Τρίτη, 5 Απριλίου 2011

Ωκεανός ραδιενέργειας

σκίτσο του nibo από CartoonMovement
από την Ελευθεροτυπία

Περίπου 11.500 τόνους ραδιενεργού νερού από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα άρχισε να ρίχνει στη θάλασσα η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco, προκειμένου να εξοικονομηθεί περισσότερος χώρος για το ραδιενεργό νερό που εκλύεται. Σύμφωνα με την εταιρεία, τα επίπεδα ραδιενέργειας σε αυτό θα είναι 100 φορές πάνω από το κανονικό, ωστόσο το νερό αυτό θεωρείται ελαφρώς ραδιενεργό.

Λίγο πριν αρχίσει η διαδικασία αυτή, εκπρόσωπος της Tepco με δάκρυα στα μάτια ζήτησε συγνώμη για τη ρύπανση της θάλασσας. "Εχουμε ήδη προκαλέσει πολλά δεινά στους κατοίκους της περιοχής. Δεν μπορούμε να σας πούμε πόσο λυπούμαστε γι΄αυτό το νέο κακό", τόνισε στην τηλεόραση.

Όπως ανακοινώθηκε από την εταιρεία, η κίνηση αυτή γίνεται προκειμένου να εξοικονομηθεί περισσότερος χώρος για το ραδιενεργό νερό που εκλύεται και στο οποίο τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι κατά πολύ υψηλότερα. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή, εκτός από την απελευθέρωση του μολυσμένου με ραδιενέργεια νερού δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γούκιο Εντάνο.

Οι εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα επιχείρησαν να εμποδίσουν τη διαρροή ραδιενεργού νερού από τη ρωγμή περίπου 20 εκ. σε ένα χώρο καλωδίων κοντά στον αντιδραστήρα Νο2, χρησιμοποιώντας πολυμερή χημικά. Χθες, απέβησαν άκαρπες οι επιχειρήσεις να κλείσουν με τσιμέντο τη ρωγμή.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo, τα πολυμερή χημικά δεν έχουν ακόμα απορροφήσει το μολυσμένο νερό. Η εταιρεία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο, η Tokyo Electric Power Co. (Tepco), άρχισε να ρίχνει χρωστική ουσία στο νερό προκειμένου να εντοπίσει κι άλλες πιθανές διαρροές.

Παράλληλα, αξιωματούχοι εξετάζουν την ιδέα να ανεγερθεί ένας "φράχτης" ύψους 45 μέτρων γύρω από το εργοστάσιο για να περιοριστεί η έκλυση και η απελευθέρωση ραδιενέργειας.

Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να περάσουν μήνες προτού τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση στο εργοστάσιο και σταματήσει κάθε διαρροή ραδιενέργειας μετά τον καταστροφικό σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

Την ίδια στιγμή, δεδομένα τα οποία δημοσιοποίησαν οι επιστημονικές υπηρεσίες της χώρας έδειξαν ότι βρέθηκε ραδιενεργό ιώδιο σε επίπεδα διπλάσια των επιτρεπομένων ορίων στο θαλασσινό νερό 40 χλμ. από το εργοστάσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου