο μονόδρομος του Μνημονίου. Η ελληνική κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να συνεχίζει τη λεόντεια διαπραγμάτευση με την τρόικα. Πρέπει να σταματήσει να υποβάλλεται σε ανά τρίμηνο επιθεωρήσεις και να επιδιώξει πολυμερή διαπραγμάτευση με την ΕΚΤ, τους πιστωτές και την Κομισιόν, με στόχο τη μερική διαγραφή του χρέους και τη βελτίωση των όρων του δανεισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου